logisztika szallitmanyozas kontener hajo kereskedelem
Gazdaság

Új csúcsra ért az EU kedvezményes importja a fejlődő országokból

Portfolio
2018-ban 68,9 milliárd euróra, új csúcsra emelkedett az Európai Unió kedvezményes vámok mellett megvalósuló importja a fejlődő országokból és ebből a két legnagyobb, csaknem 25-25%-os részt Banglades és India importja tette ki – derült ki az Európai Bizottság hétfőn nyilvánosságra hozott, kétévente összeállított jelentéséből.

Új csúcs

Az Európai Uniónak az általános vámkedvezmény-rendszer (GSP) keretében összesen 71 fejlődő országgal van megállapodása, és ezekből az EU-ba irányuló export értéke összesen csaknem 184 milliárd euró volt 2018-ban, a 2016-os 158 milliárd euró után. Ebből a 184 milliárd euróból tett ki 69 milliárdot a kedvezményes vámok mellett megvalósuló EU-import.

Amint az alábbi grafikonon és táblázatban is látható, a legnagyobb kedvezményes import az EU-ba Bangladesből és Indiából érkezik, amely az adott országokból származó EU-import 96%-a, illetve 37%-át jelenti.

Az alábbi grafikon azt mutatja, hogy a kedvezményes vámok mellett a feltörekvő piacokról elsősorban felszereléseket és ruhákat importál az EU, a második helyen a cipők, a harmadikon gépek és berendezések találhatók.

Az EU GSP-je három előírásból épül fel

  • Az általános előírás az alacsony jövedelmű, valamint a közepes jövedelmű országok alsó sávjába tartozó országok számára áll nyitva, és a tarifacsoportok kétharmada esetében részben vagy teljesen eltörli a vámokat (15 kedvezményezett);
  • a GSP+ a fenntartható fejlődésre és a jó kormányzásra vonatkozó különleges ösztönző előírás. A fent említett vámokat 0%-ra csökkenti azon alacsony jövedelmű, valamint a közepes jövedelmű országok alsó sávjába tartozó országok esetében, amelyek végrehajtanak 27 emberi jogokkal, munkavállalói jogokkal, környezetvédelemmel és jó kormányzással kapcsolatos nemzetközi egyezményt (8 kedvezményezett);
  • az EBA (fegyver kivételével mindent) a legkevésbé fejlett országok számára elérhető különleges előírás, amely vámmentes és kvótamentes piacra jutást biztosít valamennyi termékük számára, a fegyverek és lőszerek kivételével (48 kedvezményezett).

Fontos a munkahelyteremtésben és egyéb célok elérésében

Az általános vámkedvezmény-rendszer megszünteti a fejlődő országokból az EU-ba irányuló kereskedelemre kivetett importvámokat. További exportlehetőségeket teremt, ezzel segíti az országokat a szegénység leküzdésében és a munkahelyteremtésben, és közben tiszteletben tartja a fenntartható fejlődés elveit is. A mai jelentés azt mutatja, hogy a GSP-nek köszönhetően például Srí Lanka, Mongólia és Bolívia hatékonyabb intézkedésekkel szabályozza a gyermekmunkát.

Josep Borrell, az Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője/az Európai Bizottság alelnöke kijelentette: „A kereskedelem az EU egyik legfontosabb olyan eszköze, amelyen keresztül az emberi jogokkal, a munkavállalói jogokkal és a jó kormányzással, vagyis a fenntartható fejlődés pilléreivel foglalkozik, azokat kezeli, támogatja és javítja világszerte. Az EU általános vámkedvezmény-rendszere útján ahhoz nyújtunk támogatást a fejlődő országoknak, hogy fenntartható módon érjenek el gazdasági növekedést és előrelépést, nem utolsósorban az éghajlat-politikai intézkedések terén. Preferenciális vámtételeink több ezer embernek nyújtanak segítséget a szegénységből való kiemelkedéshez, az egyenlőtlenségek csökkentéséhez és a gazdasági növekedés megvalósításához.”

Phil Hogan kereskedelempolitikáért felelős biztos így nyilatkozott: „Kereskedelmi kedvezményeinknek köszönhetően az EU kétszer annyit importál a legkevésbé fejlett országokból, mint a világ többi része összesen. Ez az EU védjegyének számító kereskedelempolitikai eszköz munkahelyek millióinak biztosít alapot a világ legszegényebb országaiban, és ösztönzőleg hat az érintett országokra az emberi jogokkal, a munkavállalói jogokkal, a jó kormányzással és a környezetvédelemmel kapcsolatos nemzetközi egyezmények végrehajtása tekintetében.”

Az uniós ipar fontos partner a fenntartható fejlődés megvalósításában, hiszen a GSP-országokba eszközöl beruházásokat, ott termel és onnan szerez be nyersanyagokat, valamint gondoskodik róla, hogy betartsák a nemzetközi munkaügyi és környezetvédelmi normákat.

Címlapkép forrása: Getty Images Hungary

olaszország vírus koronavírus
orvos labor egészségügy kórház
Vágó László interjú
koronavírus vírus labor
forint200117
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Tőzsdetanfolyam
Alapoktól a kereskedési, befektetési stratégiákig.
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
koronavirus2