Gazdaság

Váratlanul jó hír érkezett Németországból

MTI
Februárra vonatkozóan váratlan mértékben javult a fogyasztói hangulat Németországban a nürnbergi GfK (Growth from Knowledge) gazdasági kutatóintézet januári felmérésének szerdán publikált eredménye alapján.

Februárra vonatkozóan a GfK fogyasztói hangulatindexe 9,9 pontra, 2019 júniusa óta a legmagasabbra emelkedett a januári 9,7 pontról. A januári adatot 9,6 pontról felfelé módosította a GfK. A piac a januárival megegyező 9,6 pontot várt februárra is.

A hangulatindex februári emelkedéséhez egyaránt hozzájárult a gazdasági növekedéssel és a jövedelem alakulásával szembeni várakozások javulása, valamint a lakosság költekezési készségének az erősödése.

A gazdasági növekedéssel szembeni várakozások mutatója 0,7 ponttal mínusz 3,7 pontra javult, ami azt mutatja, hogy kevésbé borúlátó módon ítélik meg a németországi fogyasztók a belföldi gazdaság fenntartható növekedésének az esélyeit.

A jövedelmi várakozások indexe februárra vonatkozóan szinte teljes egészében visszaszerezte januári veszteségét: 9,6 ponttal 44,6 pontra emelkedett, ami 13 ponttal marad el a 2019 februári szinttől. A jövedelmi várakozások indexét elsősorban a kivételesen kedvező foglalkoztatási kilátások erősítik, bár a javulás mértéke az utóbbi hónapokban veszített dinamikájából. Ez elsősorban az autóipar elektromos mobilitásra való átállására és a foglalkoztatottak létszámának ezzel összefüggésben bekövetkező csökkenésére vezethető vissza.

A lakosság költekezési hajlandósága 12 havi csúcsot ért el: 3,3 ponttal 55,5 pontra emelkedett. A költekezési hajlandóságot elsősorban az Európai Központi Bank (EKB) alacsonykamat-politikája tartja magas szinten. A megtakarítási hajlandóság is javult ugyan kissé, de még mindig nem nyújt összemérhető jelentőségű alternatívát a költekezéshez képest. A kereskedelmi bankok egyre nagyobb számban vetnek ki "büntetőkamatot" a megtakarításokra, ami szintén a költekezést lendíti fel.

Rolf Bürkl, a GfK fogyasztói piaci szakértője szerint a kereskedelmi ellentétek enyhülése az Egyesült Államok és Kína között az erősen exportorientált német gazdaságban is érezteti majd áldásos hatását. "A fogyasztói hangulat javulásával jegyzett évkezdet alátámasztja prognózisunkat, miszerint a lakossági fogyasztás az idén is a gazdasági növekedés egyik legerősebb támasza lesz Németországban. Reálértéken a lakossági fogyasztás egy százalékos növekedését vetítjük előre az idei évre" - mondta. A GfK számításai szerint a lakossági kiadások 1,5 százalékkal növekedtek 2019-ben.

koronavírus coronavirus virus
Koronavírus
szentendrei hév megálló
építőipar 2020 konferencia
vonatvasutmagyarshutter-20170719
GraphisoftPark
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Tőzsdetanfolyam
Alapoktól a kereskedési, befektetési stratégiákig.
Online előadás
Online előadás a tőzsdei befektetésekről, kezdőknek.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
2020. március 18.
Lakás Konferencia 2020
koronavírus coronavirus virus