koronavírus maszk ruha
Gazdaság

Újabb jelek utalnak arra, szinte megbénult a kínai gazdaság a koronavírus miatt

Portfolio
A befektetők és az elemzők a hivatalos adatok, megszokott indikátorok mellett most olyan alternatív forrásokat keresnek, melyek a koronavírus járvány gazdaságra gyakorolt hatását fejezhetik ki.

Kínának, azaz a világ második legnagyobb gazdaságának a lassulása globális problémát jelent, ezért is érdekel most annyira mindenkit, mekkora bajt okoz a koronavírus járvány a gazdaságban. Gyárakat zárnak be, több milliós városokat helyeznek karantén alá, akadoznak az ellátási láncok.

A legnagyobb kérdés, hogy milyen károkat okozott eddig a vírus, és hogy a gazdaság hogyan és milyen gyorsan tud majd lábra állni.  Az FT által megkérdezett pekingi adatszolgáltató-elemző cég, a BigOne Lab alapítója, Csen Mu többek között arra hívta fel a figyelmet, hogy

  • február elején a legnagyobb kínai ételkiszállító platform, a Meituan-Dianping 1 millió regisztrált éttermének 83 százaléka zárva tartott,
  • míg a legnagyobb kávézó-hálózat, a Luckin Coffee 5500 kávézójának 87 százaléka volt zárva.
  • A légiközlekedésben a 2001-es SARS járványnál is nagyobb visszaesést okozott eddig az új koronavírus, mindeddig 10 millió fővel kevesebben utaztak repülővel.

A Morgan Stanley Ázsiai stratégája, Min Daj csapata a légszennyezettségi adatokból próbál arra következtetni, hogy a kínai gyárak mekkora százaléka állhatott le, illetve hogy mikor indulnak be újra. Becsléseik szerint most a teljes kapacitása 50-80 százalékán pöröghet az ipar. Várakozásaik szerint a következő hetekben gyengébb adatok érkezhetnek ezzel kapcsolatban. 

(FT

A címlapkép forrása: Getty Images. 

kórház
kórház getty
koronavírus 2020 03 14
olaszorszag lombardia koronavirus halalozas
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. május 19.
Portfolio HR Revolution 2020
2020. május 21.
FM & Office 2020
2020. május 21.
Future City 2020
2020. június 2.
Smart Logistics 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Elemző / Vezető elemző

Elemző / Vezető elemző
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
bkk_busz_bkv