teslamodelu
Gazdaság

Új időszámítás kezdődik: már lehet állami támogatással Teslát vásárolni Magyarországon

Egy friss megállapodásnak köszönhetően a jövőben lehetőség lesz állami támogatással Teslákat vásárolni Magyarországon. A kedvezmény ugyanakkor nem az összes modelljére vonatkozik majd a gyártónak, kizárólag a bruttó 20 millió forint vételár alatti Tesla Model 3 esetében lesz igénylehető a 1,5 millió forintos hozzájárulás.
Minden a hazai járműiparról, jön a Portfolio-MAGE Járműipar 2020 konferencia!

Magyarországon eddig nem lehetett állami támogatással Teslákat vásárolni egészen egyszerűen azért, mert az amerikai elektromosautó-gyártó nincs jelen a magyar piacon, illetve nem volt olyan szereplő idehaza, aki teljesítette volna az erre vonatkozó jogszabályi előírást. A törvény ugyanis minimális feltételrendszert szabott, amely előírta a szállítói megállapodást, valamint a bemutatóterem és a garanciális szervizszolgáltatás meglétét. Az állami támogatási rendszer nem fogadta el az egyéni importot a közvetítőkön keresztüli behozatalt, valamint a direkt online megrendeléssel történő vásárlást sem. Az Universal Leasing Kft. honlapján megjelent információk szerint viszont jelentős változás lesz az eddigi gyakorlatban.

A vállalat ugyanis megállapodást kötött az IFKA Közhasznú Nonprofit Kft.-vel, amelynek értelmében a náluk vásárolt, minden bruttó 20 millió forint vételár alatti Tesla Model 3 esetében igénybe vehető lesz a 1,5 millió forintos állami támogatás.

Az IFKA Iparfejlesztési Közhasznú Nonprofit Kft. az a lebonyolító szerv, amelynél pályázni kell az elektromos gépkocsik vásárláshoz elnyerhető 1,5 millió forintos állami támogatásért. Az Universal Leasing Kft. neve sokak számára ismerős lehet, a járműfinanszírozással foglalkozó vállalat látva a Tesla modelljei iránt mutatkozó egyre nagyobb hazai érdeklődést és igényt, saját beruházása keretében bemutatótermet nyitott Budapesten, ahol az érdeklődők kipróbálhatják és meg is vásárolhatják a gyártó összes modelljét.

A bejelentéssel kapcsolatban több kérdést is küldtünk az Universal Leasing Kft. részére, amely már fel is került az IFKA által nyilvántartott regisztrált kereskedők listájára. Így kiderült, hogy annak érdekében, hogy ez a megállapodás megszülethessen, a vállalatnak meg kellett felelnie a pénzügyi átláthatósági és megfelelőségi kritériumoknak, valamint mindenben teljesítenie kellett az Innovációs és Technológiai Minisztérium által kibocsájtott jogszabályi követelményeket. Továbbá a Tesla-modellek értékesítésével foglalkozó kereskedelmi és pénzügyi munkatársaknak részt kellett venniük az IFKA által tartott oktatásokon.

Megtudtuk azt is, hogy a megállapodás értelmében az Universal Leasingnek rendelkeznie kell szállítói megállapodással, Tesla-specifikus bemutatóteremmel, valamint egy elfogadott garanciális szerviz átadási és átvételi ponttal. Utóbbival kapcsolatban fontos hangsúlyozni, hogy nem arról van szó, hogy a vállalat Tesla-szervizt fog építeni és működtetni Budapesten, hiszen erre nincs is lehetősége, mivel a Tesla soha nem köt olyan megállapodást, amelynek keretében más építi fel és üzemelteti a szervizét.

A vállalt honlapján közzétett tájékoztatóból kiderült az is, hogy a 1,5 millió forintos állami támogatásnak köszönhetően 16,86 millió forintért lehet már Tesla Model 3-t vásárolni Magyarországon.

