Gazdaság

Panama nem érti, miért került vissza az EU feketelistájára

MTI
A panamai elnök tiltakozott kedden, amiért az Európai Unió (EU) adózási szempontból nem együttműködő országnak nyilvánította hazáját.

Az EU gazdasági és pénzügyi tanácsa (Ecofin) felülvizsgálta kedden az adózási szempontból nem együttműködő országok és területek uniós jegyzékét, amelybe az eddig szereplő nyolc mellé újabb négy országot, illetve területet vett fel, mert szerinte nem hajtották végre azokat az adóreformokat, amelyekre kötelezettséget vállaltak. A jegyzékből tizenhat országot töröltek.

A listára Vanuatu, Szamoa, az Egyesült Államok fennhatósága alatt álló Amerikai Szamoa, Trinidad és Tobago, Omán, Guam, a Fidzsi-szigetek, valamint a Virgin-szigetek mellé felkerült a Kajmán-szigetek, Palau, Panama és a Seychelle-szigetek is.

A dokumentum azokat az országokat, illetve területeket tartalmazza, amelyek vagy nem folytatnak konstruktív párbeszédet az EU-val az adóügyi irányításról, vagy pedig nem teljesítették határidőre az uniós kritériumoknak való megfeleléshez szükséges vállalásaikat. Azok az országok, illetve területek, amelyek még nem felelnek meg az összes nemzetközi adóügyi standardnak, de kötelezettséget vállaltak reformok végrehajtására, együttműködőeknek minősülnek.

Laurentino Cortizo panamai elnök sajtóértekezletén önkényesnek nevezte az unió döntését hazájáról. Hangsúlyozta: Panama nagy erőfeszítéseket tett azért, hogy megfeleljen az EU kritériumainak, egyebek mellett törvényt fogadott el a pénzmosás és az adóelkerülés ellen. Arra kérte az uniót, hogy vizsgálja felül a közép-amerikai állammal kapcsolatos döntését. "Nem szívességet kérek, csak azt, hogy az EU ne legyen önkényes, azonos mércével mérjen minden országot" - mondta.

Az EU 2018-ban levette Panamát a feketelistáról, és most azzal indokolta ismételt felvételét, hogy az állam nem hajtotta végre a vállalt adóreformokat.

Ola
New Yorki tőzsde
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. május 19.
Portfolio HR Revolution 2020
2020. május 21.
FM & Office 2020
2020. május 21.
Future City 2020
2020. június 2.
Smart Logistics 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Elemző / Vezető elemző

Elemző / Vezető elemző
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
országház országgyűlés parlament rendeleti kormányzás koronavírus veszélyhelyzet