német200117
Gazdaság

Továbbra sem talál magára a német gazdaság

MTI
A negyedik negyedévben stagnált a német gazdaság teljesítménye az előző negyedévihez képest a német szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis kedden publikált második, az első becslést megerősítő jelentése alapján.

2019 negyedik negyedévében az előző negyedévhez képest ár, szezonális és naptári kiigazítással nem változott a német bruttó hazai termék. Az egy évvel korábbihoz képest árkiigazítással 0,3%-kal, ár és naptári kiigazítással 0,4%-kal nőtt a német GDP 2019 negyedik negyedévében.

A 2019-es első negyedévben 0,5 %-kal nőtt negyedéves bázison a német GDP, a második negyedévben 0,2%-kal csökkent, a harmadikban pedig 0,2 %-kal nőtt. Éves bázison az első negyedévben 0,9 %-kal nőtt, a második negyedévben 0,1%-kal csökkent, a harmadik negyedében 1,1%-kal nőtt a német GDP. Az egész éves a GDP-növekedés 0,6% lett.

A negyedik negyedévben a belső fogyasztás, a GDP-növekedés legerősebb hajtómotorja veszített dinamikájából. A lakossági fogyasztás stagnált, nem nőtt az előző negyedévhez képest. Az állami kiadások csak csekély, 0,3%-os mértékben nőttek. A beruházások vegyes képet mutattak: az építőiparban jórészt az enyhe télnek köszönhetően 0,6%-kal nőttek a beruházások, az ipari termelőberendezés-beruházások 2,0%-kal csökkentek, az ipari létesítményekbe fektetett beruházások 1,1%-kal nőttek.

A külkereskedelem fékező hatással volt a német konjunktúrára a negyedik negyedévben. Ár, szezonális és naptári kiigazítással az export 0,2%-kal csökkent a harmadik negyedévihez képest. A szolgáltatások exportja 0,4 %-kal emelkedett ugyan, az áruexport azonban 0,4%-kal csökkent. Az áru és szolgáltatásimport viszont 1,3%-kal emelkedett.

Címlapkép: Getty Images

Milliárdokkal száll be Dubaj a német ingatlanpiacra
koronavirus covid-19
kísérleti laboratórium koronavírus járvány orvos
párizs_getty_stock
getty, isztambul, híd, boszporusz, törökország,
lélegeztetőgép, kórház beteg
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. május 21.
FM & Office 2020
2020. május 21.
Future City 2020
2020. június 2.
Smart Logistics 2020
2020. június 9.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Junior portfoliókezelő

Junior portfoliókezelő
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
Milliárdokkal száll be Dubaj a német ingatlanpiacra