koronavírus
Gazdaság

Koronavírus: három magyar kerül karanténba

MTI
Portfolio
Általánosan lecsengőben van az új típusú koronavírus-járvány Kínában a napi adatok alapján, de az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint még korai lenne a járvány tartós csillapodását kiolvasni a számokból.

Vannak, akik már a csernobili katasztrófához hasonlítgatják a koronavírust

Későn lépett Kína a koronavírus megjelenésekor, ami hasonlóvá teszi ahhoz, ahogy a Szovjetunió annak idején a csernobili katasztrófára reagált – vélik a Raymond James elemzői. Hozzáteszik, hogy a jelenleginél súlyosabb gazdasági és piaci hatásokat várnak.

Tovább a cikkhez

Oroszország felfüggeszti a kínai állampolgárok beutaztatását

Oroszország csütörtöktől ideiglenesen felfüggeszti a kínai állampolgárok beutazását - közölte kedd este a védekezésért felelős miniszterelnök-helyettes, Tatyjana Golikova hivatala a sajtóval az MTI tudósítása szerint.

A fertőzés terjedésének megállításáért felelős operatív törzs ülése nyomán kiadott kommüniké szerint február 20-án nulla órától ideiglenesen felfüggesztik Oroszország határán Kína azon állampolgárainak átengedését, akik munkaügyben, magáncélból, tanulni vagy turistaként érkeznek az országba. A Mihail Misusztyin miniszterelnök által aláírt, vonatkozó rendelet értelmében a kínai állampolgárok esetében ideiglenesen leállítják a beutazási engedélyek kiadását és a megadásukhoz szükséges iratok átvételét is.

Oroszországban jelenleg nem tartanak számon a COVID-19 koronavírus által megfertőzött személyt, a két korábban megbetegedett kínai állampolgár már gyógyultan távozott a kórházból. Nem találtak fertőzöttet azon 144 ember között sem, akit február 5-én két katonai géppel evakuáltak Tyumeny térségégébe a járvány gócpontjából, Vuhanból.

A jokohamai karanténban horgonyzó Diamond Princess üdülőhajón viszont kedden egy második orosz állampolgárnál is koronavírus-fertőzést állapítottak meg az orvosok.

Koronavírus: itthon nincs szükség újabb beavatkozásra

A koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs folyamatosan figyelemmel kíséri a fertőzésre vonatkozó ellenőrzött egészségügyi és járványügyi adatokat. Úgy értékeltek: beavatkozásra nincs szükség - közölte a Belügyminisztérium.

Tovább a cikkhez

Lázas beteget kereső robot segítheti a járvány megfékezését

Lázas beteget tömegből kiszűrő robotot fejlesztettek egy kínai egyetem kutatói, a robot gyártását már elkezdték Kínában, hogy segítsen az új koronavírus-járvány megfékezésében. Mej Hszüe-szong, a nyugat-kínai Sanszi tartományban lévő Csiaotong Egyetem professzora elmondta, hogy kézi lázméréssel egyszerre csak egy ember testhőmérsékletét lehet ellenőrizni, a kutatócsoportja által kifejlesztett robot azonban kimutatja a tömegben lévő emberek testhőmérsékletét, és arcfelismerő rendszerével azonosítja azokat, akiknek magas lázuk van.

Az új koronavírus-járvány kitörése után a kutatók erőfeszítéseket tettek arra, hogy a robottechnológiát a hőtérképpel és -szűréssel kombinálva létrehozzák a robotot. Kifejlesztettek egy másik robotot is, amely ultraibolya fertőtlenítő eszközzel képes fertőtlenítést végezni - tette hozzá.

Mindkét robot alkalmazható repülőtereken, pályaudvarokon, kórházakban és más közterületen arra, hogy segítse a járvány megállítását és hatékonyan fertőtlenítsen, csökkentve az emberek kitettségét a járványnak - magyarázta.

