karácsony gergely gulyás gergely
Gazdaság

Itt a bejelentés: 5 év alatt 50 milliárd Budapest egészségügyének

Portfolio
A Magyarország Kormánya és a Fővárosi Önkormányzat között korábban létrejött megállapodás értelmében Budapest az elkövetkezendő 5 évben az egészségügy fejlesztése érdekében összesen 50 milliárd forint központi költségvetési támogatásban részesül - olvasható Gulyás Gergely és Karácsony Gergely közös közleményében annak apropóján, hogy a hétfői Magyar Közlönyben megjelent a határozat az első 10 milliárd forint kiutalásáról.

A főváros által javasolt alapelv szerint az első évben 2 milliárd forintot fordítanak a daganatgyanús és nagydiagnosztikai MR- és CT-vizsgálatokhoz kapcsolódó várólisták megszüntetésére, 8 milliárd forintot pedig a kerületek között osztanak szét a járóbeteg ellátás színvonalának emelésére.

A kerületek közötti elosztásnál a polgármester pártállása vagy a közgyűlés összetétele nem volt szempont, kizárólag szakmai megfontolások szerint fogadták be a beérkezett igények többségét, de előnyben részesültek azok a kerületek, amelyekben az utóbbi időszakban kevesebb volt az egészségügyi fejlesztés, illetve ahol az egészségügyi létesítmények sok embert szolgálnak ki.

Hétfőn jelent meg a kormány határozata "a fővárosi egészségügyi alapellátás és járóbeteg-szakellátás fejlesztésének az Egészséges Budapest Program keretében történő megvalósításával kapcsolatos egyes feladatokról" címmel. Ezek szerint a kormány úgy határozott, hogy a korábbi évek gyakorlatának megfelelően folytatja a fővárosi kerületi önkormányzatok, valamint Budapest Főváros Önkormányzatának egészségügyi alapellátási és járóbeteg-szakellátási fejlesztéseinek támogatását.

Ennek keretében 2020-ban 10,4 milliárd forint forrást biztosít 2021. június 30-ig.

Tavaly az év utolsó napjában jelent meg az a kormányhatározat, amely kimondja: a kormány támogatja a Fővárosi Közgyűlés feltételeit az atlétikai központ megvalósítása kapcsán. A Fővárosi Közgyűlés november végén döntött arról, hogy elfogadja Karácsony Gergely főpolgármester javaslatát, hogy a fővárosi önkormányzat a kormánnyal szemben támasztott öt feltétel teljesítése esetén támogassa az atlétikai stadion megépítését. Ennek első feltétele volt az 50 milliárd forintos forrás biztosítása a fővárosi egészségügy számára.

Címlapkép forrása: MTI/Bruzák Noémi

koronavirus, mikroszkop
15 tőzsdei összeomlást okozott a Bank of America, most megfizeti az árát
kórház
kórház
kórház getty
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. május 19.
Portfolio HR Revolution 2020
2020. május 21.
FM & Office 2020
2020. május 21.
Future City 2020
2020. június 2.
Smart Logistics 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Elemző / Vezető elemző

Elemző / Vezető elemző
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
koronavirus