koronavírus coronavirus virus
Gazdaság

Gulyás: kicsi az esélye, hogy el tudjuk kerülni a koronavírust, de egyelőre nincs beteg Magyarországon

Portfolio
Magyarországon nincs koronavírusos eset, azonban kicsi az esély, hogy el tudjuk kerülni a megbetegedéseket – mondta Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter a romló európai helyzetre utalva.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter rendkívüli sajtótájékoztatón bejelentette be, hogy a koronavírussal részletesen foglalkozott a kormány a mai ülésen. A legfontosabb, hogy a vírus európai terjedése miatt kicsi az esélye, hogy el tudjuk kerülni, hogy a koronavírus Magyarországot is érintse, de pillanatnyilag koronavírusos magyarországi esetről nem tudunk - mondta Gulyás.

Egy Bécsben élő magyar betegedett meg eddig és egy Japánban lévő magyarról tudunk, aki megfertőződött - mondta Gulyás. Ha bármilyen megbetegedés bekövetkezne Magyarországon, azonnal tájékoztatjuk a sajtót - tette hozzá. Kérdésre válaszolva Gulyás leszögezte: a Bécsben ápolt magyarról megerősítették, hogy koronavírussal fertőződött meg.

Az MTI korábbi beszámolója szerint a körülményekhez képest "jól van az a magyar nő, akit egy bécsi kórházban ápolnak koronavírus gyanújával". A nő elmondta: a láza megszűnt, ugyanakkor gyengének érzi magát. Vizsgálják, hogy koronavírus okozta-e a magas lázat és a levertséget. A beteg korábban Velencében járt.

Frissítés: késő délután az Index azt írta, hogy értesülésük szerint a bécsi, kórházban kezelt magyar nő koronavírus-tesztje negatív lett.

Láng-Bognár Kinga, az operatív törzs szóvivője a sajtótájékoztatón közölte: a kormány és az operatív törzs kiemelten kezeli a helyzetet. A Szent László Kórházban biztosítják a fertőzött területekről érkezettek ellátását, karanténját, a rendőrség végzi a határok ellenőrzést, a reptereken pedig végzik a testhőmérséklet ellenőrzését azoknál, akik a fertőzött területekről jönnek. A vasúton is biztosítani fognak testhőmérséklet mérésére alkalmas eszközöket.

A kormány elrendelte az operatív törzs ügyeleti rendszerének működtetését. Péntektől üzemel a koronavirus.hu honlap, amelynek a figyelemmel kísérését javasolják. Nem javasoljuk a gócpontokba való utazást, főképp nem Észak-Olaszországba - mondta Láng-Bognár Kinga. Az állami fenntartású általános és középiskolák a következő időszakban ne szerveznek utazásokat az érintett területekre - tette hozzá.

A koronavirus@bm.gov.hu e-mail címre bárki írhat, ahonnan hiteles, pontos tájékoztatást kaphat bárki a koronavírussal kapcsolatban.

Láng-Bognár Kinga kiemelte: ha megjelenik a vírus Magyarországon, az sem jelenti azt, hogy járványra kell készülni. Kásler Miklós, EMMI-miniszter elmondta, hogy a nemzetközi ajánlásoknál a magyar hatóságok mindig egy kicsit szigorúbb, határozottabb intézkedéseket hoznak. Kásler hangsúlyozta: abban az esetben kerül valaki karanténba, ha a gyanú felmerül. 

Gulyás Gergely kérdésre válaszolva közölte: a vízilabdázók közvetlenül nem jártak fertőzött területen, ezért nem kerültek karanténba. Kásler hozzátette, "ők nem a fertőzés gócában tartózkodtak", ezért "célszerű őket megfigyelés alatt tartani", de nem indokolt a karantén.

Gulyás azt mondta, hogy felmérhetetlen, milyen hatást gyakorol a magyar gazdaságra a vírus. "Ha nem jelenik meg nálunk a vírus, még akkor is negatív hatással lesz a magyar gazdaságra a világgazdaság lassulása miatt" - válaszolt egy kérdésre a miniszter.

A László Kórházban karanténba zárt magyarról - az Olaszországból hazatért kamionsofőrről, aki nem érezte jól magát - további információkat nem osztottak meg. Gulyás közölte: a tenerifei, 1000 fős hotelben karanténban ragadt 5 magyarral a Külügyminisztérium tartja a kapcsolatot, a legutóbbi információk szerint jól vannak.

"Nagyon sokan úgy jutnak túl a fertőzésen, hogy észre sem veszik, vagy úgy jutnak át a fertőzésen, hogy nem feltűnőek a tünetek. Vannak azonban olyan esetek is, amelyek halállal végződnek" - mondta Kásler.

Azt már csak mi tesszük hozzá, hogy a halálozási ráta (szigorúan az ismert adatok alapján számolva) jelenleg 3,5%-os, ám a tényleges mortalitás ennél lényegesen alacsonyabb lehet a sok meg megfigyelt eset miatt, illetve az egyes egészségügyi rendszerek felkészültsége és terheltsége is befolyáslhatja a betegség súlyosságát.

Címlapkép: Getty Images

Milliárdokkal száll be Dubaj a német ingatlanpiacra
koronavirus covid-19
kísérleti laboratórium koronavírus járvány orvos
párizs_getty_stock
getty, isztambul, híd, boszporusz, törökország,
lélegeztetőgép, kórház beteg
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. május 21.
FM & Office 2020
2020. május 21.
Future City 2020
2020. június 2.
Smart Logistics 2020
2020. június 9.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Junior portfoliókezelő

Junior portfoliókezelő
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
Milliárdokkal száll be Dubaj a német ingatlanpiacra