koronavírus
Gazdaság

Két szomorú ábra a koronavírus járvány friss fejleményeiről

Portfolio
Az új koronavírus megerősített megbetegedéseinek 3%-a bizonyult eddig halálosnak. A szám emelkedő trendet mutat, de ennek technikai okai vannak, nem a vírus lett halálosabb. Eközben a fertőzöttek száma után a halálozások is gyorsulni kezdtek Kínán kívül.

Az új koronavírus halálozási rátája 10 nap alatt 2%-ról 3%-ra kúszott fel. Ennek fő oka, hogy Kína Hupej tartományában, a betegség gócpontjában  a betegség terjedése a hivatalos adatok szerint lelassult. Emiatt a betegek száma (a halálozási ráta nevezője) már alacsonyabb ütemben emelkedik, miközben a már megfertőzöttek között a halálozások csak később kezdenek csökkenni. 

Bár az emelkedés technikai hatás, ez nem változtat azon, hogy elvileg az új szám pontosabb lehetne, hiszen egyre több eseten alapul. Ezért a magasabb adat nem jó hír a vírus veszélyességével kapcsolatban. Ugyanakkor nagyon valószínű, hogy az eddig ismert adatok nem pontosak, a kínai megbetegedések és halálozások száma is bizonytalan. Ennél is fontosabb, hogy az új koronavírussal fertőzöttek 80%-a könnyen átesik a betegségen, ezért egy részüket nem is látják a hatóságok. Emiatt  - bár továbbra is a halálozási ráta emelkedésére számíthatunk - a vírus nem annyira végzetes, mint a ráta sugallja. Igaz, az influenzavírus 0,1%-os mortalitásához képest mindenképpen egy nagyságrenddel súlyosabb betegségről kell beszélnünk.

Az elmúlt napok szomorú fejleménye a járvány Kínán túli terjedésének határozott felgyorsulása. A megbetegedések száma mellett a halálozások is emelkedésnek indultak. Dél-Korea, Irán és Olaszország is több új halálesetet jelentett a napokban, így szombatig már 17-en haltak meg Kínán kívül a koronavírus okozta betegségben.

Címlapkép: Getty Images

balaton udul nyaral koornavirus veszeleyztet jaras200404
orban varga penzugyi akciocsoport koltsegvetes
koronavirus
maradj ottho
sebastian kurz ausztria
koronavirus franciaorszag
traders
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. május 21.
FM & Office 2020
2020. május 21.
Future City 2020
2020. június 2.
Smart Logistics 2020
2020. június 9.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Junior portfoliókezelő

Junior portfoliókezelő
Online előadás
Piaci trendeket és extrém árfolyammozgásokat azonosítunk.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
balaton udul nyaral koornavirus veszeleyztet jaras200404