koronavírus vírus labor
Gazdaság

Koronavírus: romlik a helyzet Olaszországban, Németországban és Ausztriában is

MTI
Portfolio
Közel egy hónappal ezelőtti szintre mérséklődött az új típusú koronavírus-járvány miatti napi halálozások száma Kínában a csütörtökön közölt adatok szerint. Eközben a világ más részein gyorsan terjed a betegség. Romániában, Dániában és Észtországban is megjelent a kór, az Egyesült Államokban pedig ismeretlen eredetű fertőzésre bukkantak. Az olasz és dél-koreai esetek száma kifejezetten gyorsan emelkedik, este pedig Németországból és Ausztriából érkeztek negatív hírek.

33 új megbetegedés Kaliforniában

Kaliforniában 33 új megbetegedést diagnosztizáltak - jelentette be csütörtökön Gavin Newsom, az állam kormányzója. Közölte, hogy egyelőre nincs elégséges raktárkészlet a tesztek elvégzéséhez, de a kaliforniai hatóságok folyamatosan kapcsolatban állnak a szövetségi egészségügyi hatóságokkal. Sajtótájékoztatóján a kormányzó elmondta, hogy jelenleg 8400 embert vizsgálnak meg, hogy fertőződött-e a vírussal. Valamennyien belföldi légi járatokkal érkeztek Kaliforniába.

A Fecebook lemondja rendezvényét

A Facebook közölte, hogy lemondja az éves, F8 névre keresztelt fejlesztői konferenciáját a koronavírussal kapcsolatos aggodalmak miatt. Tavaly több mint ötezren vettek részt az eseményen, ahová a világ számos pontjáról érkeztek. A konferenciát májusban, San Francisco-ban tartották volna.

Londoni elemzők: Kína nehezen kel életre, lelassul a világ növekedése is

Londoni pénzügyi elemzők szerint úgy tűnik, hogy az új típusú koronavírus okozta, Kínából kiindult járvány terjedése a vártnál nagyobb negatív globális keresleti sokkot okoz, és emiatt a kínai és a világgazdaság idei növekedési üteme valószínűleg elmarad az eddigi előrejelzésektől.

Tovább a cikkhez

Megjelent a vírus Észak-Írországban

Diagnosztizálták az első koronavírusos esetet Észak-Írországban. A fertőzött az európai gócpontból, Észak-Olaszországból tért vissza.

Tapasztalt egészségügyi szakember irányít az USA-ban

Mike Pence amerikai alelnök koordinátort nevezett ki a Fehér Ház vírusellenes küzdelmének irányítására - jelentette be csütörtökön közleményében a Fehér Ház. A koordinátor, Deborah Birx feladata az lesz, hogy koordinálja a koronavírussal kapcsolatos intézkedéseket, s erről folyamatosan tájékoztassa az alelnököt. Személyében - elemzők szerint - az alelnök tapasztalt egészségügyi szakembert nevezett ki. Birx ugyanis immunológus orvos, több mint három évtizede foglalkozik vakcinakutatással, ezen belül is elsősorban az AIDS elleni vakcinával, és egyben az Egyesült Államok megbízottja is az AIDS elleni globális küzdelemben. Birx megbízatása mellett Alex Azar, a humán erőforrásokért és egészségügyért felelős tárca vezetője marad a kormányzati munkacsoport vezetője. Így lényegében három irányítója van az új típusú koronavírus elleni harcnak az Egyesült Államokban.

Alex Azar csütörtökön a képviselőház költségvetési bizottsága előtti meghallgatáson arról tájékoztatta a törvényhozókat, hogy pillanatnyilag legalább 40 közegészségügyi laboratórium áll rendelkezésre, ahol koronavírusos eseteket vizsgálhatnak. A miniszter hozzátette, hogy az ilyen laboratóriumok száma az elkövetkező napokban megduplázódhat. Elmondta azt is, hogy hétfőig 93 közegészségügyi laboratóriumnak küldik ki a járványügyi és betegségmegelőzési központ (CDC) által újonnan készített teszteket.

Mike Pence alelnököt Donald Trump elnök szerdán este bízta meg a járvány visszaszorításával kapcsolatos szövetségi intézkedések összehangolásával. Pence az elnöknek tartozik beszámolási kötelezettséggel.

Közben New York állam kormányzója, Andrew Cuomo a vírus terjedése elleni küzdelemhez szükséges újabb pénzügyi alapok után kutat, Connecticut államból azt jelezték az egészségügyi tisztségviselők, hogy szűkében vannak az orvosi maszkoknak és kesztyűknek, Kalifornia több településén pedig - például San Franciscóban és San Diegóban - egészségügyi vészhelyzetet hirdettek.

Újabb fertőzések Franciaországban

Franciaországban összesen 38 megerősített koronavírusos megbetegedést regisztráltak, közölte a francia egészségügyi miniszter. Ez több mint duplázódást jelent az esetszámban 24 óra alatt.

Koronavírus: már létező gyógyszerek lehetnek a kezelés kulcsai

Már létező, kipróbált gyógyszerek lehetnek az új koronavírus kezelésének kulcsai egy európai kutatócsoport szerint.

