koronvavirus
Gazdaság

Koronavírus: egy biztató és egy kevésbé biztató ábra

MTI
Portfolio
Újabb óvintézkedésekkel próbálják megfékezni az új típusú koronavírus-járvány terjedését a közép-kínai Hupej tartományban, miközben az ország többi részén tovább mérséklődött a napi új fertőzöttek száma. Összességében ellentmondásos tendenciákat sugallnak a napi adatok.

50 százalékkal is visszaeshet Kína szélerőmű telepítése

A koronavírus megjelenése előtt is szűk volt a szélerőmű alkatrészek kínálati oldala Kínában, azonban a járvány jelentősen, 10-50 százalékkal csökkentheti a 2020-ra prognosztizált szélkerekek telepítését. Az Egyesült Államok is bajba kerülhet, ugyanis jelentős részben Kínából importálja a szükséges alkatrészeket a szélturbináihoz. Az üzembehelyezések pedig kockára tehetik a projektekre adott állami támogatásokat.

Tovább a cikkhez

A koronavírus jelenti a legnagyobb fenyegetést a német gazdaságra

A német szövetségi jegybank várakozása szerint az idei első negyedévben nem javul a német gazdaság teljesítménye, főként a kínai koronavírus-fertőzés által támasztott jelentős konjunkturális kockázatok miatt - ismerteti a Bundesbank hétfőn publikált havi rendszeres gazdasági jelentésének februári kiadásában.

Tovább a cikkhez

Kásler: a kormány a súlyának megfelelően kezeli a koronavírus-helyzetet

A kormány a súlyának megfelelően kezeli a koronavírus-helyzetet, időben felkészült a kihívásokra; Magyarországon jelenleg nincs fertőzött - mondta Kásler Mikós, az emberi erőforrások minisztere az Országgyűlés hétfői ülésén napirend előtti felszólalásában.

A tárcavezető kifejtette: a minisztérium az Egészségügyi Világszervezet (WHO) első jelzésére azonnal megkezdte a felkészülést, január 31-én operatív törzset állítottak fel és akciótervet határoztak meg. Az intézkedések között említette, hogy szakmai eljárásrendet dolgoztak ki az egészségügyi intézményeknek, meghatározták a megelőzés rendszabályait, kialakították a vírus közvetlen kimutatásának módszerét, felmérték az intézmények védőeszköz-igényét, további beszerezéseket indítottak el, a kijelölt határátkelőhelyeken a rendvédelmi szervek folyamatosan szűrik az országba belépő fertőzésgyanús utasokat, a budapesti repülőtéren vírusölő szerrel takarítanak, kézfertőtlenítőket helyeztek ki, továbbá a Kínából érkezőket hőkapuval ellenőrzik.

Megjegyezte: a Külgazdasági és Külügyminisztérium folyamatos kapcsolatot tart a járvány által érintett területeken tartózkodó magyarokkal, valamint koordinálta hét magyar hazaszállítását, akiket azóta hazaengedtek.

Kásler Mikós kitért rá: a lakosság tájékoztatására kiemelt figyelmet fordítanak, a média segítségével naprakész információkat biztosítanak mindenkinek. Az Emmi tájékoztatta az európai uniós egészségügyi biztost az intézkedésekről, és részt vettek az uniós egészségügyi miniszterek legutóbbi rendkívüli ülésén - közölte.

Beújítottak a bárok Kínában a koronavírus miatt

Kínában a koronavírus terjedése miatt a vendéglátóhelyek új módszerekkel kísérleteznek a kieső forgalom pótlása érdekében, több kínai nagyváros bárja is elindította a koktél házhozszállítási szolgáltatását. Más vendéglátóhelyek a házhozszállítás mellett a kiszállítási idősáv kiszélesítésével is kísérleteznek.

Tovább a cikkhez

Moody's: visszaveti a kínai gazdaságot a koronavírus

Az új típusú koronavírus okozta járvány hatásai éppen akkor érték a világgazdaságot, amikor az amerikai-kínai kereskedelmi viszály csendesedése és a globális ipari szektor élénkülésének első jelei a növekedés stabilizálódását ígérték - áll a Moody's Investors Service hétfőn Londonban ismertetett helyzetértékelésében.

Tovább a cikkhez

Koronavírus: Hongkongban már a vécépapírokat is lopják

Hongkongban ötven tekercs vécépapírt raboltak el fegyveresek, azt követően, hogy a koronavírussal kapcsolatos félelmek nyomán az üzletek polcai kiürültek, miután a lakosság az alapélelmiszerek mellett a tisztítószereket és a vécépapírokat is felvásárolta.

