koronavírus vuhan kína járvány
Gazdaság

Kiszámolták, mit okozna a globális koronavírus világjárvány

MTI
Portfolio
Jelentősen csökkent a napi új koronavírusos megbetegedések száma Kínában szerda éjfélig, de a hatóságok egyelőre nem jelentették ki, hogy a járvány elérte volna a csúcspontját az országban. A csökkenés részben annak is köszönhető, hogy megint megváltozott a számítási módszertan. Mindeközben megugrott a dél-koreai fertőzöttek száma, és új Kínán kívüli halálos áldozatokról is érkeztek hírek.

Pekingbe is betört a járvány?

Egy központi pekingi kórház 36 új koronavírusos megbetegedést jelentett csütörtökön - írja a Global Times. Ez jelentős emelkedés a két héttel ezelőtti 9 eset után.

A cikk szerint egy másik, pekingi egyetemi klinika csütörtökön jelentette az első 3 megerősített beteget.

Kiszámolták a londoni elemzők

Londoni pénzügyi elemzők számításai szerint ezer milliárd dollárt meghaladó globális növekedési veszteséget, Amerikában és az euróövezetben recessziót is okozhatna az idén az új típusú koronavírus, ha terjedése világjárvánnyá szélesedne.

Az egyik legtekintélyesebb londoni pénzügyi-gazdasági elemzőház, az Oxford Economics csütörtökön bemutatott, több forgatókönyv-változatot tartalmazó tanulmányában kiemeli, hogy az eddig kimutatott fertőzések 99 százaléka, a halálesetek 99,7 százaléka Kínában, a járvány gócpontjában történt.    

A ház hangsúlyozza azt is, hogy alapeseti előrejelzése szerint a járvány gazdasági hatásai az idei év első felére koncentrálódnak, és utána a vírus terjedését sikerül megfékezni.    

Ennek alapján a cég azzal számol, hogy a kezdeti meredek visszaesések után a világgazdaság teljesítménye ismét élénkülésnek indul, és az éves növekedési számok végül az Oxford Economics jelenlegi alapeseti prognózisai közelében lesznek.    

Az egyik kedvezőtlen forgatókönyv-változat azonban azt modellezi, hogy a járvány Ázsiára, a másik azt, hogy az egész világra szétterjed.    

A ház által kifejlesztett és alkalmazott világgazdasági számítási módszer - Oxford Global Economic Model - azt mutatja, hogy a Kínából tovább terjedő, de Ázsiára korlátozódó koronavírus-járvány hatására az ázsiai-csendes-óceáni térség éves összevetésű átlagos gazdasági növekedése a 2019 végén mért 4 százalék körüli ütemről az idei év első felének végéig 1,5 százalékra lassul; ez a leglassabb éves növekedés lenne a térségben a 2008-2009-es globális pénzügyi válság óta.    

Az Oxford Economics számítási modellje azt is kimutatja, hogy egy ázsiai kiterjedésű koronavírus-járvány hatására a kínai hazai össztermék (GDP) növekedése gyakorlatilag összeomlana: az idei első negyedévben éves szinten 2,6 százalékra zuhanna, ami 30 éve nem mért mélypont lenne.    

A ház szerint ennek a forgatókönyvnek is lennének globális átszűrődő hatásai. A világgazdaság növekedési üteme e modell alapján éves összevetésben 1,5 százalékra lassulna 2020 első felében, és ez az idei év egészében összesen 400 milliárd dollárnak megfelelő globális GDP-növekedési veszteséget jelentene, azzal együtt is, hogy az év második felére ez a forgatókönyv már élénkülést valószínűsít.    

Az egész világra kiterjedő koronavírus-járvány esetében az Oxford Economics számítási modellje az idei év első felére zéróhoz közelítő világgazdasági növekedést feltételez, és az egész éves globális GDP-növekedési veszteség a járvány nélküli alapeseti prognózishoz képest 1100 milliárd dollárnak felelne meg.    

A cég forgatókönyve azzal is számol, hogy globális járvány esetén az amerikai és az euróövezeti gazdaság már az idei év első felében technikai recesszióba kerülne.    

Az Oxford Economics megfogalmazása szerint ez rövid, de rendkívül erőteljes globális növekedési sokkot jelentene, amelyből ugyanakkor a kilábalás is gyors ütemű lenne.

Kiesés a légiközlekedésben

A Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség becslése szerint csaknem 30 milliárd dollár kárt okozhatnak a légiközlekedésben a koronavírus-járvány miatt bevezetett közlekedési korlátozások.

A montreáli székhelyű kereskedelmi szervezet csütörtöki, MTI-hez eljuttatott közleménye szerint az ázsia-óceániai régióban 27,8 milliárd dollár bevétel-kiesés lehet, amelynek legnagyobb részét, 13 milliárd dollárt a kínai légitársaságok szenvedhetik el.    

A IATA tavaly decemberben még 4,8 százalékos forgalomnövekedést becsült ebbe a régióba, de a koronavírus miatt 13 százalékos a csökkenés, így éves szinten 8,2 százalékos visszaesés várható az utasforgalomban.    

Globálisan a szervezet további 1,5 milliárd dollár kieső bevétellel kalkulál, ha a vírus nem terjed tovább, és a forgalom gyengülése csak a kínai járatokat érinti. Így a globális kár 29,3 milliárd dollár lehet, a forgalom pedig 0,6 százalékkal csökkenhet, holott tavaly év végén még 4,1 százalékos növekedést prognosztizált a IATA.    

Közölték továbbá, egyelőre korai lenne megbecsülni, hogy ez a mértékű bevételkiesés mekkora hatással lesz az iparág jövedelmezőségére, a végső hatás nagyban függ a különböző kormányzati pénzügyi támogatásoktól is.

Két szlovén állampolgár is megfertőződött a Diamond Princess üdülőhajón

Két szlovén állampolgár is megfertőződött a tüdőgyulladást okozó új koronavírussal a Japánban tartózkodó brit-amerikai üdülőhajón, a Diamond Princess-en - közölte csütörtökön a szlovén külügyminisztérium.

Maja Socan, a szlovén közegészségügyi hivatal (NIJZ) munkatársa a külügyminisztériummal tartott közös sajtótájékoztatón elmondta: bár a pár a fertőzés ellenére tünetmentes és jól érzi magát, csütörtökön reggel Japánban kórházba szállították őket. Ők az első szlovén állampolgárok, akik a COVID-19 nevű koronavírussal fertőződtek.

A hajón tartózkodó másik négy szlovén állampolgár közül - akik nem betegek - ketten csütörtökön reggel már hazarepültek Szlovéniába. Mint mondta, a repülőtéren egy orvoscsoport ismételten megvizsgálta, és fertőzéstől mentesnek nyilvánította őket. Elővigyázatosságból azonban 14 napig még otthon, elszigetelten kell tartózkodniuk - hangsúlyozta.

Andrej Ster, a szlovén külügyminisztérium konzuli szolgálatának vezetője úgy nyilatkozott: a másik két szlovén állampolgárt is megpróbálják mielőbb hazajuttatni Japánból, de egyelőre nem tudják, hogy ez mikor történhet meg, mert a japán hatóságoknak fenntartásaik vannak a repülőgépen történő evakuálással szemben, így a folyamat elhúzódhat. Jelezte továbbá, hogy Ljubljana megkísérli a lehető leghamarabb evakuálni a pozitív eredményt mutató párt is.

Maja Socan ezzel kapcsolatban kifejtette, hogy a Japánban hatályos protokoll szerint a fertőzött, de tünetmentes betegeket kórházba szállítják, ahol 12 nappal később, majd újabb 12 nap múlva megvizsgálják COVID-19 vírusra. Amennyiben az utolsó teszt negatív, az orvosok úgy dönthetnek, hogy a fertőzés már lezajlott, és a betegek szabadon távozhatnak.

Noha a Diamond Princess 3700 utasa közül a fertőzöttek száma szerdára elérte a 620-at, az egészséges utasok hivatalosan is elhagyhatták a hajót, amely február 5-e óta vesztegel Jokohama kikötőjében. A fertőzöttek nagyrészt idős emberek, az utasok mintegy fele japán állampolgár.

Könnyebben terjed a koronavírus, mint gondolták: az influenzához hasonlóan viselkedik

Új koronavírus-fertőzött betegek orr- és garatváladékának mintáit vizsgálva kínai kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy a Covid-19 vírus inkább az influenzához hasonlóan viselkedik és nem úgy, mint az azonos családba tartozó SARS-vírus, ezért jóval könnyebben terjed a korábban feltételezettnél.

Tovább a cikkhez

Romlott a németek hangulata a koronavírus miatt

A német fogyasztók derűlátása mérséklődött. Az új koronavírus okozta járvány terjedése minden bizonnyal hozzájárult ahhoz, hogy nőtt a bizonytalanság a fogyasztók körében - mutatott rá Rolf Bürkl, a GfK kutatója.

Tovább a cikkhez

Hupej "zárva" marad

A kínai hatóságok meghosszabbították a munkabeszüntetést március 11-ig Hupej tartományban a koronavírus-járvány miatt. Kivételt képeznek a járvány leküzdésében szerepet vállaló vállalkozások és közszolgáltatók, amelyek továbbra is működnek. Az iskolák is tovább maradnak zárva, amelyek az előzetes tervek szerint február 21-én nyitottak volna ki újra.

Összeroppantotta a kínai gazdaságot a koronavírus

A koronavírus miatti leállás erőteljesen visszavetette a kínai szolgáltatószektort, és ennek kárát több ágazat akár egész évben is érezheti majd. Az éttermi szolgáltatások és a szórakoztatóipar mellett az ingatlanpiac is megszenvedheti a járványt, rövid- és hosszú távon egyaránt.

Tovább a cikkhez

Meghalt egy dél-koreai beteg

Dél-Koreában bejelentették, hogy jelentősen megemelkedett a koronavírussal fertőzöttek száma, és elérte a 104-et. A hatóságok beszámoltak arról is, hogy a betegségbe belehalt egy ember, ő a vírus első dél-koreai halálos áldozata.

Az elmúlt napokban a legtöbben az ország délkeleti részén fekvő Tegu városában betegedtek meg. A hatóságok azt feltételezik, hogy a fertőzés egy helyi egyházközösségben ütötte fel a fejét. Az egyik hívőnél, egy 61 éves nőnél ugyanis a héten korábban már kimutatták a betegséget, és egy előzetes helyi felmérésben a mintegy ezer emberből, aki a templomot felkereste, 90 a koronavírusra utaló tünetekről számolt be.

A 2,5 milliós Tegu Dél-Korea negyedik legnépesebb városa. A település 22 víruskezelő központjába 24 orvost vezényeltek át. A hatóságok továbbra is sárga szinten, a harmadik legmagasabban tartják a járványkészültséget, és a lakosságot arra kérték, hogy lehetőleg maradjanak otthon, kerüljék a nyilvános helyeket. Továbbra sem világos, hogy az országba hogyan jutott be a fertőzés.

Két halálos áldozat Iránban

Az iráni hatóságok bejelentése szerint két ember meghalt, akiknél pozitív lett a koronavírus-teszt. Az egészségügyi minisztérium arra hívta fel a figyelmet, hogy idősek voltak és gyenge volt az immunrendszerük. Ők voltak az első esetek, akiknél az országban koronavírusra gyanakodtak.

A helyi hírügynökségi jelentések szerint az elhunytak nem jártak Kínában, sőt, azon a tartományon (Kom városán) kívül sem, ahol éltek. A tartomány iskoláit bezárták csütörtökön, hogy ne terjedjen a betegség. A BBC úgy értesült, hogy 25 embert tartanak karanténban koronavírus gyanúja miatt a városban.

Később iráni hírügynökségi jelentések szerint három embernél diagnosztizálták a koronavírust. A három, ma diagnosztizált koronavírusos ember közül egyiknek sem volt kapcsolata kínai állampolgárokkal. A hatóságok jelenleg vizsgálják a vírus eredetét. 

Csökkentette a kamatot a kínai jegybank

Kína csökkentette az irányadó hitelkamat szintet csütörtökön, hogy ezzel támogassa a kínai gazdaságot, amelyet a koronavírus-járvány sújt.

Tovább a cikkhez

Egykor meg akarta menteni a Malévot, most őt mentik - Itt a koronavírus első áldozata

A koronavírus „áldozata” lehet az egyik legagresszívabb kínai befektetési cég, a HNA Group, amely korábban olyan cégekben rendelkezett részesedéssel, mint a Deutsche Bank, vagy a Hilton Worldwide. A tervek szerint a kínai állam átveheti az irányítást az eladósodott cégcsoport felett és eladhatja a légitársaságait, amelyekre elsőként mért csapást a járvány. A vállalat egykor érdeklődött a Malév iránt is.

Tovább a cikkhez

A koronavírustól rettegőkre pályáznak a hackerek

Új módszerekkel célozzák a koronavírusról információt gyűjtőket rosszindulatú digitális szereplők – derül ki egy friss tanulmányból.

Tovább a cikkhez

Meghalt a Diamond Princess luxushajó 2 japán utasa

Meghalt a Diamond Princess brit üdülőhajó 2 japán, az új típusú koronavírussal megfertőződött utasa - közölték pénteken helyi kormányzati források. Az üdülőhajó két utasa, egy 87 éves férfi és egy 84 éves nő azt követően halt meg, hogy kórházba szállították őket - számolt be az NHK japán közszolgálati televízió kormányforrásokat idézve. Ezzel háromra emelkedett a Kínából kiindult járványban elhunytak száma Japánban. A két utas egy nappal azután halt meg, hogy a kéthetes jokohamai karantén lejárta után hatóságok megkezdték az utasok elengedését.

Csütörtökön bejelentették azt is, hogy egy japán járványügyi szakértő eltávolította a világhálóról azokat a videókat, amelyben bírálta a Diamond Princessen tapasztalt állapotokat. Ivata Kentaro, a Kobe Egyetemi Kórház orvosprofesszora bocsánatot kért azért, mert angol és japán nyelvű, több százezres nézettségű videói zavart keltettek. Ivata maga is járt a hajón kedden, ahol azt tapasztalta, hogy nem volt elkülönített, a fertőzöttek számára létesített zóna, illetve a nem fertőzöttek számára fenntartott övezet. Az orvos kaotikusnak nevezte a helyzetet. A videók megjelenését követően Kató Kaconobu japán egészségügyi miniszter és Szuga Josihide, a kormány főtitkára és szóvivője elutasította a professzor kritikáját. Kiderült az is, hogy Ivatát ugyan felengedték a hajóra, de aztán elküldték, mert a hírek szerint nem azt tette, ami a feladata lett volna. Egyes szakértők mindeközben arra következtettek, hogy a karantén feloldása után akár terjedhet is a vírus a világon.

A tüdőgyulladást okozó új koronavírus decemberben jelent meg a közép-kínai Hupej tartomány székhelyén, a 11 millió lakosú Vuhanban. Kínában több mint 74 ezer megbetegedést regisztráltak a hatóságok, a legtöbb fertőzést a járvány gócpontja környékéről jelentették. A halálos áldozatok száma a legfrissebb adatok szerint 2118. Kínán kívül is több mint 20 országban felütötte a fejét a koronavírus okozta tüdőgyulladás, ezekben - beleértve az üdülőhajókat is - már közel ezer embert betegedett meg. A szárazföldi Kínán kívül nyolcan haltak meg a betegségben.

"Vírusbetéteket" kezdtek el kibocsátani a kínai bankok

Alacsony kamatozású betétekkel kezdték el elárasztani a kínai bankok a bankközi piacokat, hogy forrásokat szerezzenek azoknak a vállalatoknak a finanszírozásához, amelyek a koronavírus-járvánnyal harcolnak - írja a New York Times.

