gyár gyártás autógyár factory worker
Gazdaság

Már megint egész Európa Magyarország hátát nézi

Portfolio
Az utóbbi negyedévekben már megszokhattuk, hogy Európa élmezőnyében van a magyar gazdaság növekedése, az Eurostat adatai alapján ez nem volt másként a negyedik negyedévben sem. Persze néhány ország adata még nem ismert, az írek és esetleg a máltaiak még beelőzhetnek, de egyelőre csak Románia tudta megközelíteni a magyar GDP-bővülési ütemet.

A tavalyi negyedik negyedévben az eurózóna gazdasága mindössze 0,1 százalékkal tudott bővülni az előző negyedévhez képest, éves alapon pedig 0,9 százalékos volt a növekedés – derül ki az Eurostat pénteken megjelent statisztikájából. Közben az EU28 szintén alig érezhető növekedést tudott felmutatni negyedéves alapon, 2018 negyedik negyedévéhez képest pedig 1,1 százalékos volt a bővülés. Ha a britek nélkül az EU27-et nézzük, akkor ennél egy hajszállal nagyobb, 1,2 százalék volt a növekedés.

Az éves növekedésben a tagállamok között Magyarország áll az élen 4,6%-os (uniós módszertan szerinti) növekedésével, ezt csak Románia tudta megközelíteni 4,2%-kal. Az első nyugat-európai állam Portugália volt 2,2%-os növekedésével. A sor végén pedig Olaszország áll, mely csak stagnált, de a németek sem lehetnek büszkék a 0,5%-os gazdasági bővülésükre.

Persze néhány ország adata még nem ismert, a korábbi tapasztalatok alapján Írország majdnem biztos, hogy ismét legyőzi a végén a magyar növekedést, a harmadik negyedévben ők 5%-kal nőttek. Rajtuk kívül esetleg Málta jelenthet kockázatot, bár az nem valószínű, hogy a 3,6%-os növekedésről hirtelen akkorát gyorsultak, hogy megelőzzenek minket.

Negyedéves összevetésben is dobogós a magyar gazdaság, az 1%-os növekedésünk Románia és Litvánia mögött a harmadik helyre elég. Közben a finn, az olasz és a francia gazdaság zsugorodott, de egyelőre egyik országban sincs recesszió, mert a harmadik negyedévben mindegyik minimális bővülést mutatott még. Az idei első negyedév abból a szempontból lesz érdekes, hogy a három „fekete bárány” közül valaki hivatalosan is technikai recesszióba süllyed-e.

Címlapkép: Getty Images

koronavírus coronavirus virus
koronavírus vírus maszk
Goldman: 10% az esélye egy 2020-as recessziónak
piramis
kézmosás
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
Esti webinárium
A kezdőket gyakran megrémíti a volatilitás, pedig az előnyünkre tudjuk fordítani.
pedagógus sztrájk tanár