iroda - fiatalok
Gazdaság

Egyre nagyobb bajban vannak a magyar fiatalok – Irány külföld?

Portfolio
A foglalkoztatottság növekedett és a munkanélküliség csökkent Magyarországon a KSH friss jelentése szerint. Azonban a fiataloknál hónapok óta látható kedvezőtlen tendencia folytatódott.

A foglalkoztatottak száma a tavalyi negyedik negyedévben meghaladta a 4 millió 500 ezret, miközben a munkanélküliek száma 155 ezerre csökkent. Azonban nem minden korosztály örülhet ennek a változásnak.

A fiatalok, vagyis a 15–24 éves munkanélküliek száma 40 ezer főre, munkanélküliségi rátájuk 2,1 százalékponttal, 12,2%-ra nőtt az előző év azonos időszakához képest. A munkanélküliek több mint egynegyede ebből a korcsoportból került ki a KSH jelentése szerint. (Mindeközben a 25-54 évesek, azaz az ún. legjobb munkavállalási korúak munkanélküliségi rátája 2,9%-ra, az 55-74 éveseké 1,7%-ra csökkent.)

A fiatal, 15–24 éves korcsoportban a foglalkoztatottak száma 17 ezer fővel, 286 ezerre, a foglalkoztatási ráta 1,3 százalékponttal, 28,5%-ra csökkent a tavalyi negyedik negyedévben az előző év azonos időszakához képest. Az adatok alapján tehát látható, hogy

az elmúlt hónapokban kirajzolódott tendencia, amely a fiatalok foglalkoztatási helyzetének romlását mutatja, most folytatódott.

A frissen megjelent Munkaerőpiaci Tükör című tanulmánykötet alapján bemutattuk, hogy a fiatalok foglalkoztatási helyzetét a világgazdasági válság után javította a gyors GDP-növekedés, azonban a tankötelezettségi korhatár leszállítása és a szakképzési reform kedvezőtlen hatással járt. A közismereti tárgyak óraszámának csökkentése rontotta a tanulók általános képeségeit a szakiskolákban. Vagyis, a reformok hatására könnyen rossz helyzetben találhatják magukat a fiatalok a munkaerőpiacon.

Akik pedig rossz pozícióba kerülnek a munkaerőpiacon, vagy éppen nem dolgoznak, könnyen külföldre is mehetnek. Hárs Ágnes és Simon Dávid a tanulmányban bemutatta, hogy egyre inkább azok mennek el, akik itthon nem dolgoztak, s gyorsuló ütemben azok, akik pályakezdők. A folyamatosan dolgozókhoz képest a legerősebb szignifikáns hatás az egy éve még dolgozó, majd munkanélkülivé vagy inaktívvá válók esetében látszik, s ettől elmaradó mértékben a folyamatosan nem dolgozókéban. 2012 után viszont gyorsan növekedett azoknak a pályakezdőknek a külföldi munkavállalási valószínűsége, akik nem akartak vagy nem tudtak elhelyezkedni, s az időszak végére már megközelítették a frissen munkából kilépők elvándorlásának a hatását.

„Azt gyaníthatjuk, hogy a fiatalok motivációja megváltozott: a romló hazai munkapiaci kilátások, várakozások hatása felerősödött” – írják a kutatók. A gyermekgondozás szignifikánsan csökkenti a külföldi munka valószínűségét, de a tanulás már nem, és változatlanul az sem, ha a fiatalok már itthon munkába álltak.

Címlapkép: Getty Images

EU csucs koltsegvetes Charles Michel Emmanuel Macron Antonio Costa
wall_street_shutterstock_1089431897-20180518
koronavírus vuhan kína járvány
koronavírus maszk ruha
scarlet lady_virgin
moszkva_shutterstock-20170929
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
Tőzsdetanfolyam
Alapoktól a kereskedési, befektetési stratégiákig.
webinárium
Hogyan lovagolhatod meg a forint árfolyammozgását? Tőlünk megkapod a választ!
balatonshutter