sp200214
Gazdaság

Azért csak kapott egy ajándékot Magyarország

Portfolio
Változatlanul BBB szinten hagyta a magyar adósbesorolást a Fitch Ratings stabil kilátás mellett. A cég szakemberei a jegybanki cél feletti infláció miatt sem aggódnak, szerintük az MNB továbbra is laza maradhat. Ezzel egyidőben a Standard & Poor's potzitívra javította a kilátásunkat.

Egyszerre vizsgálta felül a magyar adósbesorolást a Fitch és az S&P, előzetesen arra lehetett számítani, hogy egyik cég sem lép, ehhez képest a kilátás javítása kisebb pozitív meglepetésként fogható fel.

Növekedés: nincs semmi probléma

A Fitch szerint a jelenlegi BBB magyar besorolás az erős strukturális tényezőket tükrözi, emellett erősebb és stabilabb lett a makrogazdasági képünk a hasonló besorolású országokhoz képest. Ennek ellenére az adósságráta még mindig átlagon felüli, illetve kockázatot jelent a gazdaságpolitika kiszámíthatatlansága és a prociklikus politika.

A cég szakemberei kiemelik az elmúlt évek erős növekedését, ami a 2018-as 5,1%-ról ugyan minimálisan lassult tavaly, de így is bőven meghaladja a BBB-országok átlagát. A növekedés fő hajtóereje a fogyasztás és a beruházások, ugyanakkor a ciklikus tényezők és az uniós források kifutása miatt idén 3,5%-ra, 2021-ben pedig 2,8%-ra lassulhatunk.

A Fitch külön bekezdést szentelt annak, hogy szerintük Magyarország jó helyzetben van a jelenlegi autóipari változások közepette, középtávon jól jöhetünk ki az elektromos- és hibrid hajtásra való átállásból. Szerintük a GDP 5%-át kitevő magyar autóipar vonzó a zöldmezős beruházások számára, példaként említik a BMW tervezett debreceni gyárát és a bejelentett akkumulátorgyárakat.

A fogyasztással kapcsolatban kiemelik, hogy a béremelkedési ütem ugyan valamelyest csökkenhet, de továbbra is a legmagasabbak között lehet az EU-ban, a bérversenyből pedig akár jól is kijöhet Magyarország, mert Nyugat-Európához képest még mindig olcsók vagyunk. 

Az S&P rögtön az indoklás elején azt emelte ki, hogy az erőteljes növekedésünk indokolja a kilátás pozitívra javítását.

A cég szakemberei hozzáteszik, hogy a tavaly februári felminősítés óta a magyar növekedés erősödött és meghaladta a várakozásaikat, ezért léptek most. Az idei növekedést a Fitchez hasonlóan 3,5%-ra várják, jövőre viszont szerintük nagyobbat fékez majd a gazdaság, 2,1%-ra esik vissza a bővülésünk. Ettől függetlenül a jelenlegi helyzetben a közgazdászok szerint a gazdaság a túlfűtöttség jeleit mutatja, de a Standard & Poor's is hangsúlyozza az erős versenyképességünket az alacsony béreknek köszönhetően. 

Az S&P szakemberei azt is hangsúlyozzák, hogy ugyan csökken a magyar növekedési ütem, de komolyabb külső sokk nélkül várhatóan középtávon is fennmarad majd a felzárkózásunk az EU-hoz képest. A jelentősebb lassulást elsősorban a Brexit utáni alacsonyabb uniós forrásokkal indokolják középtávon. 

Az S&P szerint hosszútávon a gazdaság kilátásait rontja az ország demográfiai helyzete, különösen úgy, hogy a kormány nem akar külföldi vendégmunkásokra támaszkodni, a nem elég versenyképes kkv-szektor, illetve a túl nagy állami szféra. 

Hiába magas az infláció, az sem baj

A mai két hitelminősítés legnagyobb kérdése az volt, hogyan értékelik a cégek a jegybanki célsáv feletti inflációt és a gyenge forintot. A Fitch elismeri ugyan, hogy a januári 4,7%-os adat meghaladja a célt, de szerintük az átmeneti túllövés után a második félévben csökken majd a drágulási ütem, vagyis az MNB véleményét osztják ezzel kapcsolatban. Éppen ezért azt gondolják, hogy a jegybanknak nem lesz szüksége szigorításra a gyenge forint ellenére sem. 

Az S&P is hasonlóan gondolja, szerintük is begyűrűzik majd az év második felében a külföldi defláció, vagyis csak átmeneti lesz az áremelkedési ütem cél fölé ugrása. Ugyanakkor a jegybank várható politikájával kapcsolatban óvatosabban fogalmaznak, szerintük a túlfűtöttség kockázatai éppen azért nem súlyosak, mert a béremelkedési ütem csökkenni fog, és az MNB is szigorítást tervezhet. 

Költségvetés, adósság: tovább ezen az úton

A korábbi évekhez hasonlóan kedvezően értékelik a fegyelmezett küültségvetést és az adósságráta csökkenését a hitelminősítők. A Fitch ugyan az idei évre a kormányzati cél majhdnem dupláját várja hiányban (1,9 vs. 1%), de még ez is messze elmarad a veszélyes zónától. Emellett hangsúlyozzák, hogy a GDP 1%-ára rúgó középtávú strukturális hiánycélt nehéz lesz teljesíteni

Az államadósságráta az elmúlt évek folyamatos csökkenése ellenére is magasabb az átlagnál, ezért ez gyengeség a besorolás szempontjából. A Fitchnél a BBB-országok átlaga 41%, miközben a magyar adósságot a GDP 66,5%-ára várják 2019 végén (az előzetes adat hétfőn jelenik meg). 

A cég szakemberei pozitívumként említik a devizaadósság részarányának csökkenését, de kiemelik, hogy a MÁP+ drágíthatja Magyarország finanszírozását, illetve középtávon további kockázatokat hordoz.

Az S&P szerint közelebb lehet a költségvetési deficit a célhoz, ők az idei 1,2% után 2021-ben 2%-os hiányt várnak. Az alacsony hiány pedig szerintük támogathatja továbbra is az adósságcsökkenést, a kormány lépései pedig javíthatják az adósságprofilt. 

Azért vannak gyenge pontok

A Fitch elismeri, hogy Magyarország felülteljesíti a hasonéó besorolású versenytársait a Világbank kormányzati rangsoraiban, de ez a különbség csökkent az utóbbi években. Kiemelik a korrupció magas szintjét, illetve azt, hogy EU-országhoz képest túl nagy az állam beavatkozása a gazdaságba. 

Hasonlóan fogalmazta meg a gyenge pontokat az S&P is: szerintük a fékekkel és az ellensúlyokkal, a kormányzati intézmények hatékonyságával vannak problémémák, illetve az adósságunk ugyan csökken, de továbbra is átlagon felüli. Ezeken felül kockázatként értékelik, hogy a magyar kormány és az EU konfliktusos kapcsolata várhatóan a jövőben is fennmarad. 

Mit kellene még tennünk egy felminősítéshez?

A két cég közleménye szokás szerint azzal zárul, mi vezethetne egy esetleges fel- vagy leminősítéshez vagy a kilátás változtatásához. A Fitch szerint pozitív irányba mozdulhatnának el, ha :

 • Továbbra is fenntartható módon csökkenne az államadósság és a devizaszerkezet is javulna.
 • Növekedne a gazdaságpolitikába vetett bizalom.
 • avulna az üzleti környezet, ami a középtávú növekedési kilátásainkat javítaná komoly makrogazdasági egyensúlytalanságok nélkül.

Negatív lépéstől pedig akkor kellene tartanunk, ha:

 • Növekedne a gazdaságpolitika bizonytalansága, ami veszélyeztetné a makrogazdasági stabilitást.
 • Romlana a költségvetés helyzete és visszafordulna az adósságcsökkenés.
 • Gyengülne az intézményi háttér.

A poziítv kilátás azt tükrözi, hogy nőtt annak esélye, hogy a következő 24 hónapban felminősítsük Magyarországot

- áll az S&P közleményében. Ehhez az alábbiak kellenének:

 • Továbbra is a vártnál erőteljesebb és kiegyensúlyozottabb növekedés. 
 • A jövedelmi viszonyok további javulása. 
 • A költségvetési hiány vártnál nagyobb csökkenése. 

Elbukhatjuk viszont a pozitív kilátást, ha:

 • A magyar gazdaság a vártnál erőteljesebben visszaesik például az eurózóna lassulása miatt.
 • Romlik a külső versenyképességünk, nő a fizetési mérleg hiánya. 
 • Megfordul az adósságcsökkenés trendje a romló költségvetési folyamatok miatt. 

A mostani dupla hitelminősítői felülvizsgálat után legközelebb március végén a Moody's értékelheti Magyarországot. Náluk egy fokozattal alacsonyabban vagyunk, így akár egy felminősítés sem zárható ki.

Címlapkép: Cem Ozdel/Anadolu Agency/Getty Images

Vágó László interjú
koronavírus vírus labor
forint200117
Koronavírus
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
Tőzsdetanfolyam
Alapoktól a kereskedési, befektetési stratégiákig.
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
koronavirus2