kobe bryant
Gazdaság

Helikopterbalesetben elhunyt Kobe Bryant NBA-legenda

Portfolio
Az egész amerikai sajtó és sportvilág sokként élte meg: vasárnap elhunyt Kobe Bryant, az NBA legendás kosarasa.

Az amerikai TMZ portál megerősített híre szerint a 42. évében járó Bryant helikopterszerencsétlenségben veszítette életét. A gép hegynek ütközött, melynek oka egyelőre ismeretlen (egyes amerikai híradások arra hívják fel a figyelmet, hogy a repülés idején a környéket köd borította), a sportoló mellett 4-en utaztak, a balesetet senki sem élte túl. A lezuhant Sikorsky S76-os típusú gép balesetének okát és körülményeit az amerikai szövetségi légügyi hatóság vizsgálja. A legújabb értesülések szerint 13 éves lánya, Gianna Maria Onore (akit édesapjához hasonló kosárlabda tehetségnek tartottak) is a gépen volt, aki szintén a baleset áldozata lett. Kobe Bryant és feleségének 4 lánya van, a legkisebb tavaly született.

A baleset a Los Angeles belvárosától mintegy 45 kilométernyire északnyugatra fekvő kaliforniai Calabasas felett történt, ahol Bryant a magángépével repült. Az első jelentések még négy áldozatról szóltak, később a megyei seriff a Twitteren azt erősítette meg, hogy a fedélzeten öt személy tartózkodott, és valamennyien életüket vesztették.

A sztárkosaras 2016-ban vonult vissza, pályafutása során a harmadik helyet érte el a legtöbb pontot szerzők rangsorában, Kareem  Abdul-Jabbar és Karl Malone után. Lebron James (aki jelenleg a 23-as mezt viseli Bryant korábbi csapatában, épp a Los Angeles Lakersben) tegnap vette át tőle a harmadik helyet ezen a listán.

Lebron James teljesítményét Kobe Bryant sem hagyta szó nélkül. Csupán néhány órával halála előtt, utolsó Twitter-posztjában azt írta, hogy óriási tisztelet testvére előtt. James egyébként nyilatkozott is a szombati mérkőzése után az ESPN-nek annak kapcsán, hogy megelőzte társát az örökranglistán. A Bryant-nél 6 évvel fiatalabb James felidézi emlékeit azzal kapcsolatban, hogy Bryant 17 évesen került be az NBA-be. Először az ABCD táborban találkozott vele, amikor James 15 éves volt és egy dolgot megjegyzett már akkor is: Bryant azt mondta, hogy semmivel nem lehet helyettesíteni a kemény munkát. Számára egy álom vált valóra, amikor együtt játszhatott vele az amerikai nemzeti csapatban. James ebben a videóban 3:50-nél megrázó őszinteséggel fogalmaz úgy, hogy nagyon boldog már attól is, hogy bármilyen formában őt egy beszélgetésben említik Kobe Bryant-tal, aki szerinte az egyik legjobb NBA-kosaras a történelemben. Csapata, a Lakers Bryant visszavonulásakor mindkét számú mezét (8, 24) visszavonultatta, az egyetlen, akit a Lakersben ekkora megtiszteltetés ért.

Mekkora játékos is volt ő valójában?

A Los Angeles 24-es számú játékosa 17 évesen döntötte el sokak megdöbbenésére, hogy a középiskolai évei után kihagyja az egyetemet és egyből jelentkezik az NBA-draftra. Bryant-et a Charlotte Hornets vitte el a drafton, a 13. helyen. Ezután az ügynöke azt mondta, hogy kizárt, hogy Kobe a Hornets-ben játsszon. Jerry West a Lakers menedzsere ennek megörülve, felajánlotta kezdő centerüket Vlade Divac-ot Bryant-ért cserébe, amit a Charlotte el is fogadott. 1996. november 3-án lépett először parkettra a Lakers játékosaként. Bryant az NBA történetének harmadik legfiatalabban pályára lépett játékosa - olvasható a Wikipédia oldalán

20 ÉVEN ÁT JÁTSZOTT A LAKERS CSAPATÁBAN, 2016-BAN FEJEZTE BE AKTÍV PÁLYAFUTÁSÁT.

Az észak-amerikai kosárlabdaliga valaha élt legnagyobb játékosai között tartották számon. Hogy miért? Ha csak a számokat nézzük, már azok magukért beszélnek:

  • 5-szörös NBA-bajnok (2000, 2001, 2002, 2009, 2010)
  • 2-szeres NBA-döntő MVP (legértékesebb játékos, 2009, 2010)
  • 1-szeres NBA MVP (2007/2008)
  • 2-szeres olimpiai bajnok (2008, 2012)
  • 18-szoros NBA All-Star válogatott
  • 2-szeres NBA pontkirály
  • az 1997-es év zsákolóbajnoka
  • Egy mérkőzésen való második legtöbb dobott pont (81 pont)

És mivel is búcsúzhatnánk tőle, mint ezzel a 81 pontjával:

Sikeres üzletember

Az NBA-ben mutatott 20 éves felejthetetlen teljesítményét természetesen honorálta a Lakers és a szponzorok. A Forbes kimutatása szerint karrierje során 770 millió dollárt szerzett (fizetése és a szponzori díjak együttesen), a magazin a valaha aktív legjobban kereső sportolók listáján a 6. helyen végzett. Azt is ki kell emelni, hogy ő kereste a legtöbb pénzt a pályafutása során mint csapatsportoló. Utolsó hat évében az övé volt a legmagasabb fizetés az egész ligában.

2016-ban pedig 350 millió dolláros vagyonával Amerika 40 év alatti vállalkozóinak listáján a 33. helyen szerepelt. 2016-ban Jeff Stiebel vállalkozóval közösen 100 millió dollár értékű kockázati tőkealapot indítottak technológiai-, média-, valamint adattal foglalkozó befektetések felkutatása érdekében.

Címlapkép forrása: Xinyu Cui/Getty Images

EU csucs koltsegvetes Charles Michel Emmanuel Macron Antonio Costa
wall_street_shutterstock_1089431897-20180518
koronavírus vuhan kína járvány
koronavírus maszk ruha
scarlet lady_virgin
moszkva_shutterstock-20170929
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
Tőzsdetanfolyam
Alapoktól a kereskedési, befektetési stratégiákig.
webinárium
Hogyan lovagolhatod meg a forint árfolyammozgását? Tőlünk megkapod a választ!
balatonshutter