koronvavirus
Gazdaság

A nap ábrája: így terjed a koronavírus Kínán kívül

Portfolio
Az elmúlt héten két egymással ellentétes tendencia rajzolódott ki a kornavírus-járvány kapcsán. Kínában a hivatalos (ámde egyáltalán nem megbízható) adatok alapján lassulni kezdett a vírus terjedése, amit elsősorban a Hupej tartományban bevezett szigorú szabályokkal lehet magyarázni. Ezzel párhuzamosan azonban a Kínán kívüli területeken a járvány gyorsulni kezdett.

A Kínán kívüli terjedés először csak a karantén alá vont Diamond Princess (DP) óceánjáró hajón lett egyre intenzívebb, ám az utóbbi két napon látványos változás történt a szárazföldi területeken is. Ha megtisztítjuk a külföldi adatokat az óceánjárón regisztrált megbetegedésektől, jól látható, hogy később, de egyértelműen gyorsulásnak indult a fertőzés. A Johns Hopkins Egyetem adataiból számolva két nap alatt másfélszeresére ugrott a betegek száma. 

A betegség főleg Dél-Koreában is Iránban terjed gyorsan, de utóbbi ország példája alapján igazából nem lehetünk biztosak benne, hogy más területeken nem terjed a vírus regisztrálatlanul. Az alábbi ábra abból a szempontból még nem is a pontos képet mutatja, hogy a Johns Hopkins Egyetem néhány országot lassabban vesz számba, mint ahogy arról a hírek érkeznek. Dél-Koreában már tegnap több betegről tudtunk, mint a hivatalos 204 fős adat.

koronavirus

Egyelőre úgy tűnik, hogy a hétvégén is csak legfeljebb az egészségügyi rendszerek alacsonyabb szűrőkapacitása fékezheti a számok gyors emelkedését. Mindenesetre Dél-Korában és Japánban már ma is több esetet jelentetttek, így a fertőzöttek Kínán (és a hajón) kívüli hivatalos száma hétfőre meg fogja haladni az 1000 főt.

Címlapkép: Centers for Disease Control and Prevention (CDC)

koronavirus, mikroszkop
15 tőzsdei összeomlást okozott a Bank of America, most megfizeti az árát
kórház
kórház
kórház getty
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Elemző / Vezető elemző

Elemző / Vezető elemző
2020. május 19.
Portfolio HR Revolution 2020
2020. május 21.
FM & Office 2020
2020. május 21.
Future City 2020
2020. június 2.
Smart Logistics 2020
koronavirus