koronavírus coronavirus virus
Gazdaság

Lassan kijelenthetjük: a koronavírus elszabadult

Portfolio
A koronavírus terjedésének Kínán kívüli számai egyre inkább azt sugallják, hogy a járvány kontroll alatt tartása kudarcot vallott. A járvány lassítása továbbra is kiemelt jelentőségű feladata lesz a világ országainak, de emellett a betegségre való felkészülés, illetve a gyógymód mielőbbi kidolgozása kerülhet előtérbe.

Az elmúlt napokban több olyan információ is napvilágot látott, amelyek megerősítik a gyanút: a koronavírus járványszerű terjedését nem sikerült Kína határain belül tartani. 

  • A Kínán kívüli megbetegedések száma sokáig egyenletesen napi 10-20 fő volt, az utóbbi napokban azonban száz fő körüli (és már nem a karantén alatt álló Diamond Princess hajó számai húzzák).
  • A külföldön meghaltak száma 11-re emelkedett, szintén gyorsuló tendenciát jelezve.
  • A megbetegedések és a halálozások között is egyre több olyat látunk, ahol a fertőzötteket semmilyen formában nem lehetett Kínához kötni (utazás, látogatás stb.), és igazából nem lehet tudni, hogy a vírust kitől kapták el az érintettek. Ez arra utal, hogy a vírus sokkal több helyen és sokkal intenzívebben van jelen, mint ahogy azt a hivatalos adatok sugallják. 
  • A vírus fertőzési képességéről a friss kutatások és a tapasztalatok borús képet festenek. A koronavírus gyorsan továbbadódik, tárgyak felületein (például a bankjegyeken) is sokáig fertőzőképes marad, sőt, még a gyógyultnak nyilvánítottak is továbbadhatják a betegséget. Így a vírus terjedése egy ragályosabb influenzához hasonló. Sajnos eközben egyre biztosabban állíthatjuk, hogy a halálozási ráta legalább egy nagyságrenddel magasabb, mint a hagyományos influenzavírus esetében. 
  • A dél-koreai tömeges fertőzés ("super-spreading event"), illetve az Iránban a semmiből felbukkant két haláleset közvetlenül jelzi, hogy kisebb fertőzési gócok immár Kínán kívül is megtalálhatók. Itt a hatóságok későn értesültek a betegségről, és valószínűleg több napja (hete) fertőzik egymást az emberek.
  • A szakemberek megszólalásai azt sejtetik, hogy már régóta nincs illúziójuk a járvány terjedésével kapcsolatosan. A WHO szerint szélsőséges esetben akár az emberiség több 10%-a is megfertőződhet, és az adatok kapcsán a "jéghegy csúcsáról" beszél. Ezeket, illetve az ehhez hasonló kijelentéseket a szakemberek akkor is megejtik, amikor éppen valamivel kedvezőbb kínai adatok jelennek meg a vírus terjedésével kapcsolatban.

A fentiek alapján azt mondhatjuk, hogy a járvány terjedése új szakaszba lépett. Külföldön is karanténok és a járvány terjedését fékező korlátozó intézkedések várhatók (a dél-koreai Tegu városban ez már tulajdonképpen elkezdődött). Ezek továbbra is fontosak lesznek a járvány hatásainak mérséklése érdekében, de eközben fel kell készülni arra, hogy a megbetegedések külföldön is gyakoribbak lesznek. Ezért a harc egyre inkább a betegellátás frontján zajlik majd, és nagy izgalommal várhatjuk a hatékony gyógyszerek megjelenését. Mert úgy tűnik, a járványnak ez fog igazán véget vetni.

Ami a gazdasági hatásokat illeti: egyre több figyelmet érdemes fordítani a súlyosabb járványt feltételező forgatókönyvekre.

Címlapkép: Getty Images

Ola
New Yorki tőzsde
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Elemző / Vezető elemző

Elemző / Vezető elemző
2020. május 19.
Portfolio HR Revolution 2020
2020. május 21.
FM & Office 2020
2020. május 21.
Future City 2020
2020. június 2.
Smart Logistics 2020
országház országgyűlés parlament rendeleti kormányzás koronavírus veszélyhelyzet