mercedes0226
Gazdaság

Rekord hátán rekord a Mercedesnél - A kecskeméti gyár tele van megrendelésekkel

A Mercedes-Benz továbbra is mindent kiprésel a kecskeméti gyárából, közel 190 ezer autó gördült le a gyártósorról tavaly, ennek köszönhetően a vállalat árbevétele 3,7 milliárd euróra emelkedett, amely új rekordot jelentett. Az értékesítési számokra sem lehet panasza a németeknek, a személyautók eladása messze duplázódott néhány év leforgása alatt Magyarországon, így a Mercedes-Benz már negyedik éve vezeti a prémium szegmens eladási listáját.

Minden a hazai járműiparról, jön a Portfolio-MAGE Járműipar 2020 konferencia!

A korábbi évekhez hasonlóan a Mercedes-Benz Hungária Kft. és Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft. közös sajtótájékoztatón ismertette a 2019-es év eredményeit szerdán. Az eseményen Reinhard Münster, a  Mercedes-Benz Hungária Kft. ügyvezető igazgatója rögtön elárulta

A MERCEDES-BENZ HUNGÁRIA KFT. 113,2 MILLIÁRD FORINT ÁRBEVÉTELLEL ZÁRTA AZ ELMÚLT ÉVET, AMI 4,2 SZÁZALÉKOS NÖVEKEDÉST JELENTETT 2018-HoZ KÉPEST.

Különösen jó eredményt ért el a személyautó üzletág, 4503 darab regisztrált autóval, amellyel már negyedik éve vezeti a prémium szegmens eladásait Magyarországon. Lényeges kiemelni, hogy 2015-höz képest az eladott személyautók darabszáma messze duplázódott 2019-re, amelyben fontos szerepet játszott a bővülő értékesítési hálózat és a széles modellkínálat is.

Az eseményen kiderült, hogy kiemelkedő eredményt értek el az AMG modellek, amelyek a teljes eladás több mint tíz százalékát tették ki 2019-ben. A Kecskeméten gyártott kompakt autók eladása dinamikusan nőtt: tavaly az A-osztály, a CLA és a CLA Shooting Brake modellekből összesen 830 darabot értékesítettek idehaza, amely 48 százalékos növekedést jelent 2018-hoz képest. Legnagyobb számban az E-osztály limuzin változatát értékesítették tavaly, összesen 574 darabot. A SUV kategóriába tartozott a teljes értékesítés több mint egyharmada, 1530 darab. 200-ra nőtt a teljesen elektromos és plug-in hibrid modellek eladása, amely 68 százalékos növekedést jelent 2018-hoz képest.

Az elmúlt évek trendjeihez igazodva jól teljesített a kishaszonjármű üzletág is, amely 16 százalékos növekedéssel zárta az elmúlt évet. A húzómodell tavaly is a Sprinter volt, a Datahouse hivatalos regisztrációs adatai szerint a megújult változatából 676 darabot, 2018-hoz képest 19 százalékkal többet adtak el.

Mercedes-Benz nagyhaszonjárműből 588 került a magyar utakra. A Magyarországon jelentős visszaesést mutató szegmensben a Mercedes-Benz megerősítette pozícióját, piaci részesedését 10 százalékról 11,5 százalékra növelte 2018-ról 2019-re. Az after sales üzletág 7,7 százalékot nőtt, összesen 21 szerződéses partnerrel dolgozott 2019-ben, amelyek 18 értékesítési ponton és 31 szervizben várták az ügyfeleket - összesen 1360 munkatárssal.

Reinhard Münster beszélt arról a modelloffenzíváról is, amelyre a Mercedes készül 2020-ban annak érdekében, hogy tovább erősítse pozícióját a globális és a hazai autópiacon egyaránt. Természetesen az érkező modellek között kiemelt szerepet kapnak majd a tisztán elektromos, valamint a plug-in hibrid modellek annak érdekében, hogy a német prémiumautó-gyártó is egyre közelebb kerüljön az EU által kitűzött szigorú károsanyag-kibocsátási célok eléréshez.

