Előfizetői tartalom

Visszaesett a magyar export, elolvadt a külkereskedelmi mérleg többletünk

Portfolio
Decemberben fél év után először csökkent a magyar export éves alapon, ami a tegnap közzétett gyenge magyar és ma megjelent német ipari termelési adat tükrében már nem akkora meglepetés. Valószínűleg a mai adatban is a szokásosnál hosszabb karácsonyi szünet volt a fő ok, nem annyira a gyenge külső kereslet. Mivel közben decemberben az import mérsékelten továbbra is nőtt, így az utóbbi években ritkán látott alacsony szintre csökkent a havi külkereskedelmi mérleg többletünk. Utóbbi adatnál az éves érték pedig 10 éve a legalacsonyabb lett.

A KSH ma még csak az előzetes decemberi külkereskedelmi mérleg adatokat közölte és ezek alapján 2019. decemberben az export euróban számított értéke 0,8%-kal 7,58 milliárd euróra csökkent, az importé 2,6%-kal 7,466 milliárd euróra nőtt az előző év azonos időszakához képest. A termék-külkereskedelmi egyenleg így 134 millió euró lett, ami az utóbbi évek egyik legalacsonyabb...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés