Orban Viktor Donald Tusk Europai Neppart tagsag
Gazdaság

Fidesz a néppárti karanténról: egy centire vagyunk a kilépéstől

Portfolio
A Fidesz egy centire van attól, hogy kilépjen az Európai Néppártból és röviddel azután, hogy Orbán Viktor kormányfő tárgyal a Néppárt vezetőivel, a Fidesz meghozza a döntését, függetlenül attól, hogy a Néppárt hogyan dönt – jelezte a Reuters megkeresésére Novák Katalin, a párt alelnöke. Orbán Viktor két hete egy rádióműsorban még azt mondta a magyar jogállamiságról szóló EP-határozat másnapján: egy centire voltak attól, hogy kilépjen a Fidesz, mivel cserben hagyta sok néppárti képviselő, de további tárgyalásokat jelzett. A mai Novák Katalin nyilatkozat tükrében ez a forgatókönyv továbbra is ott van az asztalon.

A párt külpolitikai témákért felelős vezetője még azt megelőzően nyilatkozott a hírügynökségnek, hogy Donald Tusk, az Európai Néppárt elnöke ma a néppárti frakciónak felvázolta, hogy hogyan áll a Fidesz néppárti tagságához. Amint azt a Reuters is megtudta és mi is megírtuk, Tusk érvényben tartaná a Fidesz közel egy éve felfüggesztett tagságát, azaz nem is veteti napirendre a kérdést a jövő heti néppárti politikai gyűlésen, hogy ne is lehessen szavazni az ügyben. Ezzel tehát úgy tartanák bent a Fideszt, hogy továbbra is fel lenne függesztve a párt tagsága, de a Fidesz színeiben mandátumot elnyert EP-képviselők szavazhatnak az EP-ben a Néppárt frakciójában.

Ezt a függő helyzetet a jelek szerint nem szeretné tartósan a Fidesz, mert Novák azt mondta a hírügynökségnek, hogy a Fidesz döntésre szeretné vinni a saját tagságának kérdését a Néppártban vagy így, vagy úgy. Novák jelzése szerint készek arra, hogy felhívást intézzenek a Néppárt vezetéséhez az ügyben.

Arra a kérdésre, hogy kész-e a párt egyoldalúan kilépni a pártszövetségből, a bevezetőben már jelzett információt mondta Novák, miszerint

egy centire vannak ettől és majd a kormányfő tárgyalásai után döntenek a kérdésről.

A Fidesz EP-képviselője, Deutsch Tamás is nyilatkozott a hírügynökségnek, aki azt mondta: ha rákényszerítik, akkor a Fidesz ki fog lépni a Néppártból, és egyébként is egyre nagyobb a vonzerő ennek meglépésére, hiszen a néppárt elvesztette a választásokat Franciaországban, Spanyolországban, Olaszországban és Lengyelországban. Úgy fogalmazott, hogy az Európai Néppárt elvesztette az emberek bizalmát, így lépni kell és ezzel arra utalt, hogy erős szövetségesekkel kalkulál a Néppárton kívül.

Címlapkép forrása: Dursun Aydemir/Anadolu Agency/Getty Images

koronavírus coronavirus virus
Budapest
franklin templeton_getty_editorial
Palkovics Laszlo Gunter Oettinger kinevezes
Frankfurti tőzsde
Benzin
cimlap_paksII
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Tőzsdetanfolyam
Alapoktól a kereskedési, befektetési stratégiákig.
webinárium
Hogyan lovagolhatod meg a forint árfolyammozgását? Tőlünk megkapod a választ!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Junior portfóliókezelő

Junior portfóliókezelő

Adótanácsadó

Adótanácsadó
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
koronavírus coronavirus virus