Tranzakciós illetékből fizetnék a csalásokat a briteknél
Gazdaság

Elárulta az EKB, mire készül idén

Portfolio
Várhatóan az év végéig befejeződik az Európai Központi Bank (EKB) stratégiai felülvizsgálata, mely hatással lehet a jegybank jövőbeli monetáris politikájára is – jelentette be az EKB csütörtökön. Azt is elárulták, milyen területeken gondolkodnak reformokon, mit változtatnának az eddigi gyakorlaton.

A felülvizsgálat az árstabilitás kvantitatív megfogalmazására, a monetáris politikai eszköztárra, a gazdasági és monetáris elemzésekre és a tájékoztatási gyakorlatra terjed ki – olvasható az EKB közleményében. Részét képezik még egyéb megfontolások is, így a pénzügyi stabilitás, a foglalkoztatás és a környezeti fenntarthatóság. A jelenlegi stratégiát 1998-ban fogadta el az EKB, majd 2003-ban néhány elemét pontosította.

Az euroövezeti és világgazdaság 2003 óta alapvető szerkezeti változásokon ment keresztül. A növekedési trend visszaesése miatt – amelynek hátterében a lassuló termelékenység és a népesség elöregedése áll –, valamint a pénzügyi válságból örökölt utóhatások miatt a kamatlábak alacsony szintre kerültek, leszűkítve ezzel a hatókört, amelyen belül az EKB és más jegybankok a monetáris politikát a hagyományos eszköztárral lazítani tudják, szembesülve a kedvezőtlen ciklikus folyamatokkal. Ehhez járul még, hogy az alacsony infláció kezelésének feladata más, mint amit a magas infláció történelmi időtávon való kezelése jelentett. A környezeti fenntarthatóságot fenyegető veszély, a gyors digitalizáció, a globalizáció és a kiépülőben levő pénzügyi struktúrák további átalakuláshoz vezettek a monetáris politika működési környezetében, így többek között az infláció dinamikájában is – indokolják a felülvizsgálat szükségességét.

A jegybank számba fogja venni, hogy a monetáris politikai stratégia az évek során hogyan támogatta az EKB megbízatását, és fontolóra veszi, hogy szükség van-e a stratégia bármely elemének a kiigazítására. Az árstabilitás mennyiségi megfogalmazása, együtt a megvalósításához alkalmazott módszertannal és eszköztárral, kiemelt szerepet kap ebben a folyamatban. A felülvizsgálatban azt is figyelembe veszik, hogy egyéb olyan megfontolások, mint a pénzügyi stabilitás, a foglalkoztatás és a környezeti fenntarthatóság miként releváns az EKB megbízatásának elérése szempontjából.

Koronavírus
Koronavírus
OTP
Koronavírus Észak-Olaszország
szentendrei hév megálló
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
2020. március 18.
Lakás Konferencia 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
Tőzsdetanfolyam
Alapoktól a kereskedési, befektetési stratégiákig.
Online előadás
Online előadás a tőzsdei befektetésekről, kezdőknek.
koronavírus coronavirus virus