Gazdaság

Keményen felszólalt a fideszes polgármester az iparűzési adó csökkentése ellen

Portfolio
Nagy port kavart a Nemzeti Versenyképességi Tanács helyi iparűzési adó átalakítására vonatkozó javaslata. Egymás után érkeznek az érvek pro és kontra. Előbbieket a vállalkozói oldal hangoztatja, például az MKIK és a VOSZ, utóbbiakat pedig az önkormányzatok. Ezúttal Székesfehérvár polgármestere szólalt meg, igen határozottan az ügyben.

Közösségi oldalán közzétett jegyzetben is megosztotta álláspontját Cser-Palkovics András az iparűzési adóról, illetve annak tervezett csökkentéséről. Székesfehérvár az ország egyik legnagyobb gazdasági központjaként kiemelten érintett a kérdésben.

Az előzményekről itt írtunk korábban:

A kieső többmilliárd forint a városüzemeltetési és fejlesztési feladatokból hiányozna, azaz nemcsak a városnak, hanem az embereknek sem lenne jó a csökkentés – mondja a városvezető, aki örül annak, hogy a Versenyképességi Tanáccsal ellentétben a Pénzügyminisztérium legalább partnerként tekint az önkormányzatokra, és megkezdődtek az egyeztetések.

A polgármester szerint olyan döntés készülődik, ami hátrányosan érintheti Székesfehérvárt is.

"Meggyőződésem, hogy a Versenyképességi Tanács által az iparűzési adó drasztikus csökkentésére vonatkozó, és a sajtóban Parragh László kamarai elnök által napok óta hangoztatott javaslatai hibásak, az érintett településeknek és térségüknek egyaránt károsak" - érvel közleményében Cser-Palkovics, aki szerint a tanács tagjai "biztosan nem értenek az önkormányzatok finanszírozásához, és az a gyanúm, hogy nem ismerik az emberek mindennapi, jogos igényeit sem".

"Tévedés azt hinni, hogy az iparűzési adó esetleges jelentős csökkentése az önkormányzatoknak rossz. Valójában az embereknek rossz... a városok polgárainak káros, a gazdaságnak pedig zsákutca, hiszen nem vezethet tartós növekedéshez, ami rossz az embereknek" - folytatja magyarázatát. A helyi adók közül a legjelentősebb bevételt az iparűzési adón keresztül a helyi gazdaság biztosítja, pontosabban az abban dolgozó emberek termelik meg.

"Az iparűzési adó (2019-ben 20,1 milliárd forint, országos harmadik hely, ennek 48 %-át 10 cég fizette, köszönet nekik) az élet minden területére hat" - hívja fel a figyelmet.

"A most javasolt intézkedések hatása azonban beláthatatlan. Meghaladhatja az évi 2-3 milliárd forint kivonását Székesfehérvárról" - figyelmeztet. "Vitatom, hogy ennek valódi gazdaságélénkítő hatása lenne. Pár vállalkozás – gyakorlatilag a legnagyobbak – persze rövidtávon (kis mértékben) jól járna, mindenki más, leginkább a város közössége, az emberek, azaz a munkavállalók (!) viszont nagyon rosszul" - tette hozzá.

Jelentős állami kompenzáció nélkül azonban ez a jelentős bevételkiesés azonnal meglátszódna a városon - vetíti előre.

Cser-Palkovics szerint a helyi adórendszerbe ilyen hirtelen és előkészületlenül belenyúlni nem szabad. Reményt keltőnek nevezi viszont, hogy a Pénzügyminisztériummal megkezdődtek az egyeztetések.

koronavirus, mikroszkop
15 tőzsdei összeomlást okozott a Bank of America, most megfizeti az árát
kórház
kórház
kórház getty
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Elemző / Vezető elemző

Elemző / Vezető elemző
2020. május 19.
Portfolio HR Revolution 2020
2020. május 21.
FM & Office 2020
2020. május 21.
Future City 2020
2020. június 2.
Smart Logistics 2020
koronavirus