Ezért az összegért egy Model 3 Standard Range Plus verziót kaphatunk, amely egyetlen töltéssel durván 400 kilométer megtételére képes. A nagyobb, durván 560 kilométeres hatótávolságot biztosító Model 3 Long Range változat indulóára 18,49 millió forint állami támogatással.

A bejelentéssel kapcsolatban érdemes elmondani, hogy az Universal Leasing Kft. már hónapok óta lobbizott azért, hogy állami kedvezménnyel kínálhassa a Tesla Model 3-t. Ajlik Csaba, a vállalat ügyvezető igazgatója a korábban vele készített interjú során elmondta, hogy tagjai a Magyar Elektromobilitás Szövetségnek. A szervezet elkötelezett az iránt, hogy a Tesla bekerülhessen az állami támogatási rendszerbe. Éppen ezért a szövetség támogatásával azt szeretnék elérni, hogy azt a nem szokványos megállapodási formát, amely a Tesla és köztük van, elfogadja az illetékes minisztérium.

A folyamataink teljes egészében transzparensek, ami garanciát ad arra, hogy a gépjármű valóban a végfelhasználó felé kerül értékesítésre, valamint az állami támogatásra jogosító tartási kötelezettséget teljesíteni tudja az ügyfél

– jelentette ki korábban.

Természetesen a mostani megállapodással kapcsolatban megkerestük az IFKA Közhasznú Nonprofit Kft. illetékeseit is, akiktől megtudtuk, hogy az Innovációs és Technológiai Minisztérium által jóváhagyta pályázati kiírás módosítása tette lehetővé azt, hogy állami támogatással lehessen Teslát vásárolni.

Konkrétan a kereskedő regisztrációs feltételeinél történt változás, korábban a pályázati kiírás úgy rendelkezett, hogy

a regisztrált kereskedőnek legalább egy értékesítési/átvételi ponttal és garanciális javításra alkalmas szervizhellyel kell rendelkeznie Magyarországon és meg kell kötnie az együttműködési megállapodást a lebonyolító szervvel.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium által jóváhagyott pályázati kiírás módosításában viszont már az szerepel, hogy

A regisztrált kereskedőnek legalább egy értékesítési/átvételi ponttal és garanciális javításra történő leadásra alkalmas helyszínnel kell rendelkeznie Magyarországon és meg kell kötnie az együttműködési megállapodást a lebonyolító szervvel.

Ez a változtatás azért volt lényeges, mert a Tesla egyelőre nincs jelen Magyarországon, a szervizszolgáltatás nyújtását pedig, ahogy korábban írtuk, nem engedi át senkinek. Annak köszönhetően viszont, hogy a pályázati kiírásban módosítás történt és elegendő már az is, hogy az adott vállalkozás garanciális javításra történő leadásra alkalmas helyszínnel rendelkezik, az Universal Leasing Kft. előtt megnyílt a lehetőség arra, hogy állami támogatással tudjon Teslákat értékesíteni Magyarországon.

Az IFKA Közhasznú Nonprofit Kft. kérdésünkre válaszolva elmondta azt is, hogy amennyiben valamelyik kereskedő eleget tesz a fent megnevezett feltételeknek, valamint a pályázati kiírás III. pontjában (kereskedői, finanszírozói információk) részletezettek teljesülnek, úgy lehetősége nyílik regisztrálnia kereskedőként a pályázatban és így elérhetővé válik az általa forgalmazott tisztán elektromos gépjármű a konstrukció keretein belül.

Minden a hazai járműiparról, jön a Portfolio-MAGE Járműipar 2020 konferencia!
koronavírus vuhan kína járvány
koronavírus maszk ruha
scarlet lady_virgin
EU csucs koltsegvetes Charles Michel Emmanuel Macron Antonio Costa
moszkva_shutterstock-20170929
Frankfurti tőzsde
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
Tőzsdetanfolyam
Alapoktól a kereskedési, befektetési stratégiákig.
webinárium
Hogyan lovagolhatod meg a forint árfolyammozgását? Tőlünk megkapod a választ!
kordás lászló_mti_bruzák noémi