kínai jüan
Gazdaság

Most léphet a kínai jegybank a koronavírus ellen

Portfolio
A héten kiderülhet, mit lép a kínai jegybank a koronavírus esetleges gazdasági kockázataira. Itthon főleg a hétfői államadósságra és a jegybank devizaswap-tenderére figyelhetnek a befektetők, emellett jön a januári részletes költségvetési beszámoló.

A hét elején elsősorban az MNB-re lehet érdemes figyelni, hétfő reggel a negyedik negyedéves előzetes pénzügyi számlákat közli a jegybank, amiben szokás szerint a legérdekesebb a GDP-arányos adósságráta lesz. A harmadik negyedév végén 68,2% volt az államadósság, 2018 végén pedig 70,2%-ra rúgott, kérdés ehhez képest mennyit tudott csökkenni tavaly. A délutáni devizaswap-tender a forint szempontjából lehet érdekes, az utóbbi hetekben a jegybank elsősorban a likviditás visszafogásával reagált a forint gyengülésére és a cél feletti inflációra. A hét első napján Amerikában az Elnökök napja miatt szünnap lesz a tőzsdéken.

Kedd reggel az MNB a nemzetközi tartalékok január végi adatát közli, délelőtt pedig Németországból érkezik a ZEW gazdasági hangulatindex februári adata. A hét közepén a brit infláció adata lesz említésre érdemes, emellett szerda este jelenik meg a Fed legutóbbi ülésének jegyzőkönyve.

Kínában a jegybank kamatdöntésére figyelhet a piac csütörtök reggel, a befektetők elsősorban arra várnak, hogy a koronavírus esetleges gazdasági kockázataira reagál-e valamit a hatóság a kamat csökkentésével vagy a kommunikációjával. A briteknél a kiskereskedelem januári statisztikája jelenik meg, délután pedig az EKB jegyzőkönyvét teszik közzé. Arról, hogy milyen gyors összeomlás zajlik jelenleg a kínai iparban és az egész gazdaságban, egy hétvégi cikkünkben írtunk:

A Pénzügyminisztérium pénteken teszi közzé az államháztartás januári részletes beszámolóját, eközben Európában az előzetes feldolgozóipari beszerzési menedzserindexekre lesz érdemes figyelni, az Eurostat pedig a januári inflációs adatokat publikálja. Így kiderülhet az is, hogy decemberhez hasonlóan a magyar drágulási ütem volt-e a legmagasabb Európában.

Címlapkép: Getty Images

koronavirus, mikroszkop
15 tőzsdei összeomlást okozott a Bank of America, most megfizeti az árát
kórház
kórház
kórház getty
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. május 19.
Portfolio HR Revolution 2020
2020. május 21.
FM & Office 2020
2020. május 21.
Future City 2020
2020. június 2.
Smart Logistics 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Elemző / Vezető elemző

Elemző / Vezető elemző
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
koronavirus, mikroszkop