Csúcsra járatják a kecskeméti Mercedes-gyárat

Az eseményen kiderült az is, hogy közel 190 ezer darab kompakt Mercedes készült Kecskeméten tavaly, amely nagyjából megegyezett a 2018-as darabszámmal, amikor kicsivel több, mint 190 ezer autót gyártottak a hazai üzemben. A most ismertetett gyártási szám alapján elmondhatjuk egyrészt, hogy a termelés 2012-es beindulása óta durván 1,25 millió darab autó készült a magyar üzemben. Másrészt, hogy nincsen semmi meglepetés abban, hogy a gyártás az utóbbi években 190 ezer darab környékén stabilizálódott. Az elmúlt években ugyanis minden tartalékot kipréseltek az üzemből, amelynek gyártási kapacitás - ez névleges érték, ezért lehetett korábban optimalizálással, újabb műszak bevezetésével tovább növelni - 150 ezer darab volt korábban.

A sajtótájékoztatón elmondták azt is, hogy a kecskeméti gyár közel maximális kapacitás mellett működött, az árbevétel pedig közel 3,7 milliárd euró volt tavaly, amely egyrészt meghaladta a 2018-ban realizált 3,6 milliárd eurós értéket, másrészt új rekordot jelentett a magyarországi operáció esetében.

Egyre fontosabb a magyar Mercedes-gyár szerepe

Az eseményen elmondták, hogy a kecskeméti gyár nemcsak hazánkban, hanem a Mercedes-Benz Cars globális gyártási hálózatában is tovább növelte jelentőségét. A gyár ugyanis úttörő szerepet tölt be olyan, új gyártástechnológiák alkalmazásában és tesztelésében, amelyeket a sikeres tesztidőszakot követően később a termelési hálózat más telephelyei is átvesznek és alkalmaznak.

Emlékeztettek arra is, hogy a rugalmas és hatékony termelésnek köszönhetően a Mercedes-Benz kecskeméti gyárában 2019-ben három alkalommal is sikeresen indították el az egymást követő új kompakt modellek sorozatgyártását. Februárban az újgenerációs CLA Coupé első sorozatgyártott példánya gördült le a gyártószalagról, amelyet rövid időn belül, júniusban testvérmodellje, az új CLA Shooting Brake követett. 2019 őszén a kecskeméti gyárban egy éven belül harmadszor indult el sikeres sorozatgyártás, amikor egyszerre hagyták el a gyártósort a kecskeméti kompakt modellek Mercedes-AMG Performance első példányai. Ez a háromféle modell is kizárólag a kecskeméti gyárban készül a világ piacai számára.

Christian Wolff, a Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft. ügyvezető igazgatója a sajtótájékoztatón elmondta,

Sem a 2019-es év termelési és a pénzügyi eredményei, sem pedig a modellpaletta szinte teljes megújulása nem lett volna megvalósítható a gyár elkötelezett, motivált és hozzáértő csapata nélkül.

Nagyon fontosak a kompakt modellek a Daimler számára

Korábban már részletesen írtunk arról, hogy az utóbbi évek ugyan az SUV szegmens térhódításáról szóltak a globális autópiacon, a kompakt szegmens modelljei még mindig rendkívül népszerűek a Mercedes vásárlóinak körében. Súlyuk magas szinten stabilizálódott az autógyártó összértékesítésén belül, így érdemben hozzájárultak ahhoz is, hogy a németek megvédték a világ elsőszámú prémiumautó-gyártójának járó címüket 2019-ben. Tavaly összesen 2,38 millió autót értékesítettek globálisan, amelyből mintegy 667 ezer darab volt kompakt személyautó, így az összértékesítésen belül közel 28 százalékos részarányt képviselt.

Nem véletlen, hogy a vállalat vezére úgy nyilatkozott, hogy a kompaktok népszerűségének köszönhetően:

A MERCEDES-BENZ KECSKEMÉTI GYÁRÁNAK TERMELÉSI PROGRAMJA MÁR 2020-RA IS TELÍTETt és teljes kapacitáskihasználás mellett termelnek.

Címlapkép forrása: Mercedes-Benz

Minden a hazai járműiparról, jön a Portfolio-MAGE Járműipar 2020 konferencia!
Milliárdokkal száll be Dubaj a német ingatlanpiacra
koronavirus covid-19
kísérleti laboratórium koronavírus járvány orvos
párizs_getty_stock
getty, isztambul, híd, boszporusz, törökország,
lélegeztetőgép, kórház beteg
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. május 21.
FM & Office 2020
2020. május 21.
Future City 2020
2020. június 2.
Smart Logistics 2020
2020. június 9.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Junior portfoliókezelő

Junior portfoliókezelő
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
Milliárdokkal száll be Dubaj a német ingatlanpiacra