The Hungarian central bank, also known as Magyar Nemzeti Bank,
Gazdaság

Itt az MNB kamatdöntése!

Portfolio
A várakozásoknak megfelelően változatlanul hagyta fő kamatlábait a jegybank monetáris tanácsa. Eszerint holnaptól az alapkamat 0,9%-on, a kamatfolyosó két szélét kijelölő egynapos betéti és hitel kamatláb pedig -0,05%-on, illetve 0,9%-on marad. A közlemény szerint a tanács "az inflációs kilátások tartós megváltozásához" köti a további monetáris politikai lépéseket. Ez az új megfoglamazás erőteljesebb elköteleződést sugall a laza monetáris politika fenntartása ügyében.

Annak ellenére, hogy a jegybank a várakozásoknak megfelelően nem változtatott a kamatszinteken, a monetáris tanács ülése bizonyára nem volt izgalmak nélküli. A körülmények ugyanis különlegesek: a decemberi infláció a jegybanki célsáv ( 3%±1%pont) tetejéig emelkedett, a forint pedig mintegy 2 százalékot gyengült az euróval szemben a legutóbbi ülés óta, ezzel pedig történelmi mélypontra esett.

A 4%-os infláció a következő hónapokban tovább emelkedhet, és így a 340-es szint felé araszoló euróárfolyam nem tűnik megnyugtatónak, hiszen a tendencia folytatódása akár azt is eredményezheti, hogy az áremelkedés üteme tartósan a jegybanki célsáv felett ragad.

A fentiek akár azt is jelenthetnék, hogy a jegybank lépéskényszerben van, tehát magyarázatra szorul, miért nem szigorított az extrém laza monetáris politikáján. Az egyik magyarázat, hogy az MNB hivatalos előrejelzése szerint az infláció az év során visszatér a céltartományba, így indokolatlan a beavatkozás. Ezt arra alapozza, hogy az erős belső kereslet fűtő hatását ellensúlyozza a hűvös külső gazdasági környezet. A nézőpontját (például a gyengébb forint hatásával számolva) legkorábban márciusban változtathatja meg, amikor elkészül a friss előrejelzése.

A másik ok, hogy a jegybank által működtetett kamatrendszer három fő eleme közül egyik sem effektív. A  0,9%-os "irányadónak tekintett" alapkamatnál ugyanis a jegybank tudatosan sokkal alacsonyabb kamatszintet tart fent a bankközi piacon. A -0,05 -és 0,9 százalék közötti kamatfolyosóban az MNB a likviditás szabályozásával a rövid lejáratú piaci kamatlábakat 0,1-0,2% körüli szintre állította be.

A monetáris szigorítás első eleme tehát az lenne, ha a jegybank a bőséges likviditás szűkítésével a bankközi kamatokat feljebb navigálná. Ezt a politikáját azonban a jegybank szintén csak negyedévente, legközelebb márciusban vizsgálja felül. Éppen ezért ma csak úgy tudott volna a jegybank érdemben szigorítani, ha a szokásos döntési rendjét felülírja, ami viszont a helyzet rendkívüliségét sugallta volna és nagy piaci volatilitást váltott volna ki.

A változatlan kamatkondíciók mellett viszont érdekes kérdés lesz, miként alakul a forint árfolyama a tavasz elejéig. A forint carry trade ügyeleteket finanszírozó állománya már így is szép magas, ennek gyarapodása tovább gyengítheti az árfolyamot. A forint forrásból megvalósított tőkeáttételes dollár befektetések szép hozamot termelnek a befektetőknek, és az MNB egyelőre a monetáris kondícióival ebben partnernek bizonyul.

Az MNB nem biztos, hogy teljesen tétlen marad: 15 órakor jelenik meg a kamatdöntéshez csatolt közleménye, amelyben reagálhat az elmúlt időszak fejleményeire. Nagy változásra azért itt sem érdemes számítani, de finom hangsúlyváltás elképzelhető. Ez beleilleszkedne abba vonulatba, aminek során az inflációs pálya körüli kockázatokat átminősítette. Az ősszel még magabiztosan "lefelé mutató kockázatokkal" jellemezte az alacsony inflációs előrejelzését, ez decemberre "szimmetrikusra" változott. 

Frissítés: nem lett szigorúbb a közlemény

A koronavírus megjelenése fokozta a bizonytalanságokat, a vírus elterjedése a globális növekedési kilátások újbóli romlását és a feltörekvő piacokkal szembeni kockázatkerülés felerősödését okozhatja - áll a Magyar Nemzeti Bank kamatdöntés után kiadott közleményében. A dokumentum másik érdekes változása, hogy a monetáris politikai lépések szükségességét "az inflációs kilátások tartós megváltozásához" köti. Előzőleg ezen a helyen "az inflációs kilátások jövőbeni alakulása" kifejezés szerepelt. Az új megfogalmazás erőteljesebb elköteleződést sugall a laza monetáris politika fenntartása ügyében.

A közlemény után a forint kissé gyengült, így hajszál híján ismét elérte történelmi mélypontját az euróval szemben.

Címlapkép: Akos Stiller/Bloomberg via Getty Images

wall_street_shutterstock_1089431897-20180518
koronavírus vuhan kína járvány
koronavírus maszk ruha
scarlet lady_virgin
EU csucs koltsegvetes Charles Michel Emmanuel Macron Antonio Costa
moszkva_shutterstock-20170929
Frankfurti tőzsde
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Tőzsdetanfolyam
Alapoktól a kereskedési, befektetési stratégiákig.
webinárium
Hogyan lovagolhatod meg a forint árfolyammozgását? Tőlünk megkapod a választ!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
kordás lászló_mti_bruzák noémi