elektromos auto tamogatas uj
Gazdaság

Fontos bejelentésre készül a kormány az elektromos autók támogatásáról

Portfolio
Már holnap fontos bejelntést tehet a kormány az elektromobilitás ösztönzésével, a környezetkímélő elektromos autózás támogatásával kapcsolatban.
Minden a hazai járműiparról, jön a Portfolio-MAGE Járműipar 2020 konferencia!

Korábbi cikkünkben részletesen írtunk arról, hogy a magyar kormány már 2016 óta támogatja az elektromos autók vásárlását annak érdekében, hogy elősegítse a környezetbarát technológia minél gyorsabb hazai elterjedését és közelebb kerüljön az elektromobilitás területén kitűzött céljaihoz.

A program több szempontból is sikeres volt, ugyanakkor a kiírt pályázatot sok kritika is érte. Voltak, akik eleve nem örültek annak, hogy magát az elektromos autózást támogatja a kormány, míg mások azt kifogásolták, hogy a támogatott járművek felső vételárát bruttó 20 millió forintban határozták meg, így sok esetben a tehetősebb emberek nyerhettek plusz pénzt prémium elektromos járművük megvásárlásához. Vélhetően utóbbi kritikák is fontos szerepet játszottak abban, hogy Orbán Viktor évértékelőjében kijelentette:

Olcsó elektromos autók megjelenését és használatát támogatja a kormány, hogy az ne csak a gazdagok kiváltsága legyen.

Természetesen ezt követően azonnal elindultak a találgatások azzal kapcsolatban, hogy pontosan mire is gondolhatott a miniszterelnök. Iránymutatást Palkovics László néhány nappal későbbi bejelentése adott:

A KIS ÉS OLCSÓBB ELEKTROMOS AUTÓK NAGYOBB TÁMOGATÁST KAPHATNAK A JÖVŐBEN.

Az innovációs és technológiai miniszter ezzel megerősítette, hogy a kormány a jövőben is támogatni fogja pénzügyi eszközökkel az elektromos autók vásárlását és egyértelművé vált az is, hogy az olcsóbb modellek megvételéhez nagyobb összegű támogatást lehet majd igényelni.

Természetesen ezt követően mi is eljátszottunk a gondolattal, hogy milyen modellek jöhetnek szóba és ezek különböző támogatási összegek mellett mennyibe kerülhetnek. A szóba jöhető autókról pedig képgalériát is készítettünk:

Az ügyben aztán az IFKA Közhasznú Nonprofit Kft. szolgált fontos információval, weblapján ugyanis bejelentette, hogy

A rendelkezésre álló forrás kimerülése miatt az érdeklődők 2020. február 24. 23:59 percig nyújthatták be pályázataikat – benyújtás lehetősége ekkor lezárult.

Egész egyszerűen az történt, hogy a korábban rendelkezésre bocsátott 3 milliárd forintos támogatási keretösszeg elfogyott. Így a kiírásban szereplő végső határidő, vagyis 2020. május 1-e előtt lezárták a pályázatot.

Azonban nem kell búsulniuk azoknak, akik szerettek volna elektromos autót vásárolni állami támogatással, az ITM ugyanis kedd délután kiküldte hivatalos meghívóját, amelynek szövegezése szerint Kaderják Péter, az Innovációs és Technológiai Minisztérium energiaügyekért és klímapolitikáért felelős államtitkára az elektromobilitás ösztönzésével, a környezetkímélő elektromos autózás támogatásával kapcsolatos bejelentést tesz szerda délelőtt 10:00 órakor.

Az eseményen, amelyről természetesen a Portfolio élőben tudósít majd, vélhetően fontos információkat osztanak meg az elektromos autók vásárlását támogató új pályázatról. Arra viszont nem számítunk, hogy kiderül, pontosan mekkora összeget kaphatnak az olcsóbb elektromos autók vásárlói. Az ITM ugyanis korábban arról tájékoztatott minket, hogy erről zajlanak az egyeztetések a piaci szereplőkkel.

Nagyon fontos az elektromos autók vásárlásának ösztönzése

Ahogy arról korábban részletesen írtunk, véleményünk szerint mindenképpen üdvözölendő, ahogy az a cél is, hogy szeretnék elérni, hogy szélesebb tömeg számára elérhetővé váljon az elektromos autózás. Szükség is van erre, hiszen nagy lemaradásban vagyunk a Jedlik Ányos Tervben megtalálható egyes forgatókönyvekhez képest. Tavaly 7 161 zöld rendszámos autót helyeztek forgalomba Magyarországon, így számuk elérte a 16 721 darabot hazánkban. Fontos azonban hangsúlyozni, hogy ezek közül csupán 7 432 darab volt tisztán elektromos meghajtású, a többi kiterjesztett hatótávú és plug-in hibrid autó volt. Ehhez képest a JÁT 2.0-ban megtalálható reális forgatókönyv úgy számol, hogy 2020 végére már 21 ezer elektromos autó fut majd a magyar utakon.

Címlapkép forrása: MTI/Balázs Attila

Minden a hazai járműiparról, jön a Portfolio-MAGE Járműipar 2020 konferencia!
parlament_ures
shinzo abe japan
Jozef Kollar Nemzetközi Beruházási Bank
Orbán_Viktor_kijárási_korlátozás
covid cimlapkep 200403
Frankfurti tőzsde
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. május 21.
FM & Office 2020
2020. május 21.
Future City 2020
2020. június 2.
Smart Logistics 2020
2020. június 9.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Junior portfoliókezelő

Junior portfoliókezelő
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Webinárium
Alapoktól a befektetési, kereskedési ötletekig.
parlament_ures