Gazdaság

Koronavírus: nem lesz határellenőrzés az Európai Unión belül

MTI
Egyetlen tagállam sem jelezte határellenőrzés bevezetését az Európai Unió területén szabad mozgást biztosító schengeni övezeten belül. A tagállamok és a schengeni övezet társult országai továbbra is szokásos rendszer szerint ellenőrzik az unió külső határait, a vírus által érintett területekről be- vagy visszautazók fokozott vizsgálata mellett - közölte az Európai Bizottság vezető szóvivője csütörtökön.

Dana Spinant sajtótájékoztató keretében azt mondta, hogy az Európai Bizottság és ügynökségei, a tagállamok illetékes hatóságai, az Európai Unió Tanácsának titkársága, valamint az Európai Határ- és Parti Őrség (Frontex) határvédelmi intézkedésekről folytatott megbeszélésén a felek azt hangsúlyozták, hogy a nemzeti határőségeknek, valamint az egészségügyi hatóságoknak folytatniuk kell a szoros együttműködést a járvány kitörésének megelőzése érekében.

Az Európai Bizottság minden fronton folytatja a vírus terjedésének visszaszorítását célzó munkáját, és mindenben segíti az ez idáig leginkább sújtott Olaszország erőfeszítéseit és valamennyi tagállamot.

A szóvivő arra emlékeztetett, hogy az európai járványügyi központ (ECDC) fontosnak, követendőnek, hasznosnak és eredményesnek nevezte az olasz hatóságok intézkedéseit a megbetegedés további terjedésének elkerülése érdekében. Az uniós járványügyi szolgálat folyamatosan frissíti kockázatértékelési jelentéseit, az uniós bizottság pedig azok alapján naprakész útmutatást nyújt a veszélyeztetett területektől visszatérők vagy odautazók számára - mondta.

Az Európai Unió 232 millió eurót (mintegy 76,5 milliárd forint) különített el a vírus világméretű elterjedésének megelőzésére és a járvány visszaszorítására, valamint a felkészülés fokozására - jelentette be Janez Lenarcic válságkezelésért felelős uniós biztos hétfőn Brüsszelben. Az unió támogatási csomagja segíteni fogja a WHO munkáját, és célzott finanszírozást nyújt a kevésbé fejlett egészségügyi rendszerekkel bíró országok számára. Az unió célja a járvány világszintű visszaszorítása - közölte.

A COVID-19 vírustörzs már több mint 80 ezer embert megfertőzött szerte a világban, közel 2800-an pedig meghaltak a kórban. A megbetegedések és halálozások túlnyomó többsége a kínai Hupej tartományban történt.

balaton udul nyaral koornavirus veszeleyztet jaras200404
orban varga penzugyi akciocsoport koltsegvetes
koronavirus
maradj ottho
sebastian kurz ausztria
koronavirus franciaorszag
traders
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Piaci trendeket és extrém árfolyammozgásokat azonosítunk.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Junior portfoliókezelő

Junior portfoliókezelő
2020. május 21.
FM & Office 2020
2020. május 21.
Future City 2020
2020. június 2.
Smart Logistics 2020
2020. június 9.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
balaton udul nyaral koornavirus veszeleyztet jaras200404