Palkovics László innovációs és technológiai miniszter Corvinus Egyetem Semmelweis Egyetem
Gazdaság

Palkovics László: a Semmelweis Egyetemet is elérheti a Corvinus-modell

Portfolio
Nem veszi át az Innovációs és Technológiai Minisztérium az általános és középfokú oktatási intézmények felügyeletét a humánerőforrás tárcától, azt viszont tervezi, hogy a Covinus Egyetem alapítványi struktúrában való működtetési modelljét megvizsgálják a Semmelweis Egyetem esetén is – jelezte Palkovics László a Népszavának adott interjúban.

Az innovációs és technológiai miniszter által mondott fontosabb üzenetek:

  • Azért nem tervezi átvenni az ITM a humántárcától az alap- és középfokú oktatási intézmények felügyeletét, mert ezek a szociális területhez is jobban kapcsolódnak, míg a szakképzés és a felsőoktatás átvétele esetén az volt a logika, hogy ezek az iskolarendszer azon elemei, amelyek közvetlenül a munkaerőpiacra bocsátják ki a végzett diákokat, hallgatókat.
  • Elismeri a miniszter, hogy az orvosi egyetemek „finanszírozásának vannak strukturális hibái, amiért az egyetemek nem tehetők felelőssé” és jelezte, hogy tárgyal Varga Mihály pénzügyminiszterrel arról, hogy „egy magasabb konszolidációs összeget előre adjon oda és én garantálom, hogy ettől kezdve az orvosi egyetemeknek nem lesz adóssága az év végén”.
  • A bázis finanszírozás elemeire épülő javaslaton közösen dolgozik Kásler Miklós minisztertársával és szerinte kb. 9 milliárd forint elég lenne arra, hogy az adósságmentes működés garantálható legyen az orvosi egyetemek körében.
  • A négy orvosi egyetem közül a Semmelweis Egyetem lenne a következő, ahol megnézik azt, hogy a Corvinus Egyetem alapítványi működtetési struktúrája, azaz az fenntartói váltás mit is jelentene.
  • Azért visszakozott a kormány a kötelező nyelvvizsga feltételétől a felsőoktatási felvételiken, „mert ha kitart, az a kisebb vidéki egyetemeken, egyes szakokon erőteljesen csökkentette volna a hallgatók létszámát. Ezt természetesen nem akartuk. A nyelvvizsgát motivációs célból akartuk kötelezővé tenni.”
  • Elképzelhető, hogy végül az egyeztetések során kialakultak különböző változatok a Nemzeti Alaptantervről, de „a kormány végül úgy döntött, ne új Alaptanterv, hanem csak egy átfogó módosítás legyen”.
  • Butaságot beszél az, aki azt állítja, hogy a 2021-2027-es uniós költségvetésből ne kapna Budapest EU-forrásokat, de a főváros relatív túlfejlettsége, Pest megyéről leválasztása és a brüsszeli pénzosztási szabályok együttesen csökkenteni fogják az elérhető forrásmennyiséget.

Címlapkép forrása: MTI/Czeglédi Zsolt

wall_street_shutterstock_1089431897-20180518
koronavírus vuhan kína járvány
koronavírus maszk ruha
scarlet lady_virgin
EU csucs koltsegvetes Charles Michel Emmanuel Macron Antonio Costa
moszkva_shutterstock-20170929
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Tőzsdetanfolyam
Alapoktól a kereskedési, befektetési stratégiákig.
webinárium
Hogyan lovagolhatod meg a forint árfolyammozgását? Tőlünk megkapod a választ!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
balatonshutter