Tovább a cikkhez

Egy szép és egy csúnya ábra

Kínában az új megbetegedések, a válságos állapotban lévők számának változása, illetve a napi halálesetek is vírus terjedésének lassulására utalnak. Természetesen kötelező jelleggel hozzá kell tennünk: a kínai adatok megbízhatóságát továbbra is kétségek övezik, a múlt heti váratlan módszertani váltás (lásd a narancs színű görbét) pedig önmagában is zavart okoz az adatok értelmezésében. Ezzel együtt az alábbi ábra azt sugallja, hogy a vírus terjedése Kínában a lassuló  szakaszába érhetett. 

A számok kapcsán megjegyezzük, hogy egyik-másik adat meglehetősen furcsán viselkedik (például a súlyos állapotban lévők száma egyik napon még közel ezerrel emelkedik, a következőben már csökken, majd újra visszaugrik stb.). A másik elbizonytalanító tényező, hogy ha ennyire lassul a vírus terjedése, akkor a kínai vezetés miért hozott még szigorúbb karantén-szabályokat tegnap.

Kevésbé mutat jó képet a Kínán kívüli fertőzöttek dinamikája. Itt enyhe gyorsulást láthatunk, ami még akkor is figyelmeztető, ha továbbra is ezer fő alatti esetszámról beszélünk. A vírus egyre több országban bukkan fel, a fertőzési forrástól távoli helyeken is, ahol olyan emberek adják tovább a betegséget, akik sosem jártak Kínában. Bizonyára ez is magyarázza, hogy a WHO szerint lehetetlen megjósolni a járvány további alakulását.

Megvan az első orosz állampolgárságú megbetegedés

Az orosz hatóságok bejelentették, hogy a Diamond Princess egyik orosz utasa koronavírussal fertőződött meg. Ő az első orosz állampolgár, akinél diagnosztizálták a megbetegedést, a korábbi diagnosztizált két orosz eset kínai állampolgárságú volt.

Újra felbukkant az elmélet, hogy a vuhani szuperlaborból szabadult ki a koronavírus

Egy kínai tudósok által jegyzett cikk azt pedzegeti, az eddig elfogadott elméletben szereplő halpiac helyett az onnan 280 méterre lévő laborból szabadulhatott el a koronavírus – írja a Mirror. A kínai tudósok cikkükben megjegyzik, volt olyan eset, amikor denevérek támadtak meg egy kutatót a laborban.

Tovább a cikkhez

Még több eset a Diamond Princess luxushajón

A japán hatóságok bejelentették, hogy 99 újabb megbetegedést regisztráltak a korábban karantén alá vont Diamond Princess luxushajó utasai közül. Ezzel a teljes megbetegedésszám 454-re emelkedett.

Peking a parlamenti ülésszak elhalasztását fontolgatja

Peking a március elejére tervezett, éves parlamenti ülésszak elnapolását fontolgatja az új koronavírus-járvány miatt - derül ki a Hszinhua kínai állami hírügynökség hétfői tudósításából. A kínai Országos Népi Gyűlés Állandó Bizottsága február 24-én ülést tart annak eldöntésére, hogy a járványra tekintettel későbbre halasszák-e az eredeti tervek szerint március első hetében kezdődő ülésszakot.

A South China Morning Post (SCMP) című hongkongi lap internetes oldalán megjelent cikk szerint az elhalasztásra vonatkozó javaslat bejelentése egyértelmű jele annak, hogy a parlamenti ülésszakot át is fogják helyezni egy későbbi időpontra. A lap egy meg nem nevezett, bennfentes forrásra hivatkozva azt írja, hogy az elnapolásra a magas fertőzésveszély miatt volt szükség, hiszen az eseményen közel 8 ezer résztvevő gyűlne egybe a kínai országgyűlésnek helyet adó Nép Nagy Csarnokában.

A kínai parlament évenkénti, általában 10 napig tartó ülésszakán szokták meghatározni az ország adott évi gazdasági célszámait.

Új megbetegedés Thaiföldön

Thaiföld újabb koronavírusos megbetegedésről jelentett hétfőn, ezzel már 35 esetről tudnak az országban.

Az új eset egy 60 éves kínai nő, akinek a családtagjai korábban megfertőződtek a vírussal – jelentette be a japán egészségügyi minisztérium. Hozzátették, 15 fertőzött meggyógyult, akiket haza is engedtek.

