kórház műtét újraélesztés
Gazdaság

Krízis az állami kórházakban: elfogyott a pénz

Portfolio
Január végén féltucatnál több kórház nem tudott rendelni gyógyszert, varrófonalat, steril anyagokat, eszközöket a betegek ellátásához - írja a Népszava.

Nincs pénz

A napilap cikke szerint effektívvé vált a pénzügyi szigor az állami kórházak felett és ezt az intézményvezetők már alig két hónap eltelte után érzik. 

A legnagyobb adós kórházak idei kerete ugyanis már az év első négy hetében elfogyott miután a kormány nem fizette ki az év végéig az adósságaikat.

A számláikon egyetlen forint sem maradt, amit el tudnának költeni beszerzésekre.

Ez úgy állt elő, hogy a nagy adósok kiegyenlítették a közműszámláikat, már nem volt miből finanszírozniuk a napi betegellátást. A kincstár által vezetett számlájuk fedezethiányában lezárt, így hiába adták föl a rendeléseket – például injekciós tűre, varrófonalakra, infúziókra, kötözőszerekre, orvosságokra – azok el sem juthattak a szállítókig - fogalmaz a lap.

A lap kitért arra, hogy az államháztartási törvény tiltja a fedezet nélküli vásárlást, a másik viszont azt írja elő, hogy nem hagyhatják ellátás nélkül a beteget.

Ezért néhány intézményvezető az Állami Egészségügyi Ellátóközponthoz (ÁEEK) fordult útmutatásért: 

bezárják az intézményt vagy föloldja valaki a lezárt számláikat?

A hírek szerint a megkeresést a fenntartó továbbította az Emberi Erőforrások Minisztériumához, majd onnan továbbment a kérdés a Pénzügyminisztériumba. Mire az utóbb föloldatta a számlazárlatot, több mint tíz nap telt el, s ekkora már lett olyan intézmény, amelynek raktárkészletei egy-két naposra apadtak. 

Az ki sem derült, hogy a számviteli törvénymódosítás nélkül, miként adhatott fölmentés a pénzügyi tárca a túlköltésre, de ezt az érintettek nem is firtatták - jegyzi meg a lap.

Börtön?

Egy kórházvezető név nélkül arról beszélt, hogy a túlköltés miatt akkor vihetik börtönbe, amikor akarják, erre minden törvényes felhatalmazásuk megvan.

Minden fedezetlen költésről az igazgatóknak levelet kell küldeniük a fenntartóhoz. A lap azonban nem tudta meg az ÁEEK-től, hogy havonta hány ilyen megkeresés érkezik.

Mi történt?

Korábbi átfogó cikkünkben mutattuk be, hogy milyen következményekkel járhat a kormány egészségüggyel kapcsolatos újfajta magatartása. Már akkor előrevetítettük, hogy a kormány szigorú magatartásának súlyos ára lehet: ha a beszállítók nem szállítanak és/vagy a kórházak év közben mínuszba futnak miközben tilos az adósságfelhalmozás, az az intézmények leállásával fenyeget (ha a kormány kikényszeríti a fedezetlen kötelezettségvállalás következményeit).

Végső soron pedig a betegeken csattan az ostor: vagy nem kapják meg az ellátást megfelelő időben az orvosi eszköz hiánya miatt (kiderülni viszont már nem fog, hogy miért nincs eszköz az ellátásra), vagy egyáltalán nem jutnak hozzá az ellátáshoz, vagy más intézményben jutnak hozzá, ha az adott kórház szélsőséges esetben nem fogadna beteget.

koronavirus, mikroszkop
forint200124
fertőtlenítés budapest koronavírus mti
london vihar
Bika
shutterstock_564998512
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. május 19.
Portfolio HR Revolution 2020
2020. május 21.
FM & Office 2020
2020. május 21.
Future City 2020
2020. június 2.
Smart Logistics 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Junior portfoliókezelő

Junior portfoliókezelő

Elemző / Vezető elemző

Elemző / Vezető elemző
Webinárium
Alapoktól a befektetési, kereskedési ötletekig.
webinárium
Első lépések egy online kereskedési felületen.
koronavirus, mikroszkop