Takarékbank
Gazdaság

Nyugi, ez csak motorfék - marad a gyors növekedés Magyarországon

Portfolio
Lassul, de továbbra is gyors növekedési pályán marad a magyar gazdaság – áll a Takarékbank friss előrejelzésében. A tavalyi (várhatóan) 4,9%-os GDP-bővülés után az idén 4, 2021-ben 3,5% lehet, mondta el Suppan Gergely vezető elemző.

A gazdasági növekedést továbbra is a stabilan bővülő háztartási fogyasztás húzza, illetve a tavalyi száguldás után mérsékeltebb tempóra váltó beruházás. Az erős belső kereslet ára, hogy az infláció a 3%-os cél felett (de még a ±1 százalékpontos toleranciasávon belül) alakul. Az idén 3,6%-os, jövőre 3,1%-os lehet a pénzromlás üteme – vélik a Takarékbank szakértői.

A gazdasági kilátásokat javítja, hogy a külső környezet romlása megállni látszik, az európai gazdaságok konjunktúraciklusa a mélypontjára érhetett. Emellett az amerikai-kínai kereskedelmi részmegállapodás, illetve a rendezetlen Brexit rövid távú elhárítása is javítja a hangulatot. A külső finanszírozási feltételek javultak, miután a Fed és az Európai Központi Bank is lazább monetáris politikai irányt vett a korábbi várakozásokhoz képest. A két nagy intézmény az idén nem lép a kamatokkal, unalmas éve lesz a nemzetközi monetáris politikának - jósolja Suppan.

Nincs fékezés, csak a motorfék lassít valamelyest a gazdaságon

- mondja Suppan a magyar kilátásokról. Nincs indok arra, hogy 3% körüli szintre süllyedjen a hazai gazdasági növekedési ütem. Sőt, a közgazdász szerint a középtávú kilátások is kiválóak, 2022-ben az akkumulátorgyárak felépülése, 2023-ban pedig a felépül BMW-gyár húzza majd a gazdaságot, ami újra 4% körüli ütemre kapcsolhat majd.

A szakértő arra is felhívta a figyelmet, hogy az idén a szökőnap, illetve a tavalyinál néggyel több munkanap 0,2-0,3 százalékkal is javíthatja a kiigazítatlan GDP-növekedést.

A forintárfolyam kilátásairól szólva Suppan a bizonytalanságot emelte ki, de összességében erősödést vár, mivel "az új kapacitások okozta exportboom a folyó fizetési mérleget újra masszív többletbe fordítja majd". Az elemző szerint az árfolyam erősödése és a kamatszintek várható tartása (vagyis változatlan kamatpolitika) elegendő lehet arra, hogy az infláció is mérséklődjön az év második felében.

Suppan nem számít arra, hogy a lassulás hatására a munkaerőpiac feszessége érdemben mérséklődne. A munkaerőhiány és a minimálbérek gyors emelkedése magasan tartja a keresetek dinamikáját. 

koronvavirus
koronavirus kina villamosszeomlas gazdasag novekedes
wall_street_shutterstock_1089431897-20180518
spacexshutter-20170905
EU csucs koltsegvetes Charles Michel Emmanuel Macron Antonio Costa
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Tőzsdetanfolyam
Alapoktól a kereskedési, befektetési stratégiákig.
webinárium
Hogyan lovagolhatod meg a forint árfolyammozgását? Tőlünk megkapod a választ!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
koronvavirus