Diamond Princess: 1200 szűrésből több mint 350 pozitív teszt

Két repülőgépen elhagyták Japánt a korábban Jokohama kikötőjében vesztegzár alá helyezett Diamond Princess üdülőhajó amerikai utasai - közölte hétfőn az Egyesült Államok tokiói nagykövetsége.

A tájékoztatás szerint mintegy 340 amerikai állampolgár már útban van hazájába azt követően, hogy átesett azon a vizsgálaton, amelynek célja kimutatni a tüdőgyulladást okozó COVID-19 koronavírust. A tünetmentesnek ítélt utasokra hazájukban újabb 14 napos karantén vár két texasi és egy kaliforniai szövetségi intézményben.

Az evakuált utasok között 14 fertőzött van, akiknél az elmúlt 2-3 napban mutatták ki a kórt.

Elszállításukról azt követően döntöttek, hogy a kérdésben konzultáltak a washingtoni egészségügyi minisztériummal és a külügyminisztériummal. Az a döntés született, engedélyezik számukra az utazást, de a repülőgépen elkülönítik őket a többi utastól.

A kiadott közlemény szerint a legbiztonságosabb és a leggyorsabb módszerrel szállítják a fertőzötteket az utasszállító gép különlegesen, az egészségügyi normáknak megfelelően kialakított részlegében. A hajó amerikai utasainak elszállítására az amerikai kormányzat bérelt két chartergépet, amelyek a tokiói Haneda repülőtéren vették fedélzetükre utasaikat.

Kató Kacunobo japán egészségügyi miniszter az NHK japán közszolgálati televízió vasárnap reggeli műsorában közölte, hogy a Diamond Princess üdülőhajón eddig 1219 ember szűrését végezték el, és 355 lelete pozitív lett. Hozzátette, hogy közülük 73 ember tünetmentes.

A hajó fedélzetén 3700 utas és dolgozó tartózkodott. A tengerjárót azután vonták karantén alá, hogy egy Hongkongban kiszálló utasról kiderült, megfertőzte a COVID-19 vírus. Azóta a hajón egyre több lett a fertőzött, őket külön erre a célra kirendelt kórházakba vitték Japánban.

Japánban az új koronavírus-járvány terjedésétől tartva törölték Naruhito császár 60. születésnapjának e hét végére tervezett nyilvános megünneplését. Az uralkodót először köszöntötték volna fel ilyen hivatalos rendezvényen azóta, hogy tavaly májusban trónra lépett.

Pénzt pumpál a gazdaságba a kínai jegybank a koronavírus miatt

Friss pénzt pumpált hétfőn a pénzpiacokra nyíltpiaci műveletek révén a kínai jegybank, hogy megakadályozza a likviditáshiány kialakulását, amely további nyomást gyakorolna a növekedés lassulásával küzdő gazdaságra, amelyet a koronavírus terjedése okozott.

Tovább a cikkhez

Hat éve nem zuhant ekkorát a japán gazdaság

A japán gazdaság hat éve nem esett olyan nagymértékben, mint a tavalyi év utolsó három hónapjában. Idén a koronavírus vetheti vissza a gazdaságot, így az ország egyre közelebb kerül a recesszióhoz.

Tovább a cikkhez

A lakásárakat is fékezi a koronavírus

Kínában közel kétéves mélypontra lassult az új lakások árának emelkedése januárban, amit szakértők egyértelműen az új koronavírus hatásának tudnak be.

Az áremelkedés még így is jelentős: az ország hetven legnagyobb városában az új lakások átlagos ára éves összevetésben 6,3 százalékkal nőtt. Igaz, ez 18 hónapja legkisebb ütemnek számít.

Januárban a vizsgált 70 városból 47-ben jegyeztek fel drágulást, egy hónappal korábban 50-ben.

Kínában januárban már 57. hónapja drágultak az új lakások annak ellenére, hogy az ország gazdasági növekedése lassul, és a kormány több intézkedést hozott annak érdekében, hogy visszafogja az áremelkedést, 2016-ban pedig szigorú fellépést hirdetett az ingatlanspekuláció ellen, szigorítva a lakásvásárlás feltételeit.

Közlekedési tilalom Kínában

Újabb óvintézkedésekkel próbálják megfékezni az új típusú koronavírus-járvány terjedését a közép-kínai Hupej tartományban, miközben az ország többi részén tovább mérséklődött a napi új fertőzöttek száma.

