factory worker dolgozó gyári munkás hegeszt
Gazdaság

Meglepetést okozott a magyar gazdaság: alig lassult a növekedés

Portfolio
A tavalyi év utolsó három hónapjában 4,5%-kal nőtt a GDP az előző év azonos időszakához képest. A Portfolio által megkérdezett elemzők 4,2%-os gazdasági növekedésre számítottak, így az adat pozitív meglepetést okozott. Az előző negyedévben 5%-kal nőtt a gazdaság, így csak visszafogott lassulásról beszélhetünk. A KSH rövid kommentárja szerint a növekedéshez nagyobb mértékben a piaci alapú szolgáltatások, kisebb mértékben az ipar és az építőipar járult hozzá. A szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok szerint 4,6%-kal nőtt a GDP az előző év azonos időszakához viszonyítva, a harmadik negyedévhez képest 1%-kal nőtt a gazdaság.

Az elemzők arra számítottak, hogy a harmadik negyedéves 5%-os GDP-növekedés után érzékelhetően, 4% közelébe lassul a gazdasági növekedés, ez azonban nem következett be. A KSH adatai arról tanúskodnak, hogy a magyar gazdaság kifejezetten erős, és a gyenge európai (német) növekedés minimálisan érezteti a hatását.

A növekedés részleteit még nem ismerjük, csak annyit tudhatunk, hogy piaci szolgáltatások és az építőipar támogatta leginkább a GDP-növekedés az év utolsó három hónapjában. A szolgáltatások bővülése alátámasztja, hogy a belső kereslet továbbra is kifejezetten erős. A kifejezetten gyors gazdasági növekedés azért is meglepetés, mert az ipari termelés nem volt túlságosan acélos a negyedik negyedévben, ezt azonban a jelek szerint a többi szektor jó teljesítménye ellensúlyozni tudta.

Mi történt az év egészében?

Miután a negyedik negyedévben sem volt markáns lassulás, így kifejezetten erős évet tudhat maga mögött a magyar gazdaság. A KSH gyorsbecslése szerint a GDP 4,9%-kal emelkedett az egy évvel korábbihoz képest, mind a nyers, mind a szezonálisan kiigazított adatok alapján. Ez csak mérsékelt lassulást jelent a 2018-as 5,1%-os gazdasági növekedéshez képest.

A magyar gazdaság tehát erős évet tudhat maga mögött, amiben fontos szerepet játszott a szolgáltatások, az építőipar, valamint az ipari termelés növekedése egyaránt. Felhasználási oldalról nézve a bérek gyors növekedése és az álláshelyek számának emelkedése érdemben hozzájárult a fogyasztás bővüléséhez, miközben az uniós források felhasználása és az alacsony hitelkamatok a beruházások bővülését támogatták.

Mi várható az idei évben?

Ami a trendet illeti, a tavalyi év első fele még erősebben sikerült (5% feletti szezonálisan igazított növekedési számokkal), míg 2019 második felében már kismértékű lassulást láthattunk. Ez a lassulás az idei évben is folytatódni fog az előrejelzések szerint, a kérdés csak az, hogy milyen ütemben. A Portfolio friss felmérése alapján 2020-ban 3,6%-kal nőhet a magyar gazdaság, de az alábbi ábrán látható, hogy úgy javultak az elemzői előrejelzések, ahogy haladtunk előre az időben. Ebben annak volt kulcsszerepe, hogy a magyar GDP-növekedés negyedévről-negyedévre meghaladta a várakozásokat. A kormány továbbra is 4%-os GDP-növekedésre számít, ami ugyan már belátható távolságban van az elemzői konszenzushoz képest, de továbbra is optimista várakozás.

Az idei növekedést számos kockázat övezi, elég csak a koronavírus okozta globális lassulásra gondolni. Mindeközben vélhetően kevesebb új munkahely létesül, mint az előző évben, a keresetek növekedése valamelyest elmaradhat a 2019-estől, miközben az infláció is valószínűleg magasabb lesz, mint tavaly, ami csökkenti a keresetek vásárlóerejének növekedési ütemét. Mindez pedig valamivel visszafogottabb fogyasztásnövekedést eredményezhet. Akkora beruházási boomra sem számítanak a szakértők, mint az előző évben, ráadásul a hitelkamatok is elkezdhetnek emelkedni, ami mind a háztartások, mind a vállaltok részéről fegyelmezettebb gazdálkodást követelhet. Az exportkilátásokat pedig a külső kereslet gyengélkedése árnyékolja be. Ezzel szemben áll, hogy a magyar kormány igyekszik az uniós átlag feletti (azt 2%-ponttal meghaladó) GDP-növekedést elérni, és újabb gazdaságvédelmi akcióterccel készül az idei évre, hogy a magyar gazdaság elkerülje a markáns lassulást.

Frissítés: a kormány 4%-ról 3,5%-ra csökkentette az idei növekedési előrejelzését Varga Mihály Pénzügyminiszter későbbi bejelentése szerint.

Címlapkép: Getty Images 

Koronavírus
Volkswagen
Koronavírus
OTP
Koronavírus Észak-Olaszország
szentendrei hév megálló
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Tőzsdetanfolyam
Alapoktól a kereskedési, befektetési stratégiákig.
Online előadás
Online előadás a tőzsdei befektetésekről, kezdőknek.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
2020. március 18.
Lakás Konferencia 2020
koronavírus coronavirus virus