gyár munkás gyári munkás factory worker
Gazdaság

Már nem robog úgy a magyar munkaerőpiac

Portfolio
Jelentősen lelassult a foglalkoztatás növekedése az elmúlt időszakban, miközben a munkanélküliségi ráta sem csökken már. A téli gyengébb adatokat akár szezonális hatások is magyarázhatnák, azonban éves alapon sem láthatunk már szép növekedéseket.

Hosszú idő után újra 4,5 millió alá csökkent a foglalkoztatottak száma. Tavaly november és idén január között 4 millió 498 ezer magyar dolgozott, ami 22 ezerrel kevesebb, mint 2019 utolsó negyedévében. Az éves foglalkoztatás-növekedés 17 ezer fő volt, ami érdemi lassulás a tavalyi év közepén látott 30 ezer, illetve az év elején számolt 60 ezer körüli adathoz képest.

Mindeközben a munkanélküliek száma 160 ezerre nőtt a tavalyi utolsó negyedévben mért 155 ezerhez képest, ami szerény mértékű növekedés, és szezonális hatásokkal magyarázható. Az előző év azonos időszakához képest azonban közel 10 ezerrel csökkent a munkanélküliek száma. A munkanélküliségi ráta 3,4%-on alakult, ami minimális változás a korábbi számokhoz képest.

A közfoglalkoztatottak számának csökkenése folytatódott, az időszakban 104 ezren voltak, miközben a(z átmenetileg) külföldön dolgozó magyarok száma 118 ezer főn alakult. Az elmúlt hónapokban 117-120 ezer között ingadozott a külföldön dolgozó magyarok száma.

A magyar elsődleges munkaerőpiacon (külföldön dolgozók és közmunkások nélkül) 4 millió 276 ezren dolgoztak, aki 16 ezer fős csökkenés a tavaly október-decemberi időszakhoz képest, viszont 33 ezer fős növekedés éves alapon. Ez mutatja, hogy a közfoglalkoztatottak egy része képes volt átkerülni az elsődleges munkaerőpiacra, télen azonban a programok leállása is csökkenti a létszámukat.

Címlapkép: Getty Images

Milliárdokkal száll be Dubaj a német ingatlanpiacra
koronavirus covid-19
kísérleti laboratórium koronavírus járvány orvos
párizs_getty_stock
getty, isztambul, híd, boszporusz, törökország,
lélegeztetőgép, kórház beteg
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. május 21.
FM & Office 2020
2020. május 21.
Future City 2020
2020. június 2.
Smart Logistics 2020
2020. június 9.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Junior portfoliókezelő

Junior portfoliókezelő
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
Milliárdokkal száll be Dubaj a német ingatlanpiacra