A kínai Nemzeti Egészségügyi Bizottság hétfőn közölt adatai szerint a koronavírussal fertőzöttek száma vasárnap éjfélig 2048 új megbetegedéssel 70 548-ra emelkedett. Ugyaneddig 105 új halálozást jelentettek, amivel a járvány halálos áldozatainak száma Kínán belül elérte az 1770-et.

A járvány gócpontjának számító Hupejen kívül azonban az ország többi részén a napi új fertőzöttek száma immár tizenharmadik napja folyamatosan csökken: a február 3-án jelentett 890 új esettel szemben hétfőn 118 újonnan diagnosztizált betegről számoltak be a több mint három hete lezárt tartományon kívülről. Vasárnap éjfélig a felgyógyultak száma tízezer fölé emelkedett Kínában.

Hupej tartomány kormányzata vasárnap bejelentette, hogy még szigorúbb óvintézkedéseket vezet be a járvány megfékezésére. Az 58 milliós tartomány lakói ennek értelmében nem hagyhatják majd el a lakóhelyükül szolgáló városi lakónegyedeket vagy falvakat, ahová pedig csupán a legszükségesebb esetben engednek majd bármilyen külső személyt vagy járművet.

A tartományban ráadásul betiltottak mindenféle közúti közlekedést - a rendőrautók, a mentőkocsik, a létfontosságú árukat szállító és a külön engedéllyel rendelkező járművek kivételével. Korlátozni fogják továbbá az emberek számát az üzletekben, és a bevásárlást is csak közösségi szervezésnek megfelelően intézhetik majd azok, akik engedélyt kapnak lakóhelyük elhagyására. A tartományban már bezáratták az összes olyan üzletet, amely nem folytatott nélkülözhetetlen tevékenységet, a gyógyszertáraknak pedig kötelező begyűjteniük a megfázás és láz tüneteinek enyhítésére szolgáló gyógyszerek vásárlóinak személyes adatait és elérhetőségeit.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) vasárnap úgy nyilatkozott, hogy lehetetlen megjósolni a járvány további alakulását. Közben a szervezet által Kínába delegált nemzetközi szakértői csoport megkezdte az egyeztetéseket a kínai szakértőkkel. Mi Fong, a kínai Nemzeti Egészségügyi Bizottság szóvivője vasárnap azt mondta, hogy a fertőzöttek körében a súlyos állapotban lévők aránya szombat éjfélig 22 százalékra csökkent a január 27-én jelentett 32 százalékról. Ez a bizottság szerint a vírus elleni óvintézkedések hatásosságára utal.

Címlapkép: Centers for Disease Control and Prevention (CDC)

Most léphet a kínai jegybank a koronavírus ellen

A héten kiderülhet, mit lép a kínai jegybank a koronavírus esetleges gazdasági kockázataira. Itthon főleg a hétfői államadósságra és a jegybank devizaswap-tenderére figyelhetnek a befektetők, emellett jön a januári részletes költségvetési beszámoló.

Tovább a cikkhez

Koronavírus: villámösszeomlás a kínai gazdaságban, 50 éve nem történt ilyen a világban

Ami olykor a tőzsdéken, vagy a devizapiacokon történik meg, most a világ második legnagyobb gazdaságában zajlik: napok alatt gyakorlatilag összeomlott a gazdaság, a szénfogyasztás és az ipari termelés ugyanis február első felében 40-50%-kal zuhant, mindez pedig a februári globális ipari termelést is annyira megviseli, amire a 2008-2009-es válságot leszámítva fél évszázada nem volt példa – fogalmazza meg várakozásait a JPMorgan péntek délutáni átfogó anyaga. A befektetési bank szakértői bevallják, hogy ezzel együtt is mérsékelten optimisták, ugyanis arra számítanak, hogy amilyen gyorsan jött ez az összeomlás, olyan gyors lesz belőle a kilábalás is. Szerintük márciusra a kínai ipar lényegében helyreáll, és az év hátralévő részében az év eleji összeomlást is ledolgozza majd a gazdaság.

Tovább a cikkhez
koronavirus, mikroszkop
15 tőzsdei összeomlást okozott a Bank of America, most megfizeti az árát
kórház
kórház
kórház getty
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Elemző / Vezető elemző

Elemző / Vezető elemző
2020. május 19.
Portfolio HR Revolution 2020
2020. május 21.
FM & Office 2020
2020. május 21.
Future City 2020
2020. június 2.
Smart Logistics 2020
koronavirus, mikroszkop