varga mihály
Gazdaság

Szintet lépett a kormány, fenyegeti a cégeket

Nem csak a kórházvezetők kaptak hideget-meleget Varga Mihály pénzügyminisztertől, hanem a kórházi beszállítók is. Az Orvostechnikai Szövetség szerint az, amit a miniszter mondott, zsarolásnak tekinthető.

Üzent Varga Mihály

Az mfor-nak adott interjújában a pénzügyminiszter nem fogta vissza magát, amikor az egészségügy került elő. Ezek szerint:

 • Február 29-én fognak lezárulni a legnagyobb beszállítókkal folyó tárgyalások. Az összesített követelésük 49 milliárd forint.
 • Egységes ajánlatot kap minden cég. A tőkekövetelés 20 százalékának elengedését várják mindenkitől - erősítette meg, ugyanis azt mondta a konkrét pénzügyminisztériumi ajánlat kapcsán, hogy "nagyjából erről van szó".
 • Van, akivel sikerült már megállapodni, van, akikkel ez még folyamatban van.
 • A tárgyalások sikeressége pedig nyilván befolyásolja majd a kormányt, hogy a beszerzések központosítása során mely cégekkel tud majd hosszú távon együttműködni.
 • Viszont leegyszerűsítésnek nevezte azt a feltételezést, hogy ezek után vagy megállapodik a beszállító a kormánnyal a követelése elengedéséről, vagy elesnek a megbízástól.
 • Most egy kicsit többet szeretnénk kérni a beszállítóktól - vetette fel, hogy most a késedelmi kamaton felül további elengedést kért a kormány a cégektől.
 • "Az ÁSZ, illetve a KEHI által végzett vizsgálatok azt mutatják, hogy sajnos nem minden az üzleti szabályok betartása szerint zajlik ezen a piacon."
 • "A vizsgálatok, illetve a hozzám eljutott NAV-jelentések alapján mondhatom, hogy igen, az esetek egy része ilyen típusú, költségvetési csalás. Ehhez alkalmazkodott egy vállalkozói kör."
 • Érthetetlen szerződések vannak.
 • Miért van az, hogy ugyanaz a cég az egyik kórháznak adott összegért szállítja azt, amit a másik kórháznak a kétszereséért? - tette fel a kérdést.
 • Lesz következménye a kórházi menedzsmentre nézve egy-egy ilyen ügynek.

A kormány 20%-os tőkekövetelés elengedéséről szóló "visszautasíthatatlan ajánlatáról" elsőként a Portfolio számolt be. Már akkor kiderült: ezt a 20%-os sarcot hasra ütés jelleggel állapíthatta meg a kormány. A kormány keménykedése már csak azért is furcsa volt, hiszen ezek a számlák jogos követelések voltak és a cégek már teljesítették a szállításokat. Jogi keretek között nehezen volt értelmezhető, hogy milyen alapon nem akarja kifizetni ezeket a számlákat a kormány. Most világossá vált a kormány szándéka: az egészségügyben tervezett központi beszerzés esetén akar jobb alkupozíciót felvenni és gyakorlatilag megfenyegette a piaci szereplőket. Vagy elfogadják a visszautasíthatatlan ajánlatot, vagy a későbbi közbeszerzéseken hátrányt szenvedhetnek. Kérdéses, hogy ezt a szempontot hogyan fogja tudni érvényesíteni a kormány a beszerzések során.
Az is meglehetősgen visszás, hogy az eddig nem vitatott beszállítói számlák kapcsán utólag NAV-jelentéseket, KEHI-ellenőrzéseket és alkalmazkodó vállalkozói kört emleget a miniszter, azt sugallva, mintha az egész beszállítói szektor fertőzött lenne. Az ilyen nyilatkozatok rombolhatják a Magyarország iránti befektetői bizalmat és a soft mutatókon keresztül hazánk versenyképességét.

Ez zsarolás

Rásky László, az Orvostechnikai Szövetség főtitkára a Portfolio-nak az interjú kapcsán úgy fogalmazott:

a miniszter kijelentése zsarolás.

Varga Mihály úgy fogalmazott, hogy a kormány több elengedést szeretne, mint eddig. A beszállítók azonban ennek az alapját továbbra sem látják. Ezek meglévő szerződések és már lezajlott közbeszerzések - emelte ki.

Arra a felvetésre, hogy a cégek alkalmazkodtak ehhez a működéshez, Rásky László úgy reagált, hogy erre lettek kényszerítve, ugyanis a kórházak nem kapták meg az elegendő finanszírozást, és így a beszállítóknak sem volt más választásuk.

A főtitkár szerint káros az, hogy Varga Mihály az egész beszállítói szektort megbélyegezte és korrupcióval vádolja a beszállító cégeket. Emlékeztetett arra, hogy tagvállalataik szigorú európai etikai kódex mentén működnek, szigorú önkorlátozások vannak érvényben.

Arra a kérdésünkre, hogy a kemény üzenetnek milyen célja lehet, Rásky László kifejtette: minden bizonnyal politikai, mert feltételezése szerint a jelenleg is zajló tárgyalássorozat nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket. 

Azt pedig kifejezetten veszélyes kommunikációnak nevezte, hogy a miniszter belengette, hogy vannak ugyan közbeszerzési szabályok, de más szempontrendszer alkalmazására készül a kormány és ez alapján bírálnák el a beadott ajánlatokat a közbeszerzéseken. Ez nem jó irány - húzta alá.

Címlapkép forrása: MTI/Balogh Zoltán

koronavirus, mikroszkop
15 tőzsdei összeomlást okozott a Bank of America, most megfizeti az árát
kórház
kórház
kórház getty
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Elemző / Vezető elemző

Elemző / Vezető elemző
2020. május 19.
Portfolio HR Revolution 2020
2020. május 21.
FM & Office 2020
2020. május 21.
Future City 2020
2020. június 2.
Smart Logistics 2020
koronavirus