Tovább a cikkhez

Kiköthetett Mexikóban egy vesztegzár alá helyezett turistahajó

Kiköthetett csütörtökön a mexikói Cozumel-szigeten az új típusú koronavírus miatt vesztegzár alá helyezett turistahajó mintegy 6000 emberrel a fedélzetén. A Meraviglia nevű hajótól korábban két karib-tengeri ország - Jamaica és a Kajmán-szigetek - is megtagadta a kikötési engedélyt a koronavírus-fertőzés terjedésétől tartva, mert a fedélzeten a legénység egyik tagja influenzához hasonló tüneteket mutatott. A fedélzetén lévőkön jelenleg orvosok egészségügyi vizsgálatokat végeznek, hogy kizárhassák a Covid-19 okozta megbetegedést.

Carlos Joaquín, Quintana Roo mexikói állam kormányzója szerint a kikötési engedélyt az időjárási körülményekre tekintettel adták meg, az utasok azonban csakis akkor hagyhatják el a fedélzetet, ha az orvosok megállapítják, hogy senki nem fertőződött meg koronavírussal.

Manuel López Obrador mexikói elnök kijelentette, hogy bár fontos fenntartani az egészségügyi szabványokat, az ország nem fog elmerülni a vírust övező hisztériában. "Nem zárhatjuk le kikötőinket és repülőtereinket" - hangoztatta az elnök szokásos napi sajtótájékoztatóján.

Az új koronavírus Latin-Amerikában is megjelent. A brazíliai Sao Paulóban egy 61 éves beteget találtak, aki korábban Olaszországban járt.

Ausztriában ötre nőtt a fertőzöttek száma

Ausztriában ötre nőtt a koronavírussal fertőzöttek száma csütörtökön. A fertőzés miatt a kancellár tartományi vezetőkkel, szakértőkkel egyeztetett. Sebastian Kurz kijelentette: arra számítanak, hogy ez a szám növekedni fog.

A miniszterelnök felhívta a figyelmet arra, hogy komolyan kell venni az utazási figyelmeztetéseket. Arra kért mindenkit, aki a vírus gócpontjairól tér vissza Ausztriába, kerülje el a nagyobb rendezvényeket egy ideig, és a tünetek észlelésekor azonnal hívja az erre a célra létesített forróvonalat. Sebastian Kurz elmondta, hogy az ország naponta ezer koronavírus-tesztet tud elvégezni.

Rudolf Anschober egészségügyi miniszter arról beszélt, hogy egységesen kell eljárni a fertőzésgyanús esetek ügyében. Elmondta: influenzás betegeknél szúrópróbaszerűen végzik majd el a koronavírus-tesztet.

Újabb 14 fertőzöttet találtak a németországi Észak-Rajna-Vesztfáliában

További 14 embernél mutatták ki az új típusú koronavírust csütörtökön a németországi Észak-Rajna-Vesztfáliában. A tartományi egészségügyi minisztérium és Heinsberg járás vezetőségének este közölt adatai szerint így húszra emelkedett a fertőzöttek száma a holland határnál, Aachen közelében fekvő járásban. Valamennyi eset összefügg az első fertőzéssel, amelyet kedd este állapítottak meg.

Elsőként egy házaspár fertőződött meg, egyelőre ismeretlen körülmények között. A többiek azok közé tartoznak, akikkel kapcsolatba kerültek a vírus lappangási ideje alatt. Az új fertőzöttek többsége a Gangelt nevű településen lakik, ahol a házaspár a napokban részt vett egy farsangi ünnepségen. Valamennyi új fertőzött az otthonában maradhat, kórházi elhelyezésre nincs szükség. A járásban már több százan vannak otthoni karanténban.

Észak-Rajna-Vesztfália mellett Baden-Württemberg tartományt is érinti a járvány, ott négy fertőzést mutattak ki. Ápolnak egy fertőzöttet Rajna-vidék-Pfalz tartományban is, de az az eset a Heinsbergben történt fertőzéssel függ össze.

Már az irániakat is ellenőrzik a Liszt Ferenc-repülőtéren

Megkezdték az iráni állampolgárok egészségügyi szűrését is a fővárosi Liszt Ferenc-repülőtéren a koronavírus-fertőzés veszélye miatt. A Budapest Airport csütörtök kora este az MTI-vel közölte: az új típusú koronavírus miatt meghozott hatósági döntések értelmében jelenleg a Kínából, Észak-Olaszországból és Dél-Koreából közvetlen járattal érkező, továbbá a Magyarország schengeni határánál belépésre jelentkező iráni állampolgárok testhőmérséklet-mérését végzik el a repülőtéren.

Azt írták: Budapest és Irán között nincs közvetlen repülőjárat, az iráni állampolgárok testhőmérsékletét az útlevél-ellenőrzéssel egy időben végzik el az erre a feladatra kijelölt szakemberek.

Az iráni utasok esetében a testhőmérséklet mérése manuálisan, kézi lázmérővel történik, még a Magyarországra történő belépés előtt. Ha az utas testhőmérséklete meghaladja a határértéket (38 Celsius-fok), akkor elkülönítik, majd a mentők egy egészségügyi intézetbe viszik. A repülőtér kényszerhelyzeti készültségszolgálata ezt követően fertőtleníti a légi járművet és azokat a helyiségeket, ahol az utas megfordult.

