gyárimunkásfactoryworkerdolgozógyár
Gazdaság

Mélyponton a magyar munkanélküliség, de egyre többen mennek külföldre dolgozni

Portfolio
A tavalyi negyedik negyedévben csúcs közelében maradt a foglalkoztatottak száma (Magyarországon), miközben a munkanélküliség mélypontra süllyedt. Kevesebb a közfoglalkoztatott, azonban a külföldön dolgozó magyarok száma is rekord közelében mozog.

Tavaly október és december között 4 millió 520 ezer magyarnak volt munkája, ami közel 40 ezres növekedés egy év alatt. A KSH jelentése alapján az elsődleges munkaerőpiacon dolgozók száma 52 ezer, a külföldi telephelyen dolgozóké 9,5 ezer fővel nőtt, a magukat közfoglalkoztatottaknak vallók száma pedig 24 ezerrel csökkent. A közfoglalkoztatottak száma ezzel 100 ezer fő közelébe mérséklődött, miközben a külföldön dolgozók már 120 ezren vannak. Ilyen magas számokat utoljára 2016-ban lehetett látni, akkor is csak átmenetileg.

A munkanélküliek száma 155 ezerre csökkent, ami 3,3%-os munkanélküliségi rátát eredményezett a tavalyi utolsó negyedévben, ami mélypontnak számít. A munkanélküliek száma 12 ezerrel csökkent éves alapon. Mindez azt mutatja, hogy a munkaerőpiac továbbra is kifejezetten erős, és a munkaerőhiány az üres álláshelyek számának csökkenése ellenére jelentős mértékűnek mondható. Jó hír, hogy a közmunkások és munkanélküliek együttes rátája is csökkent.

A „szűrt foglalkoztatottság”, vagyis a közmunkásokat és a külföldön dolgozókat levonva 4 millió 292 ezer főt tett ki a tavalyi negyedik negyedévben, ami több mint 50 ezres növekedést jelent éves alapon. Ez azt mutatja, hogy a foglalkoztatás növekedése lelassult, hiszen a megelőző években sokkal nagyobb mértékben bővült az elsődleges munkaerőpiac.

Az azonban jó hírnek mondható, hogy számos közfoglalkoztatott találta meg a helyét az elsődleges munkaerőpiacon az elmúlt időszakban. A további javulás tere már limitált, hiszen mind a közfoglalkoztatottak, mind a munkanélküliek száma alacsony szintre süllyedt. Az elhelyezkedésüket a képzettségi és a területi különbségek is limitálják.

Címlapkép: Getty Images

huawei trump tavkozles 5g halozat
forint készpénz
koronavirus2
masterplast
Duna House
Frankfurti tőzsde
bet
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
Esti webinárium
A kezdőket gyakran megrémíti a volatilitás, pedig az előnyünkre tudják fordítani.
koronavirus2