Hároméves mélypontra estek a magyar feldolgozóipari kilátások
Gazdaság

Váratlanul megugrott a német feldolgozóipari aktivitás

Portfolio
Ellentétesen változott a német és a francia feldolgozóipari beszerzésimenedzser-index előzetes februári értéke, hiszen míg a német adat a várttal szemben jelentősen emelkedett a koronavírus hatásai mellett is, addig a francia társa váratlanul a kritikus 50 pontos szint alá bukott. Közben a beszerzésimenedzser-index főindexe mindkét ország esetén jobb lett a piac által vártnál, és így az eurózóna együttes aktivitási adata is így alakult, ezért az euró kicsit erősödni tudott az adatokra közel 3 éves mélypontjáról a dollárral szemben.

A német adatok az IHS Markit adatközlése szerint:

  • A feldolgozóipari bmi a 44,8 pontra bukás helyett 47,8 pontra, egyéves csúcsra ugrott a januári 45,3 pontról
  • A szolgáltatói bmi a vártnál (53,9 pont) nagyobb mértékben 53,3 pontra süllyedt a januári 54,2 pontról.
  • A két indexből képzett kompozit mutató a várt 50,8 pont helyett 51,1 pontos lett, azaz csak minimálisan süllyedt a januári 51,2 pontról.

A francia adatok:

  • A feldolgozóipari bmi a várt 50,7 pont helyett nagyobbat, 49,7 pontra (július óta a legalacsonyabb szintre) esett a januári 51 pontról.
  • A szolgáltató szektori bmi a várt 51,3 pontnál magasabbra, 52,6 pontra ugrott a januári 51 pontról.
  • A kompozit mutató a várt 51 pontnál jóval magasabb, 51,9 pontos lett a januári 51,1 pont után.
franciabmi200221

Az IHS Markit kommentárja szerint a német gazdaságban a belső kereslet egészséges maradt, a szolgáltató szektor aktivitása továbbra is élénk az alacsonyabb turista számok ellenére. A feldolgozóiparban a koronavírus által okozott ellátási láncbeli zavarok pedig egyelőre korlátozottak maradtak, igaz az eddigi adatok csak a vírus terjedése által kiváltott problémák korai szakaszát tartalmazzák, míg maga a járvány terjedése hosszabb ideig hathat a gazdaságban.

Tavaly a negyedik negyedévben váratlanul csökkent a francia GDP, ami a nyugdíjreform miatti sztrájkok hatására gyengélkedő feldolgozóiparral is összefüggött. Az év eleji francia közlekedési sztrájkok után a szolgáltató szektor láthatóan határozottan élénkült, míg a koronavírus a feldolgozóiparban okoz problémákat, hiszen a külföldi megrendelések egyéves mélypontra buktak az ellátási láncbeli zavarok megjelenése miatt.

Az eurózónás adatok az IHS adatközlése alapján:

  • A feldolgozóipai bmi a várt 47,4 pontra esés helyett 48,4 pontra emelkedett a januári 48 pontról. Az ágazat kibocsátási alindexe 48-ról 48,4 pontra emelkedett, a jövőbeli kibocsátással kapcsolatos várakozási alindex 59,8-ról viszont 57,9 pontra süllyedt.
  • A szolgáltatói bmi a várt 52,4 pontra süllyedés helyett 52,8 pontra emelkedett a januári 52,5 pontról. A szektor foglalkoztatottsági alindexe a januári 53-ról 52,6 pontra esett.
  • A kompozit bmi ezek hatására a januári 51,3-ról 51,6 pontra emelkedett.

Az IHS Markit vezető közgazdásza szerint annak ellenére tudott lendületet venni februárban az eurózóna gazdasági aktivitása, hogy a koronavírus nagyon sok cégek különböző módon, de negatívan érintett a hónap során. A szolgáltatószektor láthatóan ellenáll a negatív hatásoknak, a feldolgozóipar pedig biztató élénkülési jeleket mutat az elmúlt bő egy évi problémák után.

Címlapkép forrása: Shutterstock

Ola
New Yorki tőzsde
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Elemző / Vezető elemző

Elemző / Vezető elemző
2020. május 19.
Portfolio HR Revolution 2020
2020. május 21.
FM & Office 2020
2020. május 21.
Future City 2020
2020. június 2.
Smart Logistics 2020
országház országgyűlés parlament rendeleti kormányzás koronavírus veszélyhelyzet