nyugdíjas
Gazdaság

Még csak január van, de a nyugdíjasok már nagy bajban vannak

Portfolio
Idén rájárhat a rúd a nyugdíjasokra: a friss inflációs adat fényében nagyon úgy tűnik, hogy a tervezettnél magasabb lesz az éves pénzromlás üteme, a kompenzáció viszont csak év végén érkezhet az időskorúaknak. Miközben az egyszeri prémiumról lemondhatnak 2020-ban.

Két fontos makrogazdasági adat is megjelent a héten idehaza, valamint érdemben kezdtek módosulni az idei makrogazdasági kilátások, amelyek meghatározzák a nyugdíjasok idén várható juttatásait.

Ez utóbbi, vagyis az eredetileg tervezettnél alacsonyabb növekedési ütem nyugdíjasokra gyakorolt hatásával külön cikkünkben foglalkoztunk. Előfordulhat, hogy 2020-ban a nyugdíjasok nem kapnak nyugdíjprémiumot emiatt.

Jön a kompenzáció?

Közben ugyanakkor az inflációs folyamatok is fontosak a nyugdíjasok számára. Az alap emelést ugyanis a pénzromlás mértéke határozza meg, ami idén 2,8%, a kormány ugyanis ekkora inflációval tervezte meg eredetileg az idei büdzsét. A hét éve nem látott ütemre gyorsult januári infláció után azonban elemzők emelték idei inflációs várakozásukat. Van olyan közgazdász, aki egyenesen 3,8, illetve 3,9%-ra emelte meg inflációs előrejelzését az idei évre. Vagyis nem kizárt, hogy a kormány eredeti előrejelzésénél 1 százalékponttal magasabb lesz a pénzromlás átlagos mértéke idén. A jegybank már tavaly decemberben 3,5%-os inflációt jelzett előre az idei évben, az Európai Bizottság pedig a héten megjelent prognózisában 3,3%-os inflációt mondott. Mindez azt jelenti tehát, hogy a jelenlegi nyugdíjszabályok értelmében

a nyugdíjasok novemberben utólagos kompenzációban részesülhetnek a magasabb tényleges infláció miatt (visszamenőlegesen, egy összegben, az első 10 hónap után).

Varga Mihály pénzügyminiszter is már erre utalt pénteki sajtótájékoztatóján, nyugtatva a kedélyeket. A nyugdíjasok szerinte nem szenvednek hátrányt: ha az infláció magasabb lesz, mint amivel a kormány kalkulált, novemberben megkapják a különbözetet.

Számításaink szerint, ha például a tervezett 2,8% helyett 3,5% körül lesz az éves átlagos infláció, akkor egy átlagos nyugdíjban részesülő időskorú

novemberben körülbelül 10 ezer forintnyi kompenzációban fog részesülni egy összegben.

A nyugdíjasoknak ez nem fog tetszeni

A nyugdíjas érdekképviseletet mindez nem fogja kárpótolni, ugyanis már a 2,8%-os emelés megjelenésekor elégedetlenségüket fejezték ki. Azt is hangoztatták, hogy "a várható fogyasztói ár emelkedésénél alacsonyabban megállapított év elejei nyugdíjemelés azt eredményezi, hogy a nyugdíjasok ismét 10 hónapig hiteleznek a költségvetésnek". Akkor a nyugdíjasok 6,5%-os emelést akartak elérni az idei évben.

Címlapkép forrása: Getty Images

orvos labor egészségügy kórház
Vágó László interjú
koronavírus vírus labor
forint200117
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Tőzsdetanfolyam
Alapoktól a kereskedési, befektetési stratégiákig.
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
koronavirus2