A korábbi rendelkezések értelmében január 31. óta a közvetlen járattal Kínából érkező, február 23. óta a közvetlen járattal Észak-Olaszországból érkező, február 26. óta pedig a közvetlen járattal Dél-Koreából érkező utasokon végeznek testhőmérséklet-mérést a Liszt Ferenc-repülőtéren. Az érintett járatok száma összesen heti 52.

Az intézkedések elrendelése óta 30 légi járat 3366 utasa és a személyzet 236 tagja esett át hőmérős szűrésen. Eddig egy kínai utasnál mértek határérték feletti testhőmérsékletet, a további vizsgálatok viszont nem mutattak ki koronavírust.

Kitértek arra is, hogy az egyes légi járatok üzemelésének felfüggesztését az adott országbeli vagy a magyar hatóságok, illetve a légitársaságok rendelhetik el. A repülési joggal rendelkező légi járatok leszállását a Budapest Airportnak nincs hatásköre megtagadni.

Korábban három légitársaság öt kínai városból heti 13 járatot üzemeltetett Budapestre. A Shanghai Airlines és a Hainan Airlines valamennyi járatát felfüggesztette március végéig. Az Air China csökkentette Peking és Budapest között közlekedő járatainak számát, március 4-től pedig már csak heti egy járatot üzemeltet az útvonalon. Csütörtökön a Wizz Air bejelentette: március 11-étől több olaszországi járat számát csökkenti.

Kiemelték továbbá, hogy a Budapest Airport folyamatos kapcsolatot tart a Nemzeti Népegészségügyi Központtal, valamint Budapest Főváros Kormányhivatala népegészségügyi főosztályának repülőtéri népegészségügyi kirendeltségével, hogy elrendelése esetén haladéktalanul be tudja vezetni a rendkívüli óvintézkedéseket.

A közlemény szerint a repülőtér-üzemeltető jelentős, százmillió forintos nagyságrendű felszereléssel és eszközzel rendelkezik a szükséges védőfelszerelésekből (védőruhák, kesztyűk, maszkok, cipővédők) és a fertőtlenítéshez szükséges anyagokból, továbbá biztosítani tudja a megfelelő elkülönítő helyiségeket is.

A kézi lázmérőzés mellett egy saját tulajdonú és két bérbe vett hőkamerával végzik az utasok testhőmérséklet-mérését. Emellett többnyelvű tájékoztató táblákat és szórólapokat helyeztek ki a terminálokon.

Olaszországban gyorsan terjed a vírus

Olaszország három további halálesetet jelentett, ezzel 17-re emelkedett az elhunytak száma az országban.

A megerősített megbetegedések száma 650-re emelkedett a nyolc órával korábban bejelentett 528 után. A legtöbb eset Észak-Olaszországban van.

WHO: döntő ponthoz érkezett a koronavírus-járvány

"Döntő ponthoz" érkezett a COVID-19 koronavírus-járvány, és ezért a kórokozó terjedésének feltartóztatására irányuló erőfeszítések megkettőzésére lenne szükség - jelentette ki az Egészségügyi Világszervezet (WHO) főigazgatója csütörtökön.

Tovább a cikkhez

Szabadesésben az olaj, még nem látszik a fény az alagút végén

Szabadesésben a nyersolaj ára, egyre fokozódik a félelem, hogy a koronavírus globális terjedésének köszönhetően egyre több karantén kerülhet bevezetésre, mely drámaian csökkentené az üzemanyagok felhasználását. Ráadásul a kínai finomítók újraindultak, mely az amúgyis túlkínálatos piacnak csak egy újabb csapást ad. A jó híreket egyelőre meg sem hallja a piac, izzadhatnak az OPEC+ tagjai.

Tovább a cikkhez

Koronavírus: ez lehet a legrosszabb év a világgazdasági válság óta

Az elemzők sorra rontják az idei GDP-növekedési várakozásaikat, miután a koronavírus folyamatosan terjed a világon.

Tovább a cikkhez

Ausztriában is terjed a vírus

Bécsben diagnosztizálták az első koronavírus-fertőzést - jelentette be csütörtök délelőtt Rudi Anschober szociális és egészségügyi miniszter. Az osztrák fővárosban egy 72 éves férfi betegedett meg elsőként koronavírus-fertőzésben. A pácienst tíz napja kezelték influenza tüneteivel; rutinszerűen végezték el rajta a koronavírus-tesztet. A férfit időközben átszállították abba a kórházba, ahol a koronavírussal fertőzöttek kezelésére alakítottak ki egy részleget.

A Bécsi Kórházszövetség (KAV) vezetője, Michael Binder elmondta, hogy a koronavírussal fertőzött férfi állapota súlyos. Arról is beszélt: egyelőre nem tudni, hol fertőződött meg; nem ismert ugyanis, hogy olyan területeken járt volna, ahol nagy számban fordul elő a fertőzés.

"Átfogó intézkedésekre van szükség" - jelentette be Bécs egészségügyi tanácsosa. Peter Hacker (SPÖ) kifejtette: miután megállapították a fertőzést, három kórházi részleget lezártak. Azokat a kórházi dolgozókat pedig, akik részt vettek a férfi kezelésében, hazaküldték, ők egyelőre házi karanténban maradnak. Arról is beszélt: listát készítenek a beteg látogatóiról; ők ugyanis esetlegesen elkaphatták a vírust.

