Gazdaság

Új szabályokat fogadtak el az EU-tagállamok a kisvállalkozásokra

Portfolio
Az Európai Tanács ma a kisvállalkozásokra alkalmazandó, egyszerűsített hozzáadottérték (héa) szabályokat fogadott el – áll a testület sajtóközleményében. Az új szabályok 2025. január 1-jétől lesznek alkalmazandók.

Az új intézkedések célja, hogy csökkenjenek a kisvállalkozások adminisztratív terhei és megfelelési költségei, illetve hogy olyan adózási környezet alakuljon ki, amely támogatja a kisvállalkozások növekedését és határokon átnyúló kereskedelmük hatékonyabbá tételét.

A vállalkozásoknak adminisztratív kötelezettségeik vannak a hozzáadottérték-adóval kapcsolatban, és héabeszedőként járnak el. Ez azt eredményezi, hogy a kisvállalkozások esetében a megfelelési költségek arányosan magasabbak, mint a nagyobb vállalkozások esetében. A jelenlegi héarendszer keretében a kisvállalkozásokra vonatkozó héamentesség csak a belföldi szereplők által vehető igénybe.

Az elfogadott reform a más tagállamban letelepedett kisvállalkozások esetében hasonló héamentesség alkalmazását teszi majd lehetővé.

Az aktualizált szabályok javítani fogják az adómentesség rendszerének kialakítását is, ami hozzájárul majd a héával összefüggő megfelelési költségek csökkentéséhez. A reform emellett lehetőséget teremt az önkéntes megfelelés ösztönzésére, és ezáltal hozzájárul a meg nem felelésből és a héacsalásból eredő bevételkiesés csökkentéséhez.

A szöveg értelmében a kisvállalkozások akkor alkalmazhatják majd az egyszerűsített héamegfelelési szabályokat, ha éves árbevételük az érintett tagállam által megállapított értékhatár alatt marad, amely nem lehet magasabb 85 000 EUR-nál. Bizonyos feltételek mellett azok a más tagállamokban letelepedett kisvállalkozások is jogosultak lennének az egyszerűsített rendszer igénybevételére, amelyek bevétele nem lépi át ezt a határértéket, amennyiben teljes éves árbevételük az EU egészében nem haladja meg a 100 000 EUR-t.

kórház
kórház getty
koronavírus 2020 03 14
olaszorszag lombardia koronavirus halalozas
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. május 19.
Portfolio HR Revolution 2020
2020. május 21.
FM & Office 2020
2020. május 21.
Future City 2020
2020. június 2.
Smart Logistics 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Elemző / Vezető elemző

Elemző / Vezető elemző
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
bkk_busz_bkv