A robotokat egy hsziani technológiai cég kis mennyiségben legyártotta, és a teszteken bizonyították, hogy nagy pontossággal szűrik ki a lázas embereket.

Egyre több gyógyszert tesztelnek a koronavírus ellen

HIV-vírus elleni gyógyszereket, maláriaellenes szert, őssejtkezelést és a hagyományos kínai gyógyászat szereit is tesztelik kínai kutatók több mint 80 klinikai próbában az új koronavírus gyógymódjának megállapítására - olvasható a Nature című tudományos folyóirat honlapján.

Tovább a cikkhez

Nincs magyar beteg, hárman kerülnek karanténba

Továbbra sem lehet tudni olyan magyarról, aki Magyarországon vagy a világban bárhol koronavírussal fertőződött volna meg - közölte Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkára kedden Budapesten, sajtótájékoztatón.

Müller Cecília országos tisztifőorvos elmondta: az MS Westerdam óceánjáró hajóról szombaton hazatért két magyar állampolgár hétfő este óta karanténban van, mindketten tünetmentesek, egy harmadik magyar, aki a személyzet tagja volt, és akivel korábban nem sikerült közvetlenül felvenni a kapcsolatot, kedden karanténba kerül.

Müller Cecília ismertette: bár a két magyar panasz- és tünetmentes, hétfőn - a maximális biztonságra törekedve - elrendelték számukra a járványügyi zárlatot.

A szakember jelezte azt is, lista készült azokról, akik bármilyen módon érintkezésbe léphettek velük.

Menczer Tamás felidézte: a holland felségjelzésű óceánjáró, amelyen három magyar tartózkodott, a múlt héten kötött ki Kambodzsában, miután több ország is elutasította a fogadását a koronavírus-fertőzéstől tartva. A kambodzsai egészségügyi hatóságok a hajó utasain elvégeztek egy általános egészségügyi ellenőrzést, és mivel nem találtak koronavírust, engedélyezték az utasoknak, hogy hazautazzanak.

A hajó egyik amerikai utasánál, egy 83 éves amerikai állampolgárnál azonban a malajziai, Kuala Lumpur-i repülőtéren diagnosztizálták a koronavírus-fertőzést, így hétfő este a szombaton hazatért két magyart karanténba helyezték.

Az államtitkár hozzátette: a magyar hatóságok a kambodzsai hatóságok tájékoztatása alapján úgy tudták, hogy a harmadik magyar, aki a személyzet tagja volt, továbbra is a hajón tartózkodik. Kiderült azonban, hogy ő is hazautazott. "Ez kedd délelőtt jutott a tudomásunkra, és ma sikerült vele felvenni a kapcsolatot" is - fogalmazott.

Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház - Országos Hematológiai és Infektológiai Intézet osztályvezető főorvosa elmondta, a három magyart a kórház területén erre kialakított karanténépületben helyezik el.Mint mondta, az épületet fertőtlenítették, miután vasárnap hazaengedték a 14 napos megfigyelésből azt a hét magyart, akit korábban francia közreműködéssel hoztak haza Vuhanból.

A szakorvos kiemelte, a most megfigyelés alatt lévők végig láztalanok voltak, tünetmentesek és megkezdődtek a laborvizsgálatok is. Ők jövő péntekig lesznek elzárva a külvilágtól, látogatót sem fogadhatnak, csak telefonon tarthatják a kapcsolatot a hozzátartozókkal.

A harmadik magyart, aki felszolgálóként dolgozott az óceánjárón, kedden viszi az Országos Mentőszolgálat a kórház karanténépületébe - közölte Szlávik János.

Megijedtek a német gazdasági szereplők a koronavírustól

Jelentősen, a vártnál jóval erősebben romlott a német befektetők hangulata februárban azon aggodalmak miatt, hogy az új koronavírus által okozott járvány visszafoghatja a világkereskedelem növekedését és mélyítheti a német feldolgozóipar válságát.

