imf
Gazdaság

Aggódik az IMF: ez így nem lesz jó

MTI
Középtávon kockázatokat jelenthetnek a világgazdaságra a pénzügyi rendszer olyan sebezhető pontjai, mint az adósságállomány növekedése, és a további monetáris lazítás nem megoldás a Nemzetközi Valutaalap (IMF) magas rangú vezetői szerint.

Tobias Adrian, az IMF monetáris és tőkepiaci osztályának vezetője és helyettese, Fabio Natalucci egy kedden megjelent blogbejegyzésben arra figyelmeztetett, hogy a döntéshozóknak szoros figyelem alatt kell tartaniuk a pénzügyi sebezhetőségeket, és lépéseket kell tenniük, hogy csökkentsék annak az esélyét, hogy az ilyen gyenge pontok felerősítsék az esetleges sokkok világgazdaságra gyakorolt negatív hatását.

A múlt héten, a davosi Világgazdasági Fórumhoz időzítve a valutaalap tovább rontotta a világgazdaság idei és jövő évi növekedésére vonatkozó előrejelzését, és lefelé módosította 2019-es GDP-növekedési becslését. Így tavaly a globális gazdasági növekedés 2,9 százalék volt, idén 3,3 százalékkal, jövőre pedig 3,4 százalékkal bővülhet a világgazdaság.

Az elemzők hangsúlyozták, hogy a jegybankok növekedésösztönző laza monetáris politikája nélkül a tavalyi és az idei növekedési ütem egyaránt 0,5 százalékponttal lenne alacsonyabb. A fejlett és feltörekvő országok jegybankjai a 2008-as pénzügyi világválság óta tavaly csökkentettek legtöbbször kamatot összehangolt módon.

A gazdasági ciklus ezen szakaszában a globális pénzügyi kondíciók további lazítása és a pénzügyi sebezhetőségek növekedése fenyegetést jelenthet a növekedésre középtávon az IMF álláspontja szerint.

"Hosszabb távon tekintve... a globális pénzügyi kondíciók lazítása a gazdasági ciklus ilyen késői szakaszában és a pénzügyi sebezhetőségek folyamatos növekedése - ideértve az eszközértékek feszített szintre való megugrását bizonyos országokban és piacokon, az adósságállomány növekedését és az erős tőkebeáramlást a feltörekvő piacokra - fenyegethetik a növekedést középtávon" - fogalmaztak.

Hozzátették, miközben a monetáris politikák szinkronizált lazítása tavaly segített féken tartani a lefelé mutató kockázatokat, a döntéshozóknak most más eszközöket kell keresniük és bevetniük, olyat mint például az anticiklikus tőkepuffer, hogy "megakadályozzák, hogy a fokozódó sérülékenységek veszélybe sodorják a növekedést középtávon".

Tavaly Európában, az Egyesült Államokban és Kínában 25-30 százalékkal nőttek a részvénypiaci indexek, míg a feltörekvő gazdaságokban és Japánban 15 százalék fölötti mértékben. A feltörekvő országok állampapírjai és vállalati kötvényei, valamint az Egyesült Államok magas hozamú vállalati kötvényei egyaránt 12 százalék feletti megtérülést biztosítottak.

Koronavírus
Koronavírus
OTP
koronavírus coronavirus virus
Koronavírus Észak-Olaszország
szentendrei hév megálló
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Tőzsdetanfolyam
Alapoktól a kereskedési, befektetési stratégiákig.
Online előadás
Online előadás a tőzsdei befektetésekről, kezdőknek.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
2020. március 18.
Lakás Konferencia 2020
koronavírus coronavirus virus