Később egy újabb, negyedik ausztriai koronavírusos esetről is beszámoltak. A középkorú férfi első koronavírus-tesztje pozitív lett, ezért további vizsgálatokat végeznek el, hogy bebizonyosodjon, valóban fertőzött-e. A beteg jól van, ezért nem igényel kórházi kezelést, otthoni karanténban van. Ő nemrég járt Olaszországban, és kapcsolatban állt krízisterületen lévő személlyel.

Koronavírus: válságstábot alakított a német kormány, gyorsan terjed a fertőzés

Tovább emelkedett a koronavírussal fertőzöttek száma Németországban, és a járvány terjedése miatt csütörtökön válságstábot alakított a szövetségi kormány.

Tovább a cikkhez

Koronavírus: nem Kína, hanem a világ miatt kell aggódni

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) már elsősorban nem a kínai koronavírusos esetek miatt aggódik, hanem az újabb, másodlagos gócpontok kialakulása jelenti a fő kockázatot.

Tovább a cikkhez

Nincs szükség a tömegrendezvények korlátozására Magyarországon

Egyelőre nincs szükség arra, hogy a koronavírus miatt bármilyen sport-, kulturális és egyéb, nagyobb tömegeket vonzó rendezvény megtartását korlátozzák Magyarországon - mondta a Koronavírus-fertőzés Elleni Védekezésért Felelős Operatív Törzs szóvivője csütörtöki sajtótájékoztatóján, Budapesten. Láng-Bognár Kinga hangsúlyozta, hogy az operatív törzs nem rendelkezett iskolalátogatások szüneteltetéséről és településeket sem zárt le. Kiemelte, hogy Magyarországon továbbra sincs igazolt koronavírusos megbetegedés.

A szóvivő beszámolt arról is, hogy a két zöldszámra nagyon sok hívás érkezett, és a koronavirus@bm.gov.hu emailcímre is folyamatosan érkeznek a levelek, és mindegyikre válaszoltak.  

Láng-Bognár Kinga emlékeztetett, hogy a kormány döntése értelmében a patikákat el kell látni szájmaszkokkal. Információink szerint azonban a patikákban jelenleg hiány van szájmaszkokból.

A büntetés-végrehajtás által gyártott maszkok kiszállítását az Állami Egészségügyi Ellátó Központ folyamatosan végzi a gyógyszertárakba. Egyöntetű orvosi vélemények alapján egészséges embernek nem kell szájmaszkot hordania - tette hozzá. Elmondta azt is, hogy a február 2-án a BVOP újranyitotta debreceni gyárat, a szájmaszkok gyártása azóta is folyamatos.

Újra durva esés van a tőzsdéken

Egyelőre nyoma sincs a felpattanásnak az európai tőzsdéken, újra nagyot esett a vezető német, francia részvényindex, a magyar tőzsdén is folytatódik a lejtmenet, de a BUX felülteljesítő.

Tovább a cikkhez

Koronavírus: nem lesz határellenőrzés az Európai Unión belül

Egyetlen tagállam sem jelezte határellenőrzés bevezetését az Európai Unió területén szabad mozgást biztosító schengeni övezeten belül. A tagállamok és a schengeni övezet társult országai továbbra is szokásos rendszer szerint ellenőrzik az unió külső határait, a vírus által érintett területekről be- vagy visszautazók fokozott vizsgálata mellett - közölte az Európai Bizottság vezető szóvivője csütörtökön.

Tovább a cikkhez

Egy kínai városban pénzt kereshet, akinek koronavírusa van

Egy kínai város 10 ezer jüant (440 ezer forint) fizet azoknak, akik koronavírusos tünetekkel mennek orvoshoz, és pozitív lesz a tesztjük. A város Hupej tartományban van, vagyis a járvány gócpontjában. Ha csak a vírus gyanúja merül fel, akkor 2000 jüant kapnak.

Qianjiang városában 1 millióan laknak, és alig 150 kilométerre van Vuhantól, ahol kitört a járvány. Eddig 197 koronavírusos megbetegedést azonosítottak a városban.

A világ legnagyobb sörgyára is szenved a koronavírus miatt

A koronavírustól szenved a világ legnagyobb sörgyártója, az Anheuser-Busch InBev csütörtökön arra figyelmeztetett, hogy a cég első negyedéves eredménye 10 százalékkal csökkenhet a koronavírus miatt. A bejelentést kifejezetten rosszul fogadták a befektetők, a részvényárfolyam nyolcéves mélypontra esett.

Tovább a cikkhez

Irán hirtelen talált még 100 fertőzöttet

245 főre növekedett a koronavírussal fertőzöttek száma Iránban, jelentette az ország egészségügyi minisztere. A 106 új beteget szerda dél óta diagnosztizálták, közülük heten már elhunytak. A halottak száma hivatalosan 26.

Az iráni helyzet sokkal súlyosabb, mint amit a számok mutatnak, tulajdonképpen azt sem lehet tudni, hogy a friss adatokkal közelednek-e a valóságos helyzethez. Az abszurditást mutatja, hogy a frissen detektált betegek egy része már halott, illetve hogy a teljes halálozási ráta elvileg 10% feletti. Ezek azt sugallják, hogy az iráni hatóságok nem tudják, vagy nem akarják elárulni, milyen a valós helyzet az országban.

