Gazdaság

Kiderült: Putyin össze akarja olvasztani Oroszországot és Fehéroroszországot

MTI
Oroszország és Fehéroroszország egyesítése mellett kardoskodott Vlagyimir Putyin orosz elnök a két ország gazdasági integrációjának kérdéseiről Szocsiban tartott tárgyalásokon - jelentette ki pénteken Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök.

"Ők integráció alatt Fehéroroszország bekebelezését értik. Ez nem integráció. Ez beolvasztás. Én sosem egyeznék bele ebbe" - hangoztatta Lukasenka a Fehéroroszország délkeleti részén fekvő egyik papírgyár látogatásának alkalmával.

Mindig is országunk szuverenitásáért és függetlenségéért fogok harcolni. Az első elnökötök, akit egykor megválasztottatok, nem lesz az utolsó

- tette hozzá az országát 25 éve vaskézzel irányító Lukasenka. Mint mondta, a szorosabb kapcsolatokról zajló tárgyalások folytatódni fognak, de csak a gazdasági integráció kérdéseiben. 

Fehéroroszország nagymértékben függ az oroszországi energiaellátástól és piacoktól, ám Moszkva és Minszk között az évek során többször vita robbant ki a Moszkva kínálta árról. Lukasenka a Vlagyimir Putyin orosz elnökkel folytatott decemberi megbeszélései során azt szerette volna elérni, hogy országa továbbra is az orosz vállalatoknak fenntartott áron kapja az orosz energiahordozókat, Moszkva azonban a szorosabb gazdasági és politikai kapcsolatokat szabta feltételül.   

Több hónapja olyan találgatások terjednek, hogy a közel két évtizede hatalmon lévő Vlagyimir Putyin orosz elnök Oroszország és Fehéroroszország egyesítését tervezi, hogy mandátuma 2024. évi lejárta után a két országot magában foglaló államszövetség élére lépve hatalomban maradjon.

Az idei fehéroroszországi elnökválasztáson induló Lukasenka többször is visszautasította az országegyesítést, mert - Olekszandr Klaszkovszkij ukrán politikai elemző megfogalmazása szerint - "nem akar egy, Oroszországhoz tartozó állam kormányzója lenni. "A Kreml eddig nem tudta megfélemlíteni Minszket a támogatások elvágásával a fehéroroszországi elnökválasztási kampány előtt" - tette hozzá Klaszkovszkij.

olaszország vírus koronavírus
orvos labor egészségügy kórház
Vágó László interjú
koronavírus vírus labor
forint200117
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Tőzsdetanfolyam
Alapoktól a kereskedési, befektetési stratégiákig.
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
koronavirus2