FONTOS Koronavírus Magyarországon: itt vannak a kedd reggeli adatok
 
Előfizetői tartalom

Meglepetést okozott a magyar gazdaság: alig lassult a növekedés

Portfolio
A tavalyi év utolsó három hónapjában 4,5%-kal nőtt a GDP az előző év azonos időszakához képest. A Portfolio által megkérdezett elemzők 4,2%-os gazdasági növekedésre számítottak, így az adat pozitív meglepetést okozott. Az előző negyedévben 5%-kal nőtt a gazdaság, így csak visszafogott lassulásról beszélhetünk. A KSH rövid kommentárja szerint a növekedéshez nagyobb mértékben a piaci alapú szolgáltatások, kisebb mértékben az ipar és az építőipar járult hozzá. A szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok szerint 4,6%-kal nőtt a GDP az előző év azonos időszakához viszonyítva, a harmadik negyedévhez képest 1%-kal nőtt a gazdaság.

Az elemzők arra számítottak, hogy a harmadik negyedéves 5%-os GDP-növekedés után érzékelhetően, 4% közelébe lassul a gazdasági növekedés, ez azonban nem következett be. A KSH adatai arról tanúskodnak, hogy a magyar gazdaság kifejezetten erős, és a gyenge európai (német) növekedés minimálisan érezteti a hatását. A növekedés részleteit még nem ismerjük, csak annyit...

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

1 854 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái