Portfolioklub_133(1)
Gazdaság

Drasztikus átalakulás előtt a könyvelő szakma

Portfolio
Idén és a jövő év elején életbe lépő jogszabályi változások olyan digitális transzformációra kényszerítik a vállalkozásokat és a könyvelői szakmát, amelynek előnyei bár nem kétségesek, azonban az átállás sok kihívással jár majd a könyvelők számára, amit nem mindenki fog tudni megugrani. A Portfolio Papírhalmok helyett digitalizáció elnevezésű szakmai klubján szerda este a változással járó nehézségekről és a szakma jövőjéről beszélgettek a piac szereplői és a NAV munkatársa.

Júliustól a NAV gyakorlatilag minden belföldi vállalkozói számlát látni fog, olyan adózók is bekerülnek az online adatszolgáltatásra kötelezettek körébe, akik áfamentes és/vagy belföldi fordított adózás alá tartozó ügyletekről állítanak ki számlát, 2021. januártól pedig azokat a számlákat is jelenteni kell majd a hatóságnak, amelyeknél a vevő természetes személy.

Portfolio klub
Czöndör Szabolcs

Az eseményen az adóhatóságot képviselő Czöndör Szabolcs, a NAV Informatikai és Transzferár Ellenőrzési Főosztályának vezetője előadásában hangsúlyozta, hogy az elkövetkező sztenderdizációval sok probléma kikerülhető lesz majd, ugyanakkor kétségtelen, hogy az átmenet folyamán számos probléma merülhet föl. A piacon elérhető digitális megoldások, számlázó programok közötti választást egy hidas példával szemléltette, amely szerint a lényeg, hogy átkeljünk a folyón, nyilván a „hidak” között van különbség, de ennek kiválasztása már az adózó, könyvelő felelőssége. A NAV maga is készített számlázó programot, amihez a későbbiekben egy telefonos applikáció is elérhető lesz.

Schramm Károly a Smartbookstól egy felhőalapú digitális könyvelőprogramot mutatott be, amelynek különlegessége, hogy össze van kötve a Számlázz.hu alkalmazásával így az adatok könnyedén lehívhatók a számlázóprogramból. „Nincs szükség helyi rendszergazdára, helyi infrastruktúrára, hanem mint a közmű, minden készen jön. A legfájdalmasabb, amikor komoly szakemberek munkaideje adatrögzítéssel, excel táblákban való böngészéssel megy el” – mondta Schramm, aki szerint 1-2 éven belül nagyon meg fog változni a könyvelőszakma és lesznek, akik lemaradnak ebben a versenyben.

Portfolioklub
Schramm Károly

Az előadások utáni panelbeszélgetésben Stygár László, a Számlázz.hu szolgáltatásfejlesztési vezetője is osztotta Schramm véleményét, miszerint lesznek, akik kirostálódnak a piacról, másoknak azonban piaci előnyt hozhat a digitalizáció.

A NAV célja a kézi számlakibocsátás csökkentése, ezért felvállalta a fő innovátor szerepét és az egész szektort a digitalizáció felé tolja egy magasabb adózási fegyelem elérésének reményében és az adózási ügyekre való jobb rálátás érdekében. Ez fontos előnyt is hozhat, a könyvelők és a gyorsan átálló vállalkozások nagy nyertesei lesznek ennek a folyamatnak

– mondta Stygár.

Czöndör szerint ugyanakkor az átállás nem olyan drasztikus, mint például Olaszországban, ahol csak elektronikusan lehet számlát kibocsátani, és teljesen megszüntették a papír számlákat, de azt elismeri, hogy minden digitalizáció először nagy ellenállással jár, és el kell telnie egy kis időnek, amíg ennek az előnyei látszódnak. Az áfabevallással kapcsolatban elmondta: izgalmas a koncepció, hogy a NAV csinálja meg a vállalkozók adóbevallását, de az általuk elérhető adatokból a gyakorlatban szinte lehetetlen tökéletes áfabevallást elkészíteni. „Folyamatosan gondolkozik a hatóság azon, hogy lehet ezt tökéletesíteni, de azért azt ne felejtsük el, hogy az, hogy a NAV is elkészítheti majd az áfabevallást nem egy kötelezettség lesz, hanem egy lehetőség” – mondta.

Portfolioklub
Panelbeszélgetés

Böröczkyné Verebélyi Zsuzsanna, az Adónavigátor Kft. adószakértője híve a digitalizációnak, a minél nagyobb fokú automatizálásnak, de felhívta a hallgatóság figyelmét, hogy ez rengeteg kihívással fog járni. „A könyvelőknek ezeket a problémákat akkor kell majd kezelni, amikor az adatokat elektronikusan szeretnék feldolgozni. Ilyen lehet a fordított áfa, a számlakibocsátás ideje, de sokszor még mindig ott tartunk, hogy az ügyfelek nem tudnak rendes számlát kiállítani” – mondta és hozzátette, hogy a kézi számlákkal különösen sok baj van. Böröczkyné szerint a vállalkozóknak is nehéz lesz az átállás, a könyvelők pedig olyan problémákkal fognak találkozni, amikre most még nem tudnak felkészülni.

Portfolioklub
Stygár László

Kristó Zoltán, Autokata és Számlázz.hu szakértő szerint azonban van egy apró szerepzavar, miszerint bár a könyvelőknek valóban nehéz feladata lesz, de ezeket a feladatokat nem feltétlenül nekik kell megoldaniuk.

A NAV magára vállalta a fő innovátor szerepét, és nem igazán tudjuk őt leállítani, ezért alkalmazkodni kell. Csakhogy a legtöbbek által használt könyvelőszoftverek elavultak, nem alkalmasak a problémák hatékony kezelésére, ezért azon érdemes gondolkozni, hogy milyen más digitális megoldás mellett teszik le a voksukat

– mondta Kristó.

Portfolioklub

Stygár László is egyetértett Kristóval:

Jan 1-től nem a könyvelők feladata, hogy a számlák bekerüljenek a NAV rendszerébe, ez a számlázószoftverek feladata lesz

– mondta Stygár, aki szerint egy könyvelőnek könyvelni, adót optimalizálni, tanácsot adni kell, az pazarlás, ha egy könyvelő azzal foglalkozik a jövőben, hogy olyan adatot gépel be, ami a NAV-nál egyébként elérhető.

orban varga penzugyi akciocsoport koltsegvetes
koronavirus
maradj ottho
sebastian kurz ausztria
koronavirus franciaorszag
traders
tanker_olaj_shutter
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Piaci trendeket és extrém árfolyammozgásokat azonosítunk.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Junior portfoliókezelő

Junior portfoliókezelő
2020. május 21.
FM & Office 2020
2020. május 21.
Future City 2020
2020. június 2.
Smart Logistics 2020
2020. június 9.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
new york amerika usa koronavírus járvány