Tovább a cikkhez

Kiderült, kiket sújt a leginkább a koronavírus járvány

Több mint 44 ezer koronavírus-fertőzött adatainak elemzése alapján kutatók arra jutottak, hogy az esetek több mint 80 százalékában enyhe lefolyású a betegség, és a más betegségekben szenvedők és az idősek esetében a legnagyobb a vírusfertőzés kockázata - adta hírül a BBC hírportálja a koronavírus-járványról készült eddigi legátfogóbb tanulmány első, nyilvánosságra hozott részletei alapján.

Tovább a cikkhez

Az autóipar lehet a koronavírus legnagyobb vesztese

Az autógyártás szenvedheti meg leginkább az új típusú koronavírus okozta járványt az ipari ágazatok közül egy elemzés szerint, amelyről hétfőn számolt be a német sajtó.

Tovább a cikkhez

Két tanulságos ábra a járványról

A koronavírus-járvány adataiból gyakran okoz nehézséget a tendenciákra következtetni. A számok gyakran pontatlanok (esetenként torzítottak is), illetve a belőlük kirajzolódó tendencia sem mindig egyértelmű. Ezért érdemes gyakran mélyebbre ásni, erre mutatunk két egyszerű példát.

Az egyik legfontosabb kérdés, hogy a világban mennyire terjed a betegség, vagyis kialakulhatnak-e észrevétlenül olyan új fertőzési gócpontok, amelyek aztán a kínaihoz hasonló drasztikus intézkedéseket igényelnek. Az ezzel kapcsolatos hírek ellentmondásosak, de összességében biztatók Egyrészt tömeges megbetegedésekről ezidáig nem érkezett hír, és bár a friss fertőzéseket már nem mindig lehet közvetlenül Kínához kötni, az esetszám alacsony maradt. Másrészt viszont már közel 900 fertőzöttről tudunk, és a napi megbetegedések alapján gyorsuló ütemű terjedés látszik.

Van azonban egy fontos tényező, ami sokat árnyal a képen. A megbetegedések fele a Diamond Princess óceánjáró hajón történt, amely karantén alatt áll Japán partjainál. A rengeteg utas és az összezártság okozza a sok fertőzést, de a fertőzöttek nem tudják továbbadni a vírust a hajón kívül, így érdemes őket külön kezelni. A hajó adataitól megtisztítva a külföldi esetszám már nem mutat gyorsulást, ami jóval megnyugtatóbb tendencia. (Ezzel nem azt akarjuk mondani, hogy biztosan nincs veszély, hogy a világban is elterjed a koronavírus, de a számok egyelőre nem mutatnak ilyen tendenciát.)

A másik ábránk az adatok ellentmondásosságára hívja fel a figyelmet. A vírus terjedésének és fékeződésének logikus lefutása, hogy először a napi megbetegedések száma kezd el mérséklődni, majd valamivel később ez a halálozások számára is mérséklő hatással lesz. A múlt héten már egyszer óvatosan meghirdették a fordulatot a szakértők, aztán Kína előállt a "módszertani váltással", ami azt jelentette, hogy rengeteg olyan megbetegedést ismert el, amiket korábban nem tartott számon. Ez alaposan összezavarta a számokat figyelőket, de néhány nap után újraindult a biztató tendencia. Sőt, megbetegedések számának csökkenése után immár második napja érdemben csökken a halálozási esetszám is. A logikus és optimista következtetést azonban összezavarja egy harmadik adat. A kínai egészségügyi szolgálat ugyanis közli a kritikus állapotban lévő betegek számát is. Ez a járvány dinamikája szempontjából tulajdonképpen egy "köztes adat". Ahogy a járvány csitul, először kevesebben betegednek meg, emiatt kevesebb lesz a súlyos állapotba kerülő beteg, és emiatt kevesebben halnak meg. Vagyis először a megbetegedések, majd a súlyos állapotba kerülők, majd végül a halálozások száma indul csökkenésnek.