Koronavírus: fontos figyelmeztetést adott ki a kormány

A kormány kiemelten kezeli a koronavírus-járványt, az Operatív Törzs folyamatosan működik. "Magyarországon továbbra sem tudunk koronavírusos betegről, de sajnos nem zárható ki, hogy ide is megérkezik a vírus, hiszen Magyarországhoz egyre közelebbi országokban megjelent a vírus: a gócpont Észak-Olaszországban van. A járvány megelőzéséhez mindenki együttműködésére és felelősségvállalására szükség van" – közölte a Kormányzati Tájékoztatási Központ.

Tovább a cikkhez

Jól vannak a tenerifei hotelben karanténban lévő magyarok

Ha a magyaroknak a tenerifei hotelben kell maradniuk a karanténban, akkor a létfontosságú gyógyszerekről vagy mi, vagy a szálloda gondoskodni fog - mondta el Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkára sajtótájékoztatón. Összesen öt magyar van a szállodában. A lezárt tenerifei hotelben van egy magyar idős házaspár, valamint egy három fős család, egy kiskorú gyermekkel.  Ha lesz rá lehetőség, akkor Magyarország hazahozza őket vagy szomszédos országok segítségével igyekszünk hazahozni őket. "A magyarok nem panaszkodtak, hogy az ellátásukkal probléma lenne a tenerifei hotelben, de a gyógyszerkérdés egy fontos pont" - hangsúlyozta.

Lecsapott a koronavírus, nem menekülhetnek előle a vállalatok sem

Egyre több helyen üti fel a fejét a koronavírus, a fertőzés rohamos terjedése miatt pedig fokozódnak az aggodalmak, hogy globális járvány lesz belőle, aminek szemmel látható hatása lesz a gazdasági növekedésre és a vállalati profitokra is. Nyilvánvaló, hogy a légitársaságokat és a turizmust érzékenyen érinti a koronavírus, hiszen járatokat kellett törölni és az utazási kedvet is visszaveti, az éttermek és a szórakoztatóipar is megszenvedi, de szinte minden iparágat érint a járvány a globális beszállítói lánc miatt, egyre több cég figyelmezett erre, több szektorból is.

Tovább a cikkhez

Két újabb haláleset Olaszországban

Olaszország két új halálesetet jelentett be, ezzel az olasz koronavírusos elhunytak száma 14-re emelkedett.

A megerősített esetek száma Olaszországban a korábbi 420-ról 528-ra emelkedett.

Ha később lépnek, már 100 ezer feletti fertőzött lenne

Csung Nan-san, a légzőszervi betegségek kínai szaktekintélye, aki a 17 évvel ezelőtti SARS -járvány idején is kulcsszerepet játszott, elmondta: ha Kína már december elején vagy akár január elején lépéseket tett volna, mérsékelni lehetett volna a vírus terjedését.

A szakértő szerint azonban akár a 100 ezret is meghaladhatta volna a fertőzöttek száma, ha akár csak néhány nappal is később vezetik be a megfelelő óvintézkedéseket.

Csung amellett érvelt, hogy bővíteni kellene a kínai járványügyi központ, valamint helyi irodáinak hatáskörét, utóbbiak ugyanis csak a helyi kormányzatoknak jelentenek, akik maguk bírálják el, hogyan járjanak el egy fertőző betegség felbukkanása esetén.

"Más országokban a járványügyi központ a központi kormányzatnak is jelenthet, sőt rendkívüli körülmények esetén akár közvetlenül adhat ki figyelmeztetést az embereknek. Szakértőink január 20-án jelentették be, hogy a vírus emberről emberre fertőz, holott ezt már korábban felfedezték, de senki nem vett róla tudomást" - fogalmazott Csung.

A szakértő említést tett Li Ven-liangról, a fertőzés következtében januárban elhunyt szemorvosról is, aki még decemberben figyelmeztette kollégáit a koronavírusra, ami miatt a hatóságok zaklatni kezdték.

Csung Nan-san mindazonáltal úgy vélekedett, a járványt Kínában április végéig sikerül ellenőrzés alá vonni. "Bár Vuhanban súlyos járvány zajlott, Kína többi városában nem alakult ki hasonlóan súlyos helyzet" - mondta.

A koronavírus terjedése miatt tovább esnek az európai tőzsdék

Tovább nyomasztja a tőzsdéket a koronavírus, az európai tőzsdék nagyot estek a csütörtökön, a hazai részvényindex is lejjebb került, a BUX a szerdai felpattanás után ma tovább esik, a blue chipek szinte kivétel nélkül esnek. Az amerikai tőzsdék 1 százalék körüli mínuszban nyithatnak.

Tovább a cikkhez

Külföldi megbetegedés Kínában

Kínában szerdán diagnosztizálták az első olyan fertőzöttet, aki külföldön betegedett meg. A páciens Iránban fertőződhetett meg, ahonnan Moszkván át utazott Kínába.

Macron: válság előtt állunk, érkezik a koronavírus-járvány

Emmanuel Macron szerint "válság előtt állunk, még csak most érkezik a járvány". A francia elnök ezt abban a párizsi kórházban mondta csütörtökön, ahol előző nap meghalt az új típusú koronavírus első francia áldozata.

Tovább a cikkhez

A koronavírus terjedése miatt tovább esnek az európai tőzsdék

Tovább nyomasztja a tőzsdéket a koronavírus, az európai tőzsdék nagyot estek a csütörtökön, a hazai részvényindex is lejjebb került, a BUX a szerdai felpattanás után ma tovább esik, a blue chipek szinte kivétel nélkül esnek. Az amerikai tőzsdék 1 százalék körüli mínuszban nyithatnak.

Tovább a cikkhez

Koronavírus: a magyar szállodákban elrendelt karantén költséget az állam viselné

A magyarországi törvényi szabályozás szerint a magyar szállodákban elrendelt karantén költséget az állam viseli - miután vis majornak számít -, és nagy valószínűséggel hasonló a gyakorlat külföldön is, a pluszköltségeket ott sem a vendégnek számlázzák ki - válaszolta az MTI-nek Flesch Tamás a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének elnöke csütörtökön.

Tovább a cikkhez

Nem voltak jók egyes kézfertőtlenítők

Nem rendelkezik megfelelő fertőtlenítő hatással egy olyan kézfertőtlenítő szer, amelyből a MÁV-hoz, valamint önkormányzati intézményekhez is került – derítette ki a 24.hu. A lapnak küldött kormányhivatali válasz szerint már kezdeményezték az érintett termék kivonását a forgalomból, miután kézfertőtlenítőként való használata járványügyi kockázatot is rejt. 

Koronavírus: karantén idejére nem jár fizetés a munkavállalónak

Az egészségügyi karantén idejére alapesetben a munkavállalót nem illeti meg díjazás, mert ez nem minősül fizetett távollétnek - mondta Viszló László munkajogász az MTI megkeresésére csütörtökön.

Tovább a cikkhez

Nincs megállás: tovább ütik az európai tőzsdéket

Tovább nyomasztja a tőzsdéket a koronavírus, az európai tőzsdék nagyot estek a csütörtöki kereskedés első felében, a hazai részvényindex is lejjebb került, a BUX a szerdai felpattanás után ma tovább esik, a blue chipek közül a Mol teljesít a leggyengébben.

Tovább a cikkhez

Zsiday: a koronavírus hirtelen halált hozhat a gazdaságban

Jön a globális recesszió? – teszi fel a kérdést Zsiday Viktor, befektető, aki szerint ez egyre valószínűbb. Habár már egy hónapja is látszott, hogy a koronavírus hosszú lappangási ideje és lappangásban való fertőzése miatt nagyon nehezen megállítható, akkor még volt remény arra, hogy talán bent lehet tartani Kínában. Szerinte a jelenlegi szituáció egy igazi fekete hattyú, egy gazdasági hirtelen halál.

Tovább a cikkhez

Két ábra a világban gyorsulva terjedő koronavírusról

Miközben Kínában - a hivatalos adatok szerint - meglepően gyors lecsengést mutat a koronavírus-járvány, a világ többi részén egyre több országban bukkan fel a betegség. A megerősített fertőzések és a halálozások száma is emelkedik, vagyis a járvány még egyértelműen gyorsuló szakaszában jár.

Tovább a cikkhez

Bezárnak a japán iskolák

Abe Sinzó japán miniszterelnök bejelentette, hogy március 2-tól a tavaszi szünetig bezárják az általános- és középiskolákat a koronavírus miatt.

Gulyás: 1,2 millió maszk rendelkezésre áll itthon

Magyarországon továbbra sincs koronavírusos megbetegedés, legalábbis erről szóló minta nincsen - jelezte Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki Kormányinfón.

Tovább a cikkhez

Három új eset Svájcban

Svájcban négyre emelkedett a megerősített koronavírusos megbetegedések száma, jelentette az ország egészségügyi minisztériuma. Eddig egy esetről lehetett tudni az országban, vagyis most három beteget diagnosztizáltak. Az új esetek közül legalább egy Észak-Olaszországhoz köthető, ő néhány napja tért vissza Svájcba Milánó közeléből. Mindhárom esetet kórházban, elkülönítve kezelik.

Még két megbetegedés az Egyesült Királyságban

Anglia két további megbetegedésről számolt be, ezzel 15-re nőtt az Egyesült Királyságban a koronavírusos esetek száma. A betegek Olaszországban és Tenerifén jártak korábban, egyiküket Liverpoolban, másikukat Londonban kezelik.

Dél-Koreában gyorsan terjed a vírus

Dél-Koreában jelentősen nőtt a fertőzések száma. A Yonhap hírügynökség jelentése szerint már 1766 fertőzöttet regisztráltak az országban, ami több mint 10%-os növekedés a  magyar idő szerint reggel jelentett 1595-höz képest.

Iránban romlik a helyzet

Iránban 22-re emelkedett a koronavírusos halálos áldozatok száma, jelentette az állami IRNA hírügynökség. A koronavírusos esetek száma 141-re emelkedett. A John Hopkins Egyetem folyamatosan frissülő adatai szerint tegnapig 19 halálos áldozat volt, vagyis 3-mal emelkedhetett az elhunytak száma Iránban.

A fertőzés az ország 31 tartományából 20-ban jelent meg a hivatalos adatok alapján. A szakértők azonban arra figyelmeztetnek, hogy Irán aluljelenti az adatokat, valójában sokkal több lehet a fertőzöttek száma, és sokan a halálozási adatokat is kétségbe vonják.

