gyerekek
Gazdaság

Már házasodnak a magyarok, de nem születik több gyerek

Portfolio
Novemberben folytatódott a két karakteres hazai demográfiai tendencia: a házasságkötések száma meredeken emelkedik, ám eközben a születések száma elmarad az egy évvel korábbitól.

Az előzetes adatok szerint 2019 első tizenegy hónapjában a születések száma 1,5, a halálozásoké 0,8%-kal kevesebb volt, mint 2018 azonos időszakában. Ennek következtében a természetes fogyás 0,9%-kal, 341 fővel nőtt 2018. január–novemberhez képest - jelentette a KSH. 2019 novemberében az élveszületések száma 0,7, a halálozásoké 6,7%-kal csökkent 2018 azonos havi értékéhez képest.

A leglátványosabb folyamat a házasságkötések számának emelkedése. Az erős szezonális hullámzás miatt a nyers adatok nem is mutatják annyira az óriási ugrást, mint a kiigazított számok:

A házasságkötések számának emelkedése nyilvánvaló összefüggésben van a kormányzat gyerekvállalást ösztönző támogatásaival, amelyek gyakran házassághoz kötöttek. Ugyanakkor az állami intézkedések egyelőre láthatóan nem hatottak a gyerekvállalási kedvre. Az utóbbi néhány hónapban ugyan némiképp emelkedett a születésszám, de még mindig a trendvonal alatt van, illetve novemberben is elmaradt az egy évvel korábbitól. A gyerekvállalási hajlandóságot leginkább kifejező mutató, a teljes termékenységi arányszám 1 nőre számított becsült értéke 1,48 volt a 2018 első tizenegy hónapjára számított 1,49-hoz képest. Ez azt mutatja, hogy a gyerekvállalási kedv immár harmadik éve stabil, és mivel a szülőképes korú nők száma csökken, ezért a születésszám is csökken. 

A házasságkötések száma alapján lehet okunk némi optimizmusra a születésszám jövőbeli alakulására, ám a két mutató közötti kapcsolat rendkívül laza. A gyerekek közel fel házasságon kívül születik, tehát erősen valószínű, hogy a mostani házasságkötések egy része a már eleve eltervezett gyerekek utáni kedvezmények (könnyebb) igénybevétele miatt történik. 2014-2015-ben már láthattunk egy érdemi emelkedést a házasságkötéseknél, és tudjuk, hogy ennek érdemi hatása a születésszámra nem volt. A 2019-es megugrás azonban jóval erőteljesebb, így talán lehet némi hatása a születésszámra. Ha ez így lesz, akkor azt a 2020 második fél évi adatokban már valószínűleg látnunk kell.  

Koronavírus
OTP
Koronavírus
koronavírus coronavirus virus
Koronavírus Észak-Olaszország
szentendrei hév megálló
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
2020. március 18.
Lakás Konferencia 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
Tőzsdetanfolyam
Alapoktól a kereskedési, befektetési stratégiákig.
Online előadás
Online előadás a tőzsdei befektetésekről, kezdőknek.
koronavírus coronavirus virus