Kormányalakítási tárgyalások kezdődnek Olaszországban
Gazdaság

Kiújulhat az olasz költségvetési vita az EU-val a koronavírus miatt

Portfolio
Az olasz költségvetés hiánya épphogy megfelel az EU elvárásainak, ha azonban a koronavírus letarolja Olaszország legfeljettebb régióját, Lombardiát, akkor az olasz kormány kérheti Brüsszelt, hogy adjon nagyobb mozgásteret a büdzsé tervezésénél.

Az olasz gazdasági miniszterhelyettes szerint az EU-nak nagyobb mozgásteret kell hagynia a költségvetése megtervezésénél, ha a koronavírus miatt a fejlett ipari régió termelése leáll – írja a Politico.

"Az EU-nak vannak olyan erőforrásai, amit a rendelkezésünkre bocsáthat, ha valamilyen váratlan gazdasági esemény lefelé módosítja a GDP-várakozásokat" – mondta Laura Castelli olasz gazdasági miniszterhelyettes. Castelli hozzátette, reméli, nem lesz erre szükség. A megfogalmazás alapján nem világos, hogy Castelli a költekezési lehetőség megadását vagy támogatást remél-e az uniótól.

Ismeretes, hogy az olasz GDP 0,3%-kal csökkent a negyedik negyedévben, és a turizmus, amely az olasz GDP 13%-áért felel, különösen megszenvedheti a koronavírus elterjedését.

Olaszországban eddig heten haltak meg a koronavírus következtében, a regisztrált esetek száma pedig már majdnem elérte a 300-at. Giuseppe Conte miniszterelnök ezzel kapcsolatban azt mondta, hogy amennyiben a helyi egészségügyi hatóságok fellépését nem értékeli hatékonynak,  akkor a központi kormányzat fog beavatkozni.

Címlapkép: Getty Images

koronavirusclk
bojár gábor
koronaviruscoronavirus
Frankfurti tőzsde
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. május 21.
FM & Office 2020
2020. május 21.
Future City 2020
2020. június 2.
Smart Logistics 2020
2020. június 9.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Junior portfoliókezelő

Junior portfoliókezelő
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Felület, ahol az esésből is profitálhat
koronavirusclk