VargaMihaly
Gazdaság

Varga: újabb gazdaságvédelmi intézkedések jönnek

Portfolio
Az elmúlt évek növekedési fordulata korábban nem látott felzárkózási időszakot indított el a magyar gazdaságban, három egymást követő évben még nem volt példa olyan ütemű növekedésre, mint 2017 és 2019 között – hangsúlyozta Varga Mihály a Központi Statisztikai Hivatal ma nyilvánosságra hozott adatait elemezve a Pénzügyminisztérium közleménye szerint. A pénzügyminiszter kiemelte: Magyarország eddig ellenállóképesnek bizonyult a nemzetközi gazdaság lassulásával szemben, 2019-ben 4,9 százalékkal nőtt a hazai bruttótermék, amely jelentősen meghaladja az uniós országok átlagát.

Az elmúlt évek egyik legfőbb eredménye, hogy jelentős mértékben csökkent a magyar gazdaság kitettsége a nemzetközi hatásokkal szemben

– emelte ki Varga Mihály, aki az Eurostat adataira hivatkozva elmondta, hogy az első becslések szerint a GDP az euróövezetben tavaly 1,2 százalékkal, az EU teljes egészében pedig 1,4 százalékkal nőtt. Az eddig nyilvánosságra hozott adatok szerint Ausztria gazdasága 1 százalékkal Franciaországé 0,8 százalékkal növekedett, míg Olaszországé stagnált 2019 utolsó három hónapjában – ismertette a miniszter.

A tavalyi utolsó negyedévi 4,5 százalékos magyarországi bővülés is jóval meghaladta a várakozásokat, ehhez nagyobb mértékben a piaci alapú szolgáltatások, kisebb mértékben az ipar és az építőipar járult hozzá. A magyar gazdasági növekedés tényezőit sorolva Varga Mihály több kormányzati intézkedést is kiemelt. Mint mondta: tavaly is érvényesült a bér- és adó-megállapodásból fakadó hajtóerő, emellett a Gazdaságvédelmi Akcióterv már bevezetett intézkedései is éreztették hatásukat.

A tárcavezető a Versenyképesebb Magyarországért Program elemei közül a munkaügyi hivatalok hatékonyságának növelését és a nyugdíj mellett foglalkoztatottak adómentességét emelte ki, de jelentősnek nevezte a Modern Városok Program és a Magyar Falu program keretében indult fejlesztések hatását is. A beruházások jelentős mértékben járultak hozzá a bővüléshez, köszönhetően elsősorban a nagyvállalati kapacitásbővítéseknek, az uniós források célzott felhasználásának és a lakásépítéseket ösztönző otthonteremtési programoknak. A lakosság jövedelmi helyzetének tartós javulása, valamint a kedvező munkaerőpiaci változások a fogyasztást erősítették – közölte a tárcavezető.

A pénzügyminiszter 2020-ra előretekintve kifejtette: annak érdekében, hogy az uniós átlagot legalább 2 százalékponttal meghaladó növekedési ütem fennmaradjon, a kormány folytatja a magyar gazdaság versenyképességének erősítését és újabb gazdaságvédelmi intézkedéseket indít.

Címlapkép: MTI/Kovács Tamás

railroad vasút vonat
koronavirus2
koronavírus coronavirus virus
koronavírus vírus maszk
Goldman: 10% az esélye egy 2020-as recessziónak
piramis
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
Esti webinárium
A kezdőket gyakran megrémíti a volatilitás, pedig az előnyünkre tudjuk fordítani.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
railroad vasút vonat