koronavírus vírus labor
Gazdaság

Tovább gyilkol Iránban a koronavírus

MTI
Az iráni hatóságok vasárnap bejelentették, hogy három újabb halálos áldozata és 15 fertőzöttje van az új koronavírusnak. A halálos áldozatok száma így nyolcra nőtt, ezzel a fertőzés gócpontjának számító Kínán kívül eddig Iránban vesztették életüket a legtöbben a tüdőgyulladást okozó járványban.

Az ismert fertőzöttek száma jelenleg 43 - tájékoztatott az iráni egészségügyi minisztérium szóvivője, Kianus Dzsahanpúr. Az első esetekről és halálos áldozatokról két nappal a pénteki parlamenti választások előtt adtak hírt a hatóságok. Irán volt az első közel-keleti ország, ahol a Covid-19 okozta halálesetekről számoltak be.

Az iráni hatóságok az ország 31 tartományából 14-ben oktatási intézményeket, mozikat és színházakat zártak be, hogy elejét vegyék a járvány terjedésének. Ezeken a területeken egy hétre felfüggesztették a kulturális és művészeti előadásokat. Az iráni lakosságot arra kérték, hogy egy ideig ne keressék fel Komot és más zarándokhelyeket.

A 15 új fertőzésből négyet a fővárosban, Teheránban regisztráltak. Itt az önkormányzat elzárta az ivókutakat, és betiltotta az édesség árusítását a metróban. A buszokat és a metrószerelvényeket is fertőtlenítik - tájékoztatott Golamreza Mohammadi önkormányzati szóvivő.

A fővárosi önkormányzati tanácsot vezető Mohszen Hasemi kilátásba helyezte, hogy ha nő a fertőzöttek száma, a nyolcmillió lakosú Teherán egészét karantén alá helyezik.

Szaid Namaki iráni egészségügyi miniszter elmondta, hogy minden egyes városban kijelöltek egy kórházat, amely kizárólag a koronavírusos betegek ellátásával foglalkozik majd. Namaki szerint a vírust egy Kína és Irán között rendszeresen ingázó komi kereskedő hurcolta be az országba, aki később életét vesztette a kórban.

36 ellenőrzőpontot állítottak fel a határokon, hogy átvizsgálják az országba érkező utazókat. Az Iránnal szomszédos Törökország, Irak, Afganisztán és Pakisztán is óvintézkedéseket tett a vírus terjedésének megakadályozása érdekében.

Közben Libanonból és Kanadából is érkezett hír fertőzött iráni utazókról. Az első libanoni esetet egy Komból érkezett utazónál azonosították.

Szaúd-Arábia elrendelte, hogy az Iránból érkezők csak a 14 napos karantén lejártát követően léphetnek be a királyságba. Kuvait bejelentette, hogy határozatlan időre kitiltja az Iránból érkező hajókat kikötőiből.

A vírus eddig csaknem 30 másik országban jelent meg. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szombaton aggodalmát fejezte ki az egyértelmű fertőzéstörténettel nem rendelkező betegek miatt, bár a Kínán kívüli esetek száma továbbra is alacsony. Jelenleg a vírus iráni, olaszországi és dél-koreai terjedése aggasztja legjobban az egészségügyi szakértőket.

Címlapkép: Getty Images

koronavirus, mikroszkop
15 tőzsdei összeomlást okozott a Bank of America, most megfizeti az árát
kórház
kórház
kórház getty
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. május 19.
Portfolio HR Revolution 2020
2020. május 21.
FM & Office 2020
2020. május 21.
Future City 2020
2020. június 2.
Smart Logistics 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Elemző / Vezető elemző

Elemző / Vezető elemző
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
koronavirus