mnb epulet
Gazdaság

Kedden még nem lép az MNB, de forrósodik a talaj a talpa alatt

Portfolio
Az eddigi szinten hagyhatja a kamatokat kedden a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa, ugyanakkor egyre több az olyan jel, ami esetleg aggaszthatja a jegybankot – derül ki a Portfolio elemzői felméréséből. A szakemberek szerint az inflációra és a forintárfolyamra is egyre jobban figyelhet a jegybank, de konkrét lépésre márciusig nem számítanak.

Kedden tartja idei első kamatdöntését az MNB, a Portfolio által megkérdezett szakemberek nem számítanak a monetáris kondíciók változására. Legkorábban 2021-ben tartanak elképzelhetőnek kamatemelést akkor is a hatból csak ketten várnak emelést.

Tekintettel arra, hogy a beérkező hazai és külföldi gazdasági adatok továbbra is megfelelnek az MNB decemberben közzétett várakozásainak, nem várhatunk változást a monetáris politikában – emelte ki Virovácz Péter. Az ING Bank elemzője szerint a legfőbb kérdés, hogy vajon a tavaly év végén látott euró/forint árfolyamszintek és a továbbra is dinamikusan emelkedő bérek miként hatottak a vállalatok árazási döntéseire. Ebből a szempontból okozhat meglepetést a januári inflációs adat, ám mivel azt a KSH csak február elején teszi közzé, így a jegybank leghamarabb februárban reagálhat.

Érdemi változásra legfeljebb márciusban, az új inflációs előrejelzés megjelenésével párhuzamosan van esély. Bár decemberben az infláció elérte a jegybanki célsáv tetejét, a márciusi döntésben meghatározó szerepe lesz a januári, illetve februári inflációs adatoknak – hangsúlyozta Regős Gábor, a Századvég Gazdaságkutató szakembere.

Nyeste Orsolya szerint a forintárfolyam valószínűtlen, hogy szóba kerül az ülésen, magától az üléstől függetlenül viszont a likviditás finommenedzselése továbbra is terítéken maradhat, az árfolyam, illetve a kamatok megfelelő irányba terelése érdekében. Az Erste Bank elemzője szerint 2021 második felében emelkedhet először a kamat.

A január-február havi inflációs adatok várakozásunk szerint tovább rontják a helyzetet, mert a főindex 4% fölé fog gyorsulni. Emiatt, ha most még nem is, de február-március magasságában elképzelhető, hogy a forint gyengülése olyan mértékű lesz, hogy a jegybank kénytelen érdemben reagálni a krízishelyzetre

 - véli Halász Ágnes.

Viszont az Unicredit elemzője szerint akkor is igyekszik majd a lehető legóvatosabban eljárni a jegybank, leginkább átmeneti likviditásszűkítéssel, legvégső esetben a kamatfolyosó eltolásával számol.

Az emelkedő hazai inflációs pálya ismét ráirányíthatja a figyelmet az MNB monetáris politikájára, azonban a nemzetközi fejlemények miatt nincsen szigorítási kényszer az MNB-n – véli Kuti Ákos, az MKB Bank elemzője. Szerinte a korábban várthoz képest is hosszabb ideig tartó laza monetáris politikai kondíciókra lehet számítani globálisan. Következésképpen az MNB részéről sem számít a jelenlegi monetáris kondíciók érdemi módosítására.

Címlapkép: Getty Images

EU csucs koltsegvetes Charles Michel Emmanuel Macron Antonio Costa
wall_street_shutterstock_1089431897-20180518
koronavírus vuhan kína járvány
koronavírus maszk ruha
scarlet lady_virgin
moszkva_shutterstock-20170929
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Tőzsdetanfolyam
Alapoktól a kereskedési, befektetési stratégiákig.
webinárium
Hogyan lovagolhatod meg a forint árfolyammozgását? Tőlünk megkapod a választ!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
balatonshutter