gyerek191211getystock
Gazdaság

Meglepetés: nyolc éve született ennyire kevés gyerek, mégis alig csökken az ország népessége

Portfolio
Tavaly 89 200 gyerek született Magyarországon 607-tel kevesebb, mint egy évvel korábban. Ezzel minden idők második legkisebb születésszámát regisztrálta a statisztikai hivatal a 2011-es év után. A visszaesés oka a szülőképes korú nők számának csökkenése, ami mellett a gyerekvállalási kedv negyedik éve stagnál. A decemberi adatok nyújtanak egy kis reménysugarat.

Az előzetes adatok szerint 2019-ben a születések száma 0,7, a halálozásoké 1,1%-kal kevesebb volt, mint 2018-ban. Ennek következtében a természetes fogyás 2,0%-kal, 838 fővel csökkent 2018-hoz képest. A kisebb fogyás a kevesebb halálozásnak köszönhető, ami főként annak az eredménye, hogy 2018-ban az influenzajárványok hatása erősebb volt.

Mégis alig fogyott a lakónépesség

Az élveszületések 0,7%-os visszaesése azt eredményezte, hogy minden idők második legkisebb születésszámát láthatjuk 2019-re. Ennél csak 2011-ben született kevesebb gyerek (88 049), amikor a nagy válság alaposan visszavetette a gyerekvállalási kedvet. A népesség természetes fogyása 40 400 fő volt tavaly, vagyis a demográfiai folyamatok hatására hozzávetőleg egy Szigetszentmiklóssal lett kisebb Magyarország.

Valójában azonban ezt a fogyást szinte teljes egészében ellensúlyozták a migrációs folyamatok, így a KSH továbbvezetett adatai szerint csupán 4 ezer fővel csökkent Magyarország lakónépessége. A csökkenés 2018-ban csökkent először 10 ezer fő alá, a megelőző 15 évben átlagosan 24 ezer fő volt a tényleg népességfogyás éves átlagos üteme. A kedvező hír azt jelenti, hogy a migrációs egyenleg sokat javult az utóbbi két évben. Erről még nem állnak rendelkezésre friss adatok, de a jelenség mögött a hazai népesség nettó kivándorlásának csökkenése (kevesebb kivándorlás, több visszaköltözés), illetve a munkaerőhiány miatt Magyarországra érkező dolgozók számának emelkedése állhat.

Kevés gyerek született, de vannak biztató fejlemények

A kisebb születésszám mögött két tényező húzódik meg. Az egyik, hogy a termékenységi ráta negyedik éve 1,49-en stagnál. Ez a mutató a szülőképes korú (15-49) nőkre számított hipotetikus gyermekszám, amelyet egy nő szülne élete folyamán, ha az adott évi gyakoriság egész élete folyamán állandósulna. Vagyis az 1,49 a szülőképes korú női népességre jutó születések átlaga. Ez alapján azt az árnyalt megállapítást tehetjük, hogy a kormányzat erőteljes gyerekvállalást ösztönző lépéseinek eredménye korlátozott, de a születésszám nem azért csökken, mert a gyerekvállalási kedv tovább apadna. Ettől még akár stagnálhatna a születésszám, a csökkenés konkrét oka az, hogy a szülőképes korú nők száma csökken.

A számokat alaposabban megnézve láthatunk bizakodásra okot adó jelenséget is. A születések száma a sokéves 2019 eleji mélypontjáról óvatosan felfelé kapaszkodott az év során, decemberben pedig kifejezetten erős megugrást láthattunk. Korai még a gyerekvállalási kedv érdemi javulására következtetni, de érdemes lesz figyelni a következő hónapok adatait, annál is inkább, hiszen a tavaly meghirdetett családvédelmi akcióterv első eredményei mostanában jelenhetnek meg a születésszámban.  

Címlapkép: Getty Images

Ola
New Yorki tőzsde
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Elemző / Vezető elemző

Elemző / Vezető elemző
2020. május 19.
Portfolio HR Revolution 2020
2020. május 21.
FM & Office 2020
2020. május 21.
Future City 2020
2020. június 2.
Smart Logistics 2020
országház országgyűlés parlament rendeleti kormányzás koronavírus veszélyhelyzet