Újabb európai országokban jelent meg a koronavírus

Dánia és Észtország csütörtökön bejelentette, hogy ott is megjelent az első új koronavírusos eset.

Tovább a cikkhez

Nyugtat a kereskedelmi szövetség: nem lesz áruhiány Magyarországon

Az Országos Kereskedelmi Szövetség közleménye szerint megnövekedett az egyes tartós élelmiszerek iránti kereslet az elmúlt napokban, azonban szerintük nem szükséges a felhalmozás, és nem lesz áruhiány a boltokban.

Tovább a cikkhez

Nincs megállás a tőzsdéken: nagy eséssel indult a nap Európában

Tovább nyomasztja a tőzsdéket a koronavírus, az európai tőzsdék jelentős eséssel vágtak neki a csütörtöki kereskedésnek, a hazai részvényindex is lejjebb került, a blue chipek többsége is esik.

Tovább a cikkhez

Koronavírus: április végére már nem lesz ekkora félelem

Az Aramco kereskedelmi igazgatója szerint április végére jelentősen csökkenhet a félelem az olajpiacon a koronavírus által okozott hatásokkal kapcsolatban, ugyanis addigra sikerülhet világszinten megállítani a járvány terjedését.

Tovább a cikkhez

Így készülnek a Wall Street-i bankok a koronavírus megfékezésére Japánban

A legnagyobb Wall Street-i bankok arra készülnek, hogy kisebb csoportokra osszák a tokiói csapataikat, akik több héten át képesek lesznek különálló módon feladatokat ellátni. A lépésből egyértelműen látszik, hogy komolyabb járványra készül a pénzügyi szektor Japánban - írja a Financial Times.

Tovább a cikkhez

Megkongatták a vészharangokat a koronavírus miatt – Veszélyben a globális ellátási lánc

Folyamatosan érkeznek az újabb hírek a koronavírus terjedésével és az új megbetegedésekkel kapcsolatban, de a vírus jóval túlmutat az egészségügyi kockázatokon, ugyanis a kínai gazdaság és vele együtt a világgazdaság is súlyos ütéseket szenvedett, a globális ellátási lánc komoly veszélybe került. Egy friss tanulmányban a DHL mutatja be, melyek most azok a fő kihívások, amelyekkel szembe kell nézniük az ellátási láncban résztvevő cégeknek a koronavírus árnyékában.

Tovább a cikkhez

Virtuális IMF-ülés jöhet

Az IMF és a Világbank vezetői körében egyre nő az aggodalom az új koronavírus terjedése miatt és azt fontolgatják, hogy a tervezettnél jóval szerényebb létszám mellett tartanák meg a tavaszi ülésszakot, de az is elképzelhető, hogy telekonferencia keretében zajlana az ülés.

A Nemzetközi Valutalap (IMF) és a Világbank április 17-19. között tervezi megtartani szokásos tavaszi tanácskozását, amire mintegy 10 ezer kormányzati tisztségviselőt, újságírót és üzletembert várnak a 189 tagországból.

Az IMF és a Világbank illetékesei hangsúlyozzák, hogy a tavaszi megbeszélés nem marad el, erről egyáltalán nincs szó, a megtartás mikéntjén gondolkodnak a szakértők.

Az egyik lehetséges opció, hogy korlátoznák a találkozók, a megbeszélések, a külső események és a delegáltak számát. Alternatív megoldás lehet, hogy telekonferencia keretében úgymond virtuális ülésre kerüljön sor.

A Reutersnak nyilatkozó források szerint az IMF és a Világbank várhatóan napokon belül dönt arról, hogy az ülés megtartásában legyen-e eltérés a szokásostól.

Ismeretlen eredetű fertőzésre bukkantak az Egyesült Államokban

Észak-Kaliforniában új fertőzöttet találtak, akiről egyelőre nem világos, miként kaphatta meg a koronavírust. Az Egyesült Államokban eddig 60 vírushordozóról tudtak (köztük vannak a Diamond Princess hajóról hazatértek is), mindegyikük esetében ismert volt a fertőzés eredete. A 61. beteg nem járt az Egyesült Államokon kívül, illetve nem volt kapcsolatban az eddigi esetekkel. (WP)

Romániában is van már fertőzött

Romániában is megjelent a koronavírus: az ország déli részén, egy Gorj megyei férfinál mutatták ki a fertőzést - közölték szerda este az egészségügyi minisztérium illetékesei. A jelenleg karanténban lévő 20 éves férfi egyelőre tünetmentes. Azért vettek tőle mintát, mert egyike annak a 44 román állampolgárnak aki a múlt hét végén érintkezésbe került egy 71 éves olaszországi koronavírus-fertőzéses beteggel, akiről kiderült, hogy kórházba kerülése előtt felesége romániai rokonságánál járt látogatóban.

A férfit, aki az olasz állampolgár romániai vendéglőjében dolgozott, Bukarestbe szállítják. Hét, vele egy lakásban élő családtagjánál a koronavírus-teszt negatívnak bizonyult: ők egyelőre hatósági őrizet alatt otthonukban maradnak - közölte Raed Arafat a belügyminisztérium katasztrófavédelmi államtitkára.

A Matei Bals járványügyi intézetben további 33 olyan minta ellenőrzése van folyamatban, amelyet az olaszországi beteggel érintkezésbe került román állampolgároktól vettek a hatóságok. A bukaresti egészségügyi hatóságok szerda délutáni közlése szerint országszerte 69 embert helyeztek karanténba, 4418-at pedig otthonában szigeteltek el, miután olyan országokból tértek vissza Romániába, ahol már megjelent a koronavírus-fertőzés.

Romániában a vírus olaszországi terjedése váltott ki fokozott aggodalmat. Olaszországban mintegy 1,2 millió román él, több mint egynegyedük az ország északi tartományaiban, ahol a legtöbb fertőzést észlelték: Lombardiában 200 ezer, Veneto tartományban pedig 120 ezer román állampolgár él.

Szaúd Arábia lezárta határait

Szaúd-Arábia ideiglenesen megtiltotta a beutazást területére a koronavírus-járványra tekintettel, ezáltal az év bármely szakaszában teljesíthető kis zarándoklatra (umra) sem érkezhetnek egy ideig a muszlim hívők - jelentette be csütörtökön a Twitteren a szaúdi külügyminisztérium. 

Rijád nem csupán a külföldről érkező zarándokok előtt zárta le a határt, hanem megtiltotta a beutazást minden más személy számára, aki turista vízummal akart volna az országba jutni. Az intézkedés sok zarándok számára jelent csalódást, aki el kart volna jutni az umra keretében Mekkába és Medinába, a "próféta mecsetjéhez" (Maszdzsid an-Nabaví).

Az umra zarándoklat az esztendő bármely időszakában végezhető, ellentétben a háddzs zarándoklatával, amely meghatározott időszakhoz kötött. Az idén ez július végére, augusztus elejére esik. (Az iszlám lunáris időszámításának dzú al-hiddzsa nevű havára.)

Trump szerint elkerülhető a járvány

Egyáltalán nem elkerülhetetlen, hogy az új koronavírus-járvány széles körben elterjedjen az Egyesült Államok területén, ezért nincs ok pánikra - mondta szerda esti washingtoni sajtóértekezletén Dolnald Trump.

Az amerikai elnök elismerte ugyan annak a lehetőségét, hogy a vírus akár jelentős mértékben is elterjedhet az országban, de hozzáfűzte rögtön, hogy "semmi sem elkerülhetetlen". A Fehér Ház lakója bejelentette, hogy Mike Pence alelnököt bízta meg a járvány visszaszorításával kapcsolatos intézkedések összehangolásának a feladatával. "Készen állunk, hogy megtegyünk bármilyen szükséges lépést a koronavírussal kapcsolatosan" tette hozzá.

Kínából egyre jobb hírek jönnek a koronavírusról

Közel egy hónappal ezelőtti szintre mérséklődött az új típusú koronavírus-járvány miatti napi halálozások száma Kínában a csütörtökön közölt adatok szerint.

A kínai Nemzeti Egészségügyi Bizottság csütörtökön arról számolt be, hogy szerda éjfélig 29 ember halt bele a vírusfertőzés okozta betegségbe Kínában az egy nappal korábbi adatközlés óta. A halálos áldozatok száma ezzel Kína szárazföldi részén 2744-re nőtt. Utoljára január 28-án jelentettek napi 30-nál kevesebb halálozást a járvány kapcsán.

A szárazföldi Kínában szerda éjfélig 433 újabb fertőzöttet diagnosztizáltak, közülük 409-et a járvány gócpontjának számító közép-kínai Hupej tartományban, azon belül 383-at Vuhanban, a tartomány székhelyén. A fertőzöttek száma ezzel 78 497-re emelkedett Kína szárazföldi területén.

A jelenleg kezelés alatt álló páciensek száma Kína-szerte 43 352, közülük 8346 beteg állapota súlyos. További 2358 fertőzésgyanús esetet tartanak számon. A betegségből felgyógyultak száma pedig szerda éjfélig meghaladta a 32 ezret az országban.

Hszi Csin-ping kínai elnök szerdán egy, a járvány megfékezéséről szóló ülésen hangsúlyozta: a csökkenő tendencia jó jel, de a járvány újabb fellendülésének kockázatát nem szabad figyelmen kívül hagyni.

Az elnök arra szólította fel a Kínában működő vállalatokat, hogy tekintsék a dolgozóik egészségét és biztonságát elsődlegesnek, emiatt enyhítsék a munkaterhet és az alkalmazottakra helyezett nyomást.

Címlapkép: Getty Images

Koronavírus: több országban gyorsan terjed a járvány

Több országban is gyorsan terjed a koronavírus járvány, Olaszországban súlyos gazdasági hatásokkal számolnak. Kínában a hivatalos adatok szerint enyhül a járvány, így a figyelem egyre inkább Európára terelődik.

Tovább a cikkhez
korona_budapest_pozsony
balaton udul nyaral koornavirus veszeleyztet jaras200404
orban varga penzugyi akciocsoport koltsegvetes
koronavirus
maradj ottho
sebastian kurz ausztria
koronavirus franciaorszag
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. május 21.
FM & Office 2020
2020. május 21.
Future City 2020
2020. június 2.
Smart Logistics 2020
2020. június 9.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Junior portfoliókezelő

Junior portfoliókezelő
Online előadás
Piaci trendeket és extrém árfolyammozgásokat azonosítunk.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
korona_budapest_pozsony