Ehhez képest most azt látjuk, hogy a megbetegedések száma csökken, a napi halálesetek száma szintén, de a folyamat köztes állapotáról beszámoló kritikus állapotú betegállomány nem. Valójában a súlyos betegek száma napról napra ugrál, néha még csökken is, de összességében emelkedik. Tegnap például a súlyos állapotban lévők száma közel 1100-zal nőtt, ami az utóbbi 10 nap második legmagasabb adata. Az ilyen ellentmondások is mutatják, miért óvatosak a tudósok a tekintetben, hogy a járvány terjedéséről határozott kijelentéseket tegyenek.

Szelídül a járvány

Általánosan lecsengőben van az új típusú koronavírus-járvány Kínában a napi adatok alapján, de az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint még korai lenne a járvány tartós csillapodását kiolvasni a számokból.

A kínai Nemzeti Egészségügyi Bizottság kedden közölt adatai szerint 1886 új esettel 72 436-ra nőtt a fertőzöttek száma Kína szárazföldi részén hétfő éjfélig. Ugyaneddig 98 új halálozást jelentettek, a vírus ezzel immár 1868 életet követelt a szárazföldi Kínában.

A napi új fertőzöttek száma országosan 162-vel csökkent az egy nappal korábban közölt adathoz képest, míg a napi halálozások számában szintén enyhülés mutatkozott. A mérséklődés különösen a vírus gócpontjának számító közép-kínai Hupej tartományon kívül szembetűnő, Kína többi részén ugyanis már tizennegyedik napja fokozatosan csökken a napi új megbetegedések száma - a február 3-án közölt 890 új esettel szemben kedden 84 újonnan diagnosztizált fertőzöttről számoltak be a több mint három hete lezárt tartományon kívülről.

A helyzet továbbra is Hupej tartomány székhelyén, Vuhanban a legsúlyosabb: a napi új esetek közül 1600-at, míg a halálozások közül 72-t jelentettek a 11 milliós városból. Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, a WHO főigazgatója azonban óvatosságra intett az adatok értelmezését illetően.

Korai lenne kijelenteni, hogy a mérséklődés folytatódik. Egyelőre minden lehetőséggel számolni kell

- mondta hétfőn Genfben, miután a kínai egészségügyi hatóságok közzétettek egy több mint 44 ezer fertőzöttről szóló részletes jelentést. Az ebben ismertetett adatok alapján a betegek több mint 80 százalékánál csupán enyhébb tünetek jelentkeztek. A vírus az esetek mintegy 14 százalékában okozott súlyos tüneteket - egyebek mellett tüdőgyulladást és légzési nehézségeket -, míg a páciensek 5 százaléka került kritikus állapotba. A betegség az esetek 2 százalékában bizonyult végzetesnek, a halálozás kockázata pedig a páciensek életkorával egyenes arányban nőtt.

A WHO 12 tagú szakértői csoportja a hét végén érkezett Pekingbe, hogy a járványról egyeztessen a kínai szakértőkkel. A WHO csapata a kínai fővároson kívül a délnyugat-kínai Szecsuán, valamint az ország déli részén fekvő Kuangtung tartományban tart helyszíni szemlét. Kuangtung jelentette Hupej után a második legtöbb megbetegedést, a mintegy 113 millió lakosú tartományban hétfő éjfélig összesen 1328 fertőzöttről és 4 halálozásról adtak számot, miközben 535 páciens már gyógyultan távozhatott a kórházból.

Címlapkép: Getty Images

koronavirus, mikroszkop
15 tőzsdei összeomlást okozott a Bank of America, most megfizeti az árát
kórház
kórház
kórház getty
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. május 19.
Portfolio HR Revolution 2020
2020. május 21.
FM & Office 2020
2020. május 21.
Future City 2020
2020. június 2.
Smart Logistics 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Elemző / Vezető elemző

Elemző / Vezető elemző
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
koronavirus