Előfizetői tartalom

A cseheknél is nagyon meglódult az infláció

Portfolio
MTI
Januárban 3,6 százalékra gyorsult fel az éves szintű infláció Csehországban a decemberi 3,2 százalékról, míg a piaci elemzők 3,2 százalékos szinten stagnálásra számítottak - közölte a Cseh Statisztikai Hivatal (CSÚ) pénteken Prágában. 2012 márciusa óta ez a legmagasabb inflációs mutató. Az inflációt elsősorban az élelmiszeripari termékek és a szeszes italok drágulása befolyásolta. Ma azt is közzétette a cseh statisztikai hivatal, hogy a tavalyi negyedik negyedévben csak 1,7%-os volt az éves szintű a GDP-növekedés, így az éves átlagos növekedési ütem 2,4%-ot tett ki.
Miért lódult meg a cseh infláció? A januári inflációs adatot komolyan befolyásolta a lakbérek 4,2 százalékos általános drágulása, valamint a víz- és gázdíjak 2,9 százalékos emelkedése. Nagyon megugrott számos élelmiszer és alkoholos ital ára: a marhahús 20 százalékkal, a gyümölcs 14,7 százalékkal, a felvágottak 12,2 százalékkal, a szeszes italok pedig átlagban...

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

1 543 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái