food shop élelmiszer
Gazdaság

Hiába ugrott meg az infláció, a boltokban még ennél is jóval nagyobb drágulással találkozol

Portfolio
A mindennapi bevásárlásaink során jóval nagyobb drágulást tapasztalhatunk, mint a hivatalos inflációs adat - mutattuk meg az elmúlt hónapokban többször is. A januári áremelkedési ütem kellemetlen meglepetést okozott, hiszen a 4,7%-os pénzromlás ütem sokéves csúcsot jelent. Ezzel párhuzamosan pedig tovább emelkedett az étkezési célú vásárlások árnövekedési üteme is: az év elején az "étkezési árindex" már 8,3%-on járt.

A hétköznapokban többnyire a boltokban ért vásárlási élményeink alapján értékeljük, mekkora drágulással kell szembenéznie a családi büdzsének. És valóban: ha megnézzük, hogy a tipikus napi, heti bevásárlás számlája hogyan alakult, akkor érthetővé válik, hogy miért nyelik le sokan nehezen a 3% körüli inflációról szóló híreket - írtuk még a tél elején. Akkor a 3% körüli infláció mellett 7%-hoz közeli "étkezési árindexet" számoltunk. Decemberben mindkét mutató tovább emelkedett, a friss januári adatok pedig még inkább elszaladó árakat jeleznek: a teljes infláció 4,7%-os volt a KSH jelentése szerint, a számításainkból pedig 8,3%-os étkezési árindex adódik. Az óriási különbség lehet a magyarázata annak, hogy az infációt magasnak érezzük.

Az "étkezési árindexben" a  hús-, tej-, zöldség- és gyümölcsfélék, szeszes ital és dohány, valamint a házon kívüli étkezés árváltozásait vettük figyelembe azokkal a súlyokkal, amelyeket a KSH a fogyasztóiár-index számításához használ. Eszerint az egy évre visszatekintő „étkezési” árindex 8,3%-ra emelkedett. A különböző húsáruk átlagosan 14%-kal kerültek többe az idén év elején, mint tavaly, a leginkább továbbra is a sertéshús drágul, éves alapon közel 28%-kal. Valójában a húsfélék drágulása mögött elsősorban a sertéshús árának emelkedése húzódik, ami a feldolgozott termékekbe is átgyűrűzik, illetve valamelyest a  helyettesítő termékek árait is felfelé húzza. Az elsődleges ok továbbra is a sertésjárvány, ami kínálati visszaesést okozott a világpiacon. 

Az egy évvel korábbi szinthet képest jelentősen drágult a sajt (4,3%) és a tej (7,3%), igaz, itt az is szerepet játszik, hogy a viszonyítási időszakban kedvezően alakultak az árak. A sertéshúshoz hasonlóan kínálati sokkhatások vezettek zöldség- és gyümölcsárak emelkedéséhez (21,9%). 

Miközben a gyakori bevásárlásaink során egyre magasabb árakkal találkozhatunk, vannak olyan termékek és szolgáltatások, amelyeknek az ára nem változik. A ruházkodás, az elektronikai és más tartós fogyasztási cikkek, valamint a rezsiköltségek együttesen sem drágultak az elmúlt évben. Ezt természetesen úgy kell érteni, hogy a minőségjavulással korrigált árindex alacsony, vagyis mobiltelefont vagy televíziót akár drágábban is vásárolhatunk, de ezek már más termékek, mint amiket ezekben a termékkörökben pár éve láthattunk. 

Érdekesség, hogy hiába gyenge a forint, ennek hatása egyelőre az importtermékeken sem látszik, hiszen a tartós fogyasztási cikkek ára nem emelkedik. Sőt, januárban újra előállt az az eset, amikor a "tartós cikk + rezsi" árindexünk minimális áresést mutat.

Címlapkép: Getty Images

kórház
kórház
kórház getty
koronavírus 2020 03 14
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. május 19.
Portfolio HR Revolution 2020
2020. május 21.
FM & Office 2020
2020. május 21.
Future City 2020
2020. június 2.
Smart Logistics 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Elemző / Vezető elemző

Elemző / Vezető elemző
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
kórház