Tovább a cikkhez

Dél-Koreában hirtelen romlik a helyzet

Habár Kínában csökkent az új megbetegedések száma, Dél-Korában kedvezőtlen folyamatokat láthatunk. Az országban egyre nagyobbak a félelmek a koronavírus terjedésével kapcsolatban, Dél-Korea negyedik legnagyobb városában arra kérik az embereket, hogy maradjanak otthon, miután a fertőzés hirtelen terjedni kezdett.

A 2,5 milliós népességű Tegu városában a bevásárlóközpontok és a mozik gyakorlatilag üresek, az utcákon alig lézengenek az embere, és a mindig nyüzsgő belváros csendes.

A polgármester arra kérte az embereket, hogy maradjanak otthon, miután kiderült, hogy egy 61 éves nő tucatnyi embernek adhatta át a fertőzést egy templomban.

A koreai hatóságok közlése szerint az istentiszteleten résztvevő több mint 1000 ember közül legalább 90-nél mutatkoztak tünetek, akik már tegnap úgy vélekedtek, hogy „szuperterjedésről” van szó.  

Az országban 82 koronavírusos esetet azonosítottak, csaknem felét Tegu városában. A koronavírus csütörtökön kezdett el kifejezetten gyorsan terjedni az országban, 31 új megbetegedéssel.

A kínai Nemzeti Egészségügyi Bizottság csütörtökön közölt adatai szerint Kína szárazföldi részén szerda éjfélig 394 új fertőzöttet diagnosztizáltak. A napi új esetek száma január 29-e óta először esett ezer alá, és január 23-a óta a legalacsonyabb. Az új típusú koronavírus összes fertőzöttjének száma ezzel 74 576-ra emelkedett a szárazföldi Kínában, ahol újabb 114 halálozással immár 2118 életet követelt a járvány.

A napi új fertőzöttek száma országos szinten immár harmadik napja csökken, míg a gyógyult esetek száma második napja haladta meg az egy nap leforgása alatt diagnosztizált új fertőzöttekét. A vírus gócpontjának számító közép-kínai Hupej tartományon kívül pedig tizenhatodik napja fokozatosan mérséklődik a napi új megbetegedések száma - csütörtökön 45 új esetről számoltak be a csaknem egy hónapja lezárt tartományon kívülről.

A drasztikus visszaesésben azonban közrejátszik, hogy Hupej tartományban szerdán ismét megváltoztatták a diagnózisra vonatkozó kritériumokat.

A bizottság arról számolt be, hogy eredetileg 628 új esetet regisztráltak a tartományban, de az új előírásoknak megfelelően a végleges adatból levonták azoknak a pácienseknek a számát, akiknél csupán klinikai diagnosztika - például mellkasi röntgen - alapján állapították meg a fertőzést.

A diagnózisra vonatkozó kritériumokat múlt csütörtökön bővítették ki úgy, hogy a klinikai diagnózis alapján fertőzöttnek nyilvánított páciensek számát is hozzáadták azokéhoz, akiknek az esetében a teszt már egyértelműen kimutatta a vírus jelenlétét. Csütörtöktől ismét csak a hagyományos vírusteszt alapján állapítják meg a fertőzöttek számát. Szerda éjfélig a gyógyultak száma 16 ezer fölé emelkedett Kínában.

Vang Csen, a Kínai Orvostudományi Akadémia elnöke azonban a csökkenő adatok ellenére szerdán a CCTV kínai hírcsatornának úgy nyilatkozott:

a világnak fel kell készülnie arra az eshetőségre, hogy az új típusú koronavírus - amelyet hivatalosan Covid-19-nek neveznek - az influenzához hasonlóan hosszú távon is szedhet áldozatokat.

Címlapkép: Getty Images

koronavirus, mikroszkop
15 tőzsdei összeomlást okozott a Bank of America, most megfizeti az árát
kórház
kórház
kórház getty
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. május 19.
Portfolio HR Revolution 2020
2020. május 21.
FM & Office 2020
2020. május 21.
Future City 2020
2020. június 2.
Smart Logistics 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Elemző / Vezető elemző

Elemző / Vezető elemző
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
koronavirus