lánchíd madártávlat budapest
Gazdaság

Kiderült, miből gazdálkodhat a főváros

Portfolio
Pénteken kapják kézhez a fővárosi költségvetés tervezetét a képviselők, egy időben azzal, amikor a fővárosi vezetés nyilvánosságra hozza a dokumentumot - írja a Népszava.

A cikk szerint a Fővárosi Közgyűlés ülése előtt a költségvetési bizottság mellett a Fővárosi Érdekegyeztető Tanács is megtárgyalja a tervezetet.

"Az új városvezetés részvételi költségvetést készített, vagyis a fővárosiak is beleszólhatnak a kiadások egy részének elosztásába" – mondta a lapnak Kiss Ambrus általános főpolgármester-helyettes, a büdzséért felelős terület vezetője.

Azt is elárulta: a főváros 2023-ig lehívná a 99 milliárdos az Európai Beruházási Bank (EIB) hitelkeretének megmaradt részét, 59 milliárdot (2020-ban 28,3 milliárd forintot terveztek be). Jövőre a Lánchíd mellett például útépítésre, akadálymentesítésre, a Budapest Galéria költöztetésére, a Városháza Madách tér felőli homlokzatának, illetve szociális intézmények és idősotthonok a felújítására jut belőle.

A részletes adatok:

  • 2020-ban működési kiadásokra 260,4 milliárd forintot terveztek be,
  • a beruházásokra, felújításokra 148,1 milliárd forintot,
  • a meglévő hitelek tőketörlesztésére pedig 6,1 milliárd forintot.
  • A költségvetés kiadási fő összege így 415 milliárd forint, ami csaknem 30 milliárd forinttal több, mint a 2019-ben volt.
  • A város működtetése csaknem 18 milliárddal kerül többe ebben az évben.
  • Mivel az önkormányzati törvény miatt hiány nem tervezhető, így a bevételi fő összeg a kötelező tartalékkal együtt 415 milliárd forint.

A tavalyi költségvetésben a bevételi oldal biztosítására szerepelt egy 52 milliárd forintos kereskedelmi banki hitel. Hitelt azonban csak kormányzati jóváhagyással vehet fel önkormányzat. A főváros azonban nem kapott erre engedélyt, igaz nem is kért – részletezte Kiss Ambrus. Erre a beruházások elhúzódása miatt nincs is szüksége a városnak.

Nagy beruházások

A források szűkössége miatt igencsak kicsi a mozgástér a költségvetésben - értékelte Kiss Ambrus. A szükséglet elvű költségvetéshez évente 85-86 milliárd forinttal többre lenne szükség megvalósult fejlesztések kapcsán.

Azt is megjegyezte, hogy két nagy beruházás lesz a következő időszakban. Az egyik az M3-as metróvonal korszerűsítésének befejezése lesz az aluljáró szintek felújításával és akadálymentesítésével, másik nagy beruházás a Lánchíd felújítása, amelyre 23,4 milliárdot terveztek be, ez nem több, mint a korábbi összeg, de szükség esetén a tartalékból is átcsoportosítható ide némi pénz. 

Iparűzési adó

Az általános főpolgármester-helyettes úgy vélte,

súlyos csapás lenne a főváros költségvetésére az iparűzési adó mértékének belengetett csökkentése, az értékcsökkenés és a kutatás-fejlesztési költségek jelentősebb arányú leírása, illetve az év végi adófeltöltési kötelezettség eltörlése.

Konzervatív becslés szerint ennek a megszorításnak az egyszeri hatása mintegy 40 milliárdos, majd évente 18-20 milliárdos veszteség. A Nemzeti Versenyképességi Tanács vetette fel a hipa módosítását:

Plusz kiadások

A tervekről szólva elárulta:

  • idén bevezetik az évi egyszeri 20 ezer forintos rezsitámogatást, amelyet a leghátrányosabb helyzetű 20 ezer család kap meg. Külön juttatást adnának a közfoglalkoztatottaknak. 
  • A fővárosért évek óta dolgozó munkavállalók, köztisztviselők és közalkalmazottak részére 2020-ban bevezetik a „Budapest pótlékot”, mely elismeri a város érdekében, a város lakóiért végzett munkát és kompenzálja az alacsony keresetűek jövedelmét.
Koronavírus tőzsde
koronavirus2
Frankfurti tőzsde
Kormányalakítási tárgyalások kezdődnek Olaszországban
koronavirus2
mnb_getty
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
Esti webinárium
A kezdőket gyakran megrémíti a volatilitás, pedig az előnyünkre tudják